Olimpinį šuolio į aukštį čempioną žavėjo kiekviena reliatyvi akimirka

„Niekam nerekomenduoju būtent taip šokti į aukštį. Kita vertus, jeigu kam nors per sudėtingi jau žinomi būdai, tuomet galėtų išbandyti manąjį“, – yra sakęs legendinis JAV lengvaatletis Richardas Douglasas Fosbury.

Revoliucinis stilius

1968-ųjų olimpinis čempionas, žinomas kaip šuolių į aukštį stiliaus „Fosbury flops“ autorius, kovo 12-ąją iškeliavo į Anapilį, būdamas 76-erių.

Neoficialiais duomenimis, R. D. Fosbury pralaimėjo kovą su limfoma.

Pirmąkart nuotraukos su revoliucine šuolių į aukštį „Fosbury flops“ technika dienraščiuose pasirodė 1964-aisiais.

Ore virš kartelės užtrunkame vos akimirką, tačiau ta laiko atkarpėlė – reliatyvi.

Po ketverių metų R. D. Fosbury startavo Meksiko olimpinėse žaidynėse. Amerikiečio nebuvo tarp favoritų, kai kurie lengvosios atletikos žinovai net šaipėsi iš jo, tačiau iš Portlando kilęs atletas visiems varžovams nušluostė nosis: laimėjo kvalifikacines varžybas (rezultatas – 214 cm) ir su olimpiniu rekordu triumfavo finale (224 cm).

Kitose olimpinėse žaidynėse, 1972-aisiais Miunchene, jau 28 šuolininkai iš 40-ies šokinėjo į aukštį taip, kaip R. D. Fosbury, 1980-aisiais Maskvoje – trylika iš šešiolikos finalininkų. Netrukus „Fosbury flops“ tapo aksioma.

Šokiravo medikus

„Iš pradžių jo šuoliai buvo egzotika, tačiau naudojant tokią techniką  pasiekti rezultatai tapo standartu“, – teigė keturiskart olimpinis čempionas bėgikas Michaelas Johnsonas.

Šuolis: buvo metas, kai novatoriškas „Fosbury flops“ sulaukė ir pašaipų, ir medikų pretenzijų./ AP nuotr.

Pavadinimą „Fosbury flops“ esą sugalvojo dienraščio „Medford Mail-Tribune“ reporteriai, tąkart būsimą olimpinį čempioną pavadinę žuvimi, įšokusia į valtį.

„Man tai patiko – labai poetiškas apibūdinimas, puiki aliteracija“, – yra sakęs R. D. Fosbury.

Tačiau žurnalistas Richardas Hofferis, parašęs knygą apie 1968-ųjų olimpiadą, yra užsiminęs, kad šuolių į aukštį novatorius gavo grupės medikų laišką, kuriame prašoma atsisakyti naujovės.

„Jūsų stilius turės įtakos kaklo traumų protrūkiui“, – tvirtino lengvaatlečiui medicinos specialistai.

Augino žirgus

Stebėtina, tačiau po triumfo 1968 m. žaidynėse R. D. Fosbury nesiveržė į naujas sporto aukštumas.

1972-aisiais užbaigęs mokslus Oregono universitete ir tapęs statybų specialistu, olimpinis čempionas persikėlė į Aidaho valstiją, kur įkūrė inžinerijos bendrovę, o savo ūkyje augino žirgus.

„Mes, šuolininkai, turime galimybę pajausti skrydžio laisvę, – viename interviu kalbėjo revoliucinio „Fosbury flops“ autorius. – Ore virš kartelės užtrunkame vos akimirką, tačiau ta laiko atkarpėlė – reliatyvi, vos 10 proc. mūsų kūno fizinių jėgų nuopelnas, o visa kita – pažinimo žavesys, valios galia, emocijos.“

Prie Oregono universiteto yra R. D. Fosbury įamžinusi bronzinė skulptūra, kurią sukūrė Ellen Tykeson.

„Jis visiems laikams pakeitė šuolius į aukštį, tačiau tai – tik dalis jo sukurtos istorijos“, – sakė menininkė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Edmundas Tulcevičius

Edmundas Tulcevičius portretas
Gerai pamenu 1968 m. olimpiadą , ir Fosbury šuolį , ir Bimono šuolį į tolį 8,90 , ir kaip alpo mūsų irkluotojai aukštikalnių vandenyse , ir kaip pirmą kartą olimpiadų istorijoje olimpinę ugnį įžiebė moteris Enriketa Basilio .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių