Pereiti į pagrindinį turinį

Pasaulio futbolo čempionato fiesta prasidėjo banalia rutina

Retenybė: tokio grožio įvartis, kaip taiklus S.Tshabalalos smūgis, pasaulio čempionate kol kas retas atvejis.
Retenybė: tokio grožio įvartis, kaip taiklus S.Tshabalalos smūgis, pasaulio čempionate kol kas retas atvejis. / AFP nuotr.

Atsargu, neambicinga ar tiesiog nekokybiška. Tokių epitetų nusipelnė ne vienos pirmojo Pasaulio futbolo čempionato turo rungtynės, o visos planetos sirgalius įkvepiančio reginio kol kas nematyti.

Įvarčiai nėra prioritetas

Nuobodu, kad net norisi dirbti. Tokie ir panašūs juokeliai sklando internete tarp pirmąja planetos pirmenybių Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) savaite ne itin sužavėtų futbolo mėgėjų.

Todėl, kai Šveicarija – šokolado ir laikrodžių šalis – nuliūdino Ispaniją – Europos čempionų tėvynę, daugelis neutralių pirmenybių žiūrovų turėjo džiaugtis. Pergalė minimaliu rezultatu 1:0 anaiptol nebuvo graži: atsitiktinis šveicaro Gelsono Fernandeso įvartis, įstumtas į vartus pro griūvančius gynėjus, vargiai papuoštų net ir moksleivių pirmenybes. Tačiau jis bent jau įnešė gaivios intrigos į nuviliančią čempionato kasdienybę.

Tokie meistriškumo blykstelėjimai, kaip PAR saugo Siphiwes Tshabalalos taiklus šūvis per pirmenybių atidarymo rungtynes ar Brazilijos gynėjo Maicono klastingas smūgis į Šiaurės Korėjos vartus, buvo reti. Per rungtynes pelnomų įvarčių vidurkis yra žemiausias per keturis čempionatus, kuriuose dalyvavo 32 komandos. Per pirmąjį čempionato PAR turą buvo įmušti 25 įvarčiai – vidutiniškai 1,56 per mačą. Net ir per nerezultatyvų 2006 m. pirmenybių startą šis rodiklis siekė 2,3.

Štilis – laikinas?

Tai, kad tradiciškai racionalia žaidimo logika besiremiančios Vokietijos rinktinės pasirodymas buvo bene labiausiai jaudinantis, pasako nemažai. Šiaurės Korėjos komanda įnešė šiek tiek mistikos elementų. Tačiau daugelis kitų komandų nepateikė jokių staigmenų, apsiribodamos "žvirbliu rankoje".

"Kol kas čempionatas nėra labai įdomus", – pripažino Anglijos rinktinės žvaigždė Wayne'as Rooney.

Ta pati Anglijos ekipa akivaizdžiai pademonstravo, kaip čempionato dalyvius slegianti atsakomybė sukausto žaidėjų veiksmus.

"Per pirmąsias rungtynes daugelis būna atsargesni, nei turėtų. Komandos tyrinėja varžovus, todėl ir pelno mažiau įvarčių", – aiškino Argentinos rinktinės strategas Diego Maradona. Argentiniečiai čempionatą pradėjo kuklia pergale 1:0 prieš Nigerijos komandą, nors vien trys "Albiceleste" starto sudėties puolėjai – Lionelis Messi, Gonzalo Higuainas ir Carlosas Tevezas – per praėjusį sezoną savo klubams pelnė 101 įvartį.

Tačiau antrasis turas gali atgaivinti nuobodžias tendencijas. "Komandos auga vykstant čempionatui. Tikrosios pasaulio pirmenybės prasideda tik pasibaigus pirmajam turui. Juo labiau čempionatas artės prie pabaigos, juo aukščiau bus iškelta kokybės kartelė", – dar prieš skaudų pralaimėjimą 0:3 urugvajiečiams antrajame A grupės ture kalbėjo PAR rinktinės treneris Carlosas Alberto Parreira, 1994 m. į triumfą pasaulio pirmenybėse atvedęs Brazilijos komandą.

Paneigti J.Mourinho

Nors C.A.Parreira neabejotinai yra teisus, galima užduoti sau ir kitą klausimą: ar planetos čempionatas vis dar futbolo piramidės viršūnė? Be abejo, nacionalinių rinktinių varžybos yra pačios emocingiausios dėl patriotinių motyvų. Tačiau stipriausios klubinės komandos yra geriau subalansuotos ir susižaidusios nei nacionalinės ekipos.

"Šis finalas dar svarbesnis už lemiamas Pasaulio futbolo čempionato rungtynes", – gegužę prieš UEFA Čempionų lygos finalą kalbėjo Milano "Inter" strategas Jose Mourinho.

Pirmasis čempionato PAR turas patvirtino portugalo žodžius. Dabar sirgaliai visame pasaulyje turėtų sukryžiuoti pirštus, kad planetos pirmenybėms pasibaigus J.Mourinho nuomonė nebeatrodytų teisinga.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų