Pereiti į pagrindinį turinį

Tylūs Europos lyderiai Lietuvoje

2016-09-07 11:24

Europoje yra vos septynios šalys, kuriose aktyviai propoguojama gana reta techninio sporto šaka – motobolas. Viena tokių šalių – Lietuva. Kretingos "Mildos" motobolo komanda yra viena iš lyderių Europoje.

,,Facebook" nuotr.

Šiek tiek istorijos

Motobolas po septynerių metų švęs savo 100 metų jubiliejų, nes 1923 m. įvyko pirmosios šios sporto šakos varžybos, o 1933-iaisias – ir pirmasis oficialus čempionatas, kuriame tarptautinėse varžybose gaudė dviejų komandų – Prancūzijos ir Anglijos motociklų varikliai. Reguliarūs šios sporto šakos čempionatai Europoje rengiami nuo 1958 m.

Pirmosios motobolo varžybos mūsų šalyje įvyko 1948 m. Aikštėje susitiko Šiaulių ir Panevėžio komandos. Aikštės šeimininkai šiauliečiai tuomet šventė pergalę rezultatu 3:1. Po dvylikos metų motobolas pradėtas žaisti Kaune ir Vilniuje, o dar po penkerių metų, 1965-aisiais, įvyko pirmasis Lietuvos čempionatas. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, motobolo rinktinė varžosi ir Europos čempionatuose, kuriuose 1994 m. pavyko iškovoti bronzos, o 1996 m. – sidabro medalius. Šiemet rinktinei atiteko šeštoji vieta.

Giliausias motobolo tradicijas šiuo metu puoselėja motobolo klubai Kretingoje ir Skuode. Abi komandos varžosi ir Centrinės Europos lygoje, kur Kretingos "Mildos" komanda jau nebe pirmus metus užima antrąją vietą, o skuodiškiai – ketvirtą.

Kretingos "Mildos" komandos treneris Eduardas Steckis tvirtino, kad kretingiškiams jau kelintą sezoną nepavyksta iššokti aukščiau antrosios vietos. "Man pačiam jau 48 metai. Tikriausiai neturėčiau lakstyti motociklu aikštelėje kartu su dvidešimtmečiais, tačiau neturime kitos išeities – dėl žaidėjų trūkumo aikštėje tenka pasirodyti ir man", – apie motobolo komandos bėdas "Kauno dienai" pasakojo E.Steckis. Pasak jo, dabar komanda suburta iš grupelės entuziastų.

Motociklas – ne kiekvienam

Vis dėlto motobolo sportininkai liūdnomis nuotaikomis negyvena ir rengiasi auginti sau pamainą. Jau šiemet bus pradėti treniruoti jaunieji motobolininkai. "Nupirkome keturis naujus 85 kub. cm galingumo motociklus, skirtus jaunimui, ir pradėsime auginti pamainą", – pasakojo E.Steckis. Pasak jo, jaunimo kategorija motobole atsirado visai neseniai. Vieni iš pradininkų – vokiečiai, iš kurių "Mildos" komanda ir perka motociklus, skirtus varžyboms. Tiesa, šiemet komandai pavyko įsigyti ir techniką iš Rygos motobolo komandos, kuri bankrutavo. "Dabar turime pakankamai technikos. Trūksta tik žmonių, kurie ja važiuotų", – apgailestavo pašnekovas. "Kiekvienas motociklas yra pritaikytas individualiai. Nė vienas kitas motobolininkas negalėtų tiesiog sėsti ir važiuoti mano motociklu, kaip ir aš kitu", – mintis dėstė komandos treneris. Be to, ir ne kiekvienas, sugebantis valdyti motociklą, gali sėsti ant sportininkų technikos. "Čia nepakanka vien tik gerai valdyti motociklą. Žaidime daug futbolo elementų", – priminė E.Steckis.

Beje, ir greičiai, kuriuos sportininkai varžybų metu išvysto, nemenki. "Atrodo, rusai kažkur skelbė, kad varžybų metu išvystomas beveik 100 km/val. greitis, tačiau aš taip drąsiai netvirtinčiau. Manau, kad tam tikrais momentais pasiekiamas kokių 70–80 km/val. greitis, tačiau jau čia pat sportininkai priversti stabdyti, nes ir aikštės plotas didesniam greičiui per mažas, ir sportinininkas, važiuodamas tokiu greičiu, negalėtų tinkamai valdyti kamuolio", – svarstė pašnekovas.

Per motobolo varžybas motociklu važiuojantys sportininkai valdo ne tik motociklus, tačiau ir daugiau kaip metro skersmens kamuolį, kurį varosi koja, prispaudę prie motociklo ir nepakeldami nuo žemės. Žaidimo tikslas – įmušti įvartį į standartinius futbolo vartus.

Įvairios subtilybės

Pagal Tarptautinės automobilių sporto federacijos (FIM) patvirtintas taisykles, motobole naudojami motociklai negali būti galingesni nei 250 kub. cm ir ne ilgesni nei 2,2 m ilgio. Motociklo svoris gali svyruoti nuo 70 iki 120 kg, be kuro. Taip pat aikštėje gali varžytis ir elektriniai motociklai. Motociklai negali būti aukštesni nei 70 cm.

Į kiekvienas varžybas komandos atsiveža po du kamuolius, kurie sveria nuo 900 iki 1 200 g, o jų skersmuo siekia nuo 119 iki 126 cm. Kiekvienos komandos kamuolys naudojamas pusėje varžybų. Aikštės šeimininkų kamuolys naudojamas pirmuose dviejuose kėliniuose, o svečių – trečiame ir ketvirtame. Kadangi motobolo varžybos kartais žaidžiamos ir naktį, šiose varžybose naudojamas tik baltos spalvos kamuolys.

Pagal taisykles, vienos komandos sportininkai negali važiuoti vienas šalia kito arčiau nei 1,5 m, jei tarp jų yra kamuolys. Atakuoti kamuolį besivedantį motobolininką priešininkai gali tik iš tos pusės, kur yra kamuolys. Iš kitos pusės esantis varžovas taip pat turi laikytis 1,5 m atstumo.

Motobolo aikštėje tik penki pėstieji – trys teisėjai ir du vartininkai, kurie saugo futbolo vartų dydžio vartus. Vartininko zona apibrėžta linija prie vartų. Jos spindulys – 5,5 m. Kiekvienoje komandoje su vartininku – penki žaidėjai. Varžybų trukmė – 4 kėliniai po 20 minučių.

Už taisyklių pažeidimą gali būti skirti 11 m baudiniai, taip pat laisvi baudiniai nuo 16 m linijos su apsaugine motobolininkų sienele. Žaidėjai keičiami nesustabdžius varžybų, kaip ledo ritulyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų