Pereiti į pagrindinį turinį

Sambo – tik Rusijai ar visam pasauliui?

2013-09-20 09:00
T.Lukšio/BFL nuotr.

Tarptautinę sambo mėgėjų federaciją (FIAS), kuriai priklauso ir Lietuvos sambo federacija (LSF), krečia konfliktas, o į jį netiesiogiai įtrauktas netgi Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Kulminacija – spalio mėnesį Šveicarijos teisme.

Pasiskundė V.Putinui

Šiemet birželį Malaizijoje surengtame XXV FIAS kongrese 43 nacionalinių federacijų atstovai, tarp jų – ir LSF, nusprendė atsisakyti nuo 2009-ųjų šiai imtynių organizacijai vadovavusio Vasilijaus Šestakovo paslaugų ir išrinko prezidentu FIAS viceprezidentą Michailą Šulcą – praeityje žinomo sambo ir dziudo meistro Henriko Šulco sūnų.

V.Šestakovas, Rusijos Dūmos deputatas, ėmėsi beprecendenčio žingsnio – FIAS sprendimus apskundė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir paprašė, kad šis teisėsaugai lieptų baudžiamojon atsakomybėn patraukti keliasdešimties valstybių atstovų išrinktus naujuosius FIAS vadovus. Teisėsauga ėmėsi darbo.
LSF vadovai teigia, kad tai kelis dešimtmečius plėtotą sporto šaką nustūmė ant bedugnės krašto, nes jeigu į 43 šalių sprendimą perrinkti FIAS prezidentą ir kitus vadovus pradės kištis Rusijos teisėsauga, sambo imtynės pasmerktos likti tik Rusijos nacionaliniu sportu.

Sambo – imtynių rūšis ir savigynos veiksmų sistema, sukurta buvusioje SSRS. 1966-aisiais šią sporto šaką oficialiai pripažino Tarptautinė imtynių federacija (FILA), 1972-aisiais Rygoje įvyko 1-asis atviras Europos čempionatas, 1973-iaisiais Irane – planetos pirmenybės.

FIAS vienija 79 nacionalines sambo federacijas, tačiau joms nuolat reikėjo konkuruoti su Rusijos atstovais, norinčiais valdyti FIAS ir primetinėti savo valią kitiems šios organizacijos nariams.

Kongrese Malaizijoje dalyvavusio LSF prezidento Eduardo Rudo teigimu, reforma FIAS pribrendo po fiasko, kai buvo atmestas V.Šestakovo ir jo komandos kreipimasis į Tarptautinį olimpinį komitetą (IOC), kad sambo būtų įtraukta į olimpinių žaidynių programą.

Milijonas – į balą

Nauju FIAS prezidentu išrinktas M.Šulcas paskelbė, kad V.Šestakovas 2011-aisiais pasirašė sutartį su ofšorine konsultacine bendrove "Penric Services Inc." ir jai už paraiškos IOC parengimą iš FIAS biudžeto pervedė milijoną JAV dolerių.

Pasak specialistų, už tokią kainą parengtas dokumentas neatlaikė jokios kritikos, jame daug faktinių klaidų, paraiška buvo paruošta atmestinai ir neprofesionaliai.

"Tai metė šešėlį viso pasaulio sambo bendruomenei. V.Šestakovo iniciatyva parengto dokumento kaina kosminė – kiekvienas paraiškos puslapis kainavo apie 34 tūkst. litų! Tai tapo puikia FIAS valdymo iliustracija – juk iki šiol niekas tiksliai nežinojo, kaip tvarkomas FIAS biudžetas, nebuvo auditų. Matydami, kaip lengvai buvo išleistas milijonas dolerių, galime tik įsivaizduoti, kokios sumos galėjo būti švaistomos. Nacionalinės sambo federacijos išvis daug ko nežinojo, nes V.Šestakovas buvo pradėjęs valdyti FIAS diktatoriškais metodais, tarptautinę federaciją beveik pavertė kelių žmonių asmenine korporacija", – teigė E.Rudas.

LSF prezidentas Malaizijoje buvo perrinktas FIAS vykdomojo komiteto nariu. E.Rudas teigė tikįs, kad dabar šis komitetas taps efektyviu veiklos instrumentu, nebus "popierinis", kokį jį buvo padaręs V.Šestakovas.

Nepripažįsta pralaimėjimo

Tai, kad V.Šestakovas pripratęs prie vienvaldystės, patvirtina ir jo veiksmai netekus FIAS prezidento posto.

Į Rusijos Dūmos deputato valdžios galias įsijautęs V.Šestakovas pareiškė, kad FIAS kongresas Malaizijoje yra neteisėtas ir pasiskelbė vieninteliu teisėtu FIAS prezidentu.

FIAS registruota Šveicarijoje, todėl V.Šestakovas kreipėsi į šios šalies teismą. Jis atmetė V.Šestakovo prašymą apriboti naujos FIAS vadovybės įgaliojimus, paskyrė posėdį spalio 14-ajai ir informavo, kad bus siekiama šalių susitaikymo.

To V.Šestakovui nepakako – jis Rusijos žiniasklaidoje jau apsiskelbė, kad Šveicarijos teismas patenkino visus jo reikalavimus. Taip pat V.Šestakovas nutarė pasinaudoti ir tuo, kad pažįsta V.Putiną – esą su juo yra treniravęsis jaunystėje.

Laiško, skirto V.Putinui, turinys stiliumi labiau primena kriminalinę kroniką: V.Šestakovas, ignoruodamas, kad M.Šulcą išrinko 43 šalių atstovai, FIAS prezidento rinkimus pavadino "reiderių aktu" (reideriais vadinami neteisėtai įmonių akcijas perimantys sukčiai – aut. past.). Be to, V.Šestakovas naują FIAS prezidentą pavadino nusikalstamos grupuotės vadeiva.

Viltis – Šveicarijos teismas

"Nežinau, kaip toks parlamentaro žingsnis būtų vertinamas kitoje šalyje, bet Rusijoje galima viskas. Taip ir šiuo atveju – Rusijos teisėsauga jau ėmėsi žingsnių, rugpjūčio 30-ąją pradėtas ikiteisminis tyrimas baudžiamojoje byloje. Turbūt tik Rusijoje tai įmanoma, kad vienos šalies teisėsauga pradėtų tirti tarptautinės federacijos, kuri registruota kitoje šalyje, sprendimus. Aš sambo skyriau visą gyvenimą, stengiausi ją populiarinti tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje. O dabar mano mylimą sporto šaką nutarė pasisavinti vienas Rusijos Dūmos deputatas, spjovęs ant 43 šalių federacijų sprendimo. Jeigu jo planas išdegs, sambo, kaip sporto šaka, bus pasmerkta, nes ji liks tik Rusijoje", – nuoskaudos neslėpė daugkartinis pasaulio, Europos ir Lietuvos sambo čempionas, LSF garbės prezidentas brigados generolas Česlovas Jezerskas.

E.Rudas teigė tikįs, kad konfliktas bus išspręstas teisiniu keliu Šveicarijoje, bet ne Rusijoje.

"Pastaruosius kelerius metus mes kartu su latviais ir kitomis Europos ir pasaulio šalių federacijomis daug dirbome, kad sambo populiarėtų. 2011-aisiais Vilniuje įvykęs 35-asis pasaulio čempionatas buvo tarsi lūžis, šiose varžybose dalyvavo rekordiškai daug nacionalinių komandų – iš 58 šalių. Atrodė, kad sambo plačiai atsiveria keliai į Europą ir pasaulį, bet dabar tai pakibo ore", – apgailestavo LSF prezidentas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų