Pereiti į pagrindinį turinį

Pietų Amerikos futbolo rinktinės turi istorinį šansą

2010-07-01 10:09
Pietų Amerikos futbolo rinktinės turi istorinį šansą
Pietų Amerikos futbolo rinktinės turi istorinį šansą / Reuters nuotr.

Pietų Amerikos atstovai pirmą kartą turės istorinę galimybę planetos futbolo čempionato pusfinalius paversti neoficialiomis savo žemyno pirmenybėmis.

Madų diktatas pasikeitė

Pietų Amerika yra priešpaskutinis žemynas pagal populiacijos dydį, Pietų Amerikos futbolo konfederacija (CONMEBOL) turi mažiau narių nei bet kuri kita kontinentinė futbolo asociacija, o Andų slėnių ir Amazonės baseino gyventojams jau du šimtus metų tenka vytis ekonomiškai labiau išsivysčiusius buvusius kolonizatorius iš Europos.

Tačiau būtent Pietų Amerikos pasiuntiniai ryškiausiai spindi pasaulio futbolo pirmenybėse Pietų Afrikos Respublikoje (PAR), europiečius nustūmę į jiems neįprastą antrąjį planą.

Keturios komandos poryt startuojančiame ketvirtfinalyje atstovaus Pietų Amerikai – tokio desanto etape, kuriame kovą dėl trofėjaus tęsia aštuonios geriausios rinktinės, Simono Bolivaro žemynas dar niekados neturėjo. Be to, Brazilijos, Argentinos ar Urugvajaus pergalės ketvirtfinaliuose anaiptol nepriblokštų daugelio futbolo ekspertų, ir tik vienintelio Paragvajaus futbolininkams, laukiantiems akistatos su buvusiais konkistadorais ispanais, atsargiai klijuojama autsaiderių etiketė.

Europos nuostoliai

Europai liko tenkintis rekordiškai prastu pasirodymu per pirmuosius du čempionato etapus ir trimis vietomis ketvirtfinaliuose, kurias užėmė Ispanija, Vokietija ir Olandija. Pirmą kartą planetos pirmenybes priėmusiai Afrikai, bergždžiai svajojusiai nustebinti pasaulį ne tik vuvuzelomis, bet ir solidžiu žaidimu žmonijos lopšyje, atiteko paskutinė pozicija elitiniame aštuonete, kurią išplėšė jauna Ganos komanda.

Iš varžybų pasitraukė vienintelė Pietų Amerikos komanda – Čilė. Europa jau neteko 10 ekipų, Afrika – 5 rinktinių.

Paslaptis – atranka?

Europiečiai giriasi turintys stipriausias pasaulyje nacionalines lygas bei klubinio futbolo viršūnę – Čempionų lygos turnyrą, tačiau šis pasaulio čempionatas įprastus argumentus verčia niekais. Paragvajaus rinktinės strategas Gerardo Martino, jau atsidūręs pajėgių Europos klubų akiratyje, įsitikinęs, kad Pietų Amerikos koziriu tapo ilgas kvalifikacijos į pasaulio čempionatą turnyras: "Pietų Amerikos rinktinėms atranka būna itin sunki – tuo mes ir skiriamės nuo likusių žemynų."

Pietų Amerikos atrankos turnyre varžosi tik dešimt komandų, tačiau jos tarpusavyje susitinka po du kartus ir iš viso sužaidžia 18 oficialių rungtynių – dvigubai daugiau nei Europos ekipos. Kiekvienas treneris sutiktų, kad draugiškos rungtynės ir žūtbūtiniai mačai dėl vietos po saule – du skirtingi dalykai. Tai gali būti viena priežasčių, kodėl dažniau susiburiančių Pietų Amerikos rinktinių komandinio žaidimo mechanizmas veikia tiksliau nei europiečių.

Pranoksta gatvės dvasia

Futbolo apžvalgininkas iš Buenos Airių Neilas Clackas pastebi dar vieną aspektą: futbolo mados į pasaulio čempionatą atgynė sutankintos gynybos modelį, prieš kurį Europos ekipų rankos nusvyra greičiau nei improvizuoti mėgstančių Pietų Amerikos atstovų. "Argentinoje matau kur kas daugiau vaikų, spardančių kamuolį gatvėje, nei, pavyzdžiui, Anglijoje. Dulkėtos gatvės futbolo dvasia, praverčianti susidūrus su disciplinuota gynyba, čia vis dar gyva", – teigė N.Clackas.

Vis dėlto Argentinos strategas Diego Maradona ragino neskubėti švęsti pergalės prieš europietišką futbolą: "Nemanau, kad kada nors pranoksime Europą. Niekad nebūsime didesni už Senąjį žemyną, bet privalome ir toliau tęsti savo misiją – auginti puikius žaidėjus."


Ketvirtfinaliai

Liepos 2 diena:

17.00 Brazilija - Olandija
21.30 Urugvajus - Gana

Liepos 3 diena:

17.00 Argentina - Vokietija
21.30 Ispanija - Paragvajus


Komentaras

Raimondas Žutautas, Lietuvos rinktinės treneris:

"Didelių staigmenų kol kas neįvyko – ketvirtfinalyje matau tas komandas, kurios buvo verčiausios iki čia nukeliauti. Pavyzdžiui, tikrai negaliu pasakyti, kad šioje kompanijoje pasigesčiau pasaulio čempionų italų – labai gerai, kad jie gavo tokį spyrį. Galbūt dabar jie pradės kitaip mąstyti apie savo pajėgumą ir varžovus.

Kalbant apie ketvirtfinalio poras, neįsivaizduoju, kaip olandai žada žaisti su brazilais. Jeigu jie pasirinks atvirą futbolą, verčiau jau nelaukia nieko gero. Olandijos rinktinė jau aštuntfinalyje turėjo rimtų problemų su Slovakijos komanda, nuo kurios lemiamais epizodais nusisuko fortūna. Jeigu Olandija taip žais ir toliau, toli tikrai neis. Brazilija yra taip gerai subalansuota, kad net ir stiprūs varžovai prieš juos atrodo bejėgiai. Brazilai gali žaisti ir atakuojantį futbolą, ir remtis kontratakomis – užtenka vieno fantastiško Kaka perdavimo, kad būtų perpjauta bet kokia gynyba.

Urugvajaus ir Ganos rungtynių baigtis yra neprognozuojama. Abi komandos gali jaustis esančios pakeliui į pusfinalį. Kol kas kiek sunkiau sekasi Ganai, bet tai – judri komanda, kuriai pralaimėjimas ketvirtfinalyje nebūtų tragedija.

Ispanus prieš pirmenybes laikiau čempionato favoritais ir savo nuomonės nekeičiu. Tiesa, aštuntfinalyje jie įveikė Portugaliją tik dėl po Xavi žaidimo nuošalėje pelnyto įvarčio. Kažkodėl transliacijos režisieriai net neparodė to epizodo kartojimo – matyt, jau yra sulaukę tokių nurodymų. Žinoma, portugalai nieko ypatingo nepademonstravo ir nebuvo verti žengti tolyn.

Nežinau, kaip reikia rungtyniauti prieš tokią komandą kaip Ispanija – jie gali visas 90 min. neleisti varžovams net prisiliesti prie kamuolio. Bet ispanų žaidimas pradeda strigti atakų smaigalyje, nes Fernando Torresas dabar yra prastos formos. Kalbant apie Paragvajų, nemanau, kad ši komanda stengsis pakartoti Šveicarijos pergalės prieš ispanus scenarijų, nes tai buvo tiesiog atsitiktinė sėkmė. Paragvajiečiai yra šiek tiek aukštesnio meistriškumo nei šveicarai, todėl greičiausiai rinksis kitokią taktiką, bet Ispanijos rinktinė vis dėlto turėtų juos įveikti.

Argentiniečiams reikia sulaužyti ketvirtfinalio prakeiksmą, ir jie yra pajėgūs tai padaryti. Iš žvaigždžių, kurios sėdi ant Argentinos suolo, būtų galima suburti antrą stiprią komandą. Vokiečiai tokių resursų tikrai neturi – keitimai ne itin pagerina jų žaidimą. Nemanau, kad Argentinos rinktinei pavyks sudoroti vokiečius taip lengvai, kaip ligšiolinius varžovus, bet Diego Maradona galiausiai turi Lionelį Messi."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų