Pereiti į pagrindinį turinį

Plieninės olimpietės nesigėdi savo gležnumo

2009-01-31 09:00

Didysis sportas – sunki fizinė ir psichologinė našta net plieninėmis moterimis vadinamoms daugiakovininkėms. Tai patvirtina ir Atėnų olimpiados vicečempionės Austros Skujytės bei jos varžovių karjeros vingiai.

Pekine liko be medalių

A.Skujytė 2004-aisiais Graikijos sostinėje vykusių vasaros olimpinių žaidynių septynkovės varžybose iškovojo sidabro medalį.

Iš Biržų kilusi ir pastaruoju metu Kaune gyvenanti sportininkė tąkart praleido į priekį tik švedę Caroliną Kluft. Bronzos apdovanojimą pelnė Didžiosios Britanijos atstovė Kelly Sotherton.

Pernai Pekino olimpiadoje ant prizininkių pakylos nebuvo nei švedės, nei lietuvės ir britės.

A.Skujytė, kaip ir kita Lietuvos atstovė Viktorija Žemaitytė, pasirodymo nebaigė – abi buvo priverstos pasitraukti iš daugiakovės po nesėkmingos šuolių į tolį rungties.

C.Kluft išvis nedalyvavo septynkovės varžybose. K.Sotherton užėmė ketvirtą vietą, tačiau į ją pakilo tik už dopingo vartojimą diskvalifikavus sidabrą iškovojusią ukrainietę Liudmilą Blonskają.

"Aš ne mašina. Aš – paprasta moteris. Jei man atsibosta pyragaičiai su šokoladu, kodėl negalėčiau atsisakyti daugiakovės? Juo labiau kad pavargau, nebeturiu jokio noro dar kažką įrodinėti", – žaidynių išvakarėse pareiškė triskart pasaulio ir dukart Europos čempionė C.Kluft.

Lietuvės rekordas – nepagerintas

Po Atėnų olimpiados švedė, lietuvė ir britė sukosi kaip voverės rate.

A.Skujytė 2005-aisiais pasiekė pasaulio dešimtkovės (100 m bėgimas, disko metimas, šuoliai su kartimi, ieties metimas, 400 m bėgimas, 100 m su barjerais bėgimas, šuoliai į tolį, rutulio stūmimas, šuoliai į aukštį ir 1500 m bėgimas) rekordą – 8358 taškai. Jis nepagerintas iki šiol.

Tais pačiais metais Austra pasaulio čempionate Suomijoje liko vos per žingsnį nuo bronzos – užėmė ketvirtą vietą. 2007-aisiais lietuvė Europos uždarų patalpų čempionato penkiakovės varžybose liko ketvirta, o planetos pirmenybėse Japonijoje – šešta.

C.Kluft per ketverius poolimpinius metus pasaulio bei Europos čempionatuose (stadionuose ir uždarosiose patalpose) laimėjo šešis aukso ir du bronzos medalius.
K.Sotherton savo sportinių trofėjų kolekciją papildė trimis sidabro bei vienu bronzos apdovanojimu.

Atletes pristabdė traumos

Deja, visos trys atletės neišvengė sveikatos problemų.

"Sportas – toks dalykas: vieną dieną kyli aukštai, kitą – krenti. Rimta trauma, ir viskas baigta", – sakė A.Skujytė.

2006-aisiais Austra daugiau nei septynis mėnesius dėl traumos nedalyvavo varžybose. Užpernai pasaulio čempionate lietuvę kamavo kairės kojos skausmai, dabar mesti ietį trukdo negaluojantis dešinės rankos petys.

K.Sotherton, kuriai pasaulio septynkovės rekordo autorė legendinė amerikietė Jackie Joyner-Kersee prognozavo Pekino olimpiados auksą, po žaidynių prisipažino, kad geriau pasirodyti jai sutrukdė iki galo neišgydytas senas čiurnos sužeidimas.

Panašių rūpesčių turėjusi C.Kluft pernai olimpinėse žaidynėse tenkinosi šuoliais į tolį (9-oji vieta) ir trišuoliu (nepateko į finalą).

Britę supykdė ukrainietė

K.Sotherton ketina startuoti tik šuolių į tolį varžybose. Pekino žaidynėse ji vienintelė atvirai pasipiktino negarbingu kai kurių konkurenčių elgesiu.

"Nebėra prasmės dalyvauti varžybose, kai jose leidžiama pasirodyti žmonėms, jau pamynusiems sąžiningos kovos principus. Jokių garantijų, kad tas, kuris kartą pamelavo, nepasielgs taip dar sykį", – teigė britė, turėdama galvoje L.Blonskają, kuri 2003-iaisiais buvo nubausta už dopingo preparatų vartojimą.

Ukrainos lengvaatletė ir šios šalies žiniasklaida K.Sotherton sumaišė su žemėmis.
"Tarp daugiakovininkių ji – vienintelė tokia, visada pavydi sėkmės, medalių ir nepripažįsta savo klaidų. Ši varžovė man neegzistuoja", – purkštavo L.Blonskaja.

Vis dėlto K.Sotherton pataikė į dešimtuką: už antrąjį pažeidimą L.Blonskaja buvo diskvalifikuota iki gyvos galvos – ukrainietei koją pakišo anabolinis steroidas metiltestosteronas.

Gabumus įžvelgė ir V.Alekna

A.Skujytė, kaip C.Kluft ir K.Sotherton, taip pat nusprendė apsiriboti viena ar dviem rungtimis. Pastaruoju metu olimpinė vicečempionė stumdo rutulį, ketina mėtyti diską.

"Kaip daugiakovininkė kažin ar ištempčiau iki kitos olimpiados. Krūviai – dideli, o aš juk nejaunėju... Rutulio stūmimas – mano mėgstamiausia rungtis. Ir diską esu mėčiusi, pats Virgilijus Alekna sakė, kad turiu gabumų šiam įrankiui. Žiūrėsime, kaip bus", – teigė dienraščiui lengvaatletė.

C.Kluft tvirtina, kad ketina atsisakyti alinančios sporto šakos.

"Abejoju, ar pajėgsiu išsilaikyti elite iki Londono žaidynių. Visos rungtys reikalauja būti pasirengus 1000 procentų, o aš savęs klausiu: už kokias nuodėmes man toks vargas? Nesigailėsiu, jei nuspręsiu išvis baigti karjerą", – interviu britų "The Guardian" kalbėjo švedė.

"Niekada nesakyk niekada? Nežinau, ar grįšiu į daugiakovę. Tikriausiai ne", – svarstė A.Skujytė.

"Manęs daug kas klausė, ar nesigailiu, kad Pekine negyniau olimpinės čempionės titulo. Visiems atsakiau: ne, nes noriu patirti ką nors nauja. Pavyzdžiui, trišuolis: fantastika, kai bent keliolika metrų gali jaustis paukščiu. Ar suprantate, ką noriu pasakyti?" – agentūros BBC korespondentui sakė C.Kluft.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų