Lietuvos krepšinio legendos susitiko šimtmečio rinktinėse

Pranas Lubinas, Modestas Paulauskas ir Arvydas Sabonis, Jūratė Daktaraitė, Angelė Rupšienė ir Jurgita Štreimikytė-Virbickienė. Tituluotos žvaigždės – Lietuvos krepšinio šimtmečio rinktinėse.

Čempionų rikiuotė

Lietuvos krepšinio federacija (LKF), pažymėdama šios sporto šakos gyvavimo šalyje šimtmetį, sudarė simbolines visų laikų geriausių žaidėjų rinktines.

Krepšinio populiarumą Lietuvoje, be kita ko, liudija ir tai, kad į legendų komandas pateko ne tik iš Kauno ar kitų didmiesčių kilę sportininkai, bet ir Kretingos, Rokiškio, Telšių, Stakliškių, Žeimelio atstovai.

Vyrų ekipoje – net šeši olimpiniai čempionai: Pranas Lubinas (1910–1999), M.Paulauskas, A.Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, Valdemaras Chomičius ir Rimas Kurtinaitis.

Prie Krepšinio namų Kaune atidengta skulptūra Jamesui Naismithui, Butrimonyse bus pagerbta Senda Berenson-Abbott.

Iš jų M.Paulauskas, A.Sabonis ir V.Chomičius yra tapę pasaulio čempionais, du (A.Sabonis ir Š.Marčiulionis) išrinkti į Tarptautinės krepšinio asociacijų federacijos (FIBA) ir Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) šlovės muziejus.

V.Chomičiaus sportinių trofėjų kolekcijoje yra net šešių Europos čempionatų medaliai – po du aukso, sidabro ir bronzos.

Medaliai – visų spalvų

Moterų komandoje – taip pat olimpinių žaidynių, pasaulio ir Europos čempionės.

Du olimpinius aukso medalius yra iškovojusi A.Rupšienė, vieną – Vida Šulskytė-Beselienė. Pasaulio čempionės – A.Rupšienė (dukart), V.Šulskytė-Beselienė, Jūratė Daktaraitė.

Karjera: J.Štreimikytė-Virbickienė patirtį kaupė ne vien Europoje, bet ir moterų NBA varžybose. / Evaldo Šemioto nuotr.

Šimtmečio geriausių krepšininkių rikiuotėje – penkios žaidėjos, prisidėjusios prie Lietuvos triumfo 1997-ųjų Europos čempionate: J.Štreimikytė-Virbickienė, Lina Dambrauskaitė, Dalia Kurtinaitienė, Jolanta Vilutytė ir Jovita Jutelytė.

Be to, D.Kurtinaitienė yra iškovojusi buvusios Čekoslovakijos, vėliau – ir Slovakijos, Austrijos ir Vengrijos čempionės titulus. Net šešis kartus Vengrijos čempione tapo J.Vilutytė.

Pagerbė strategus

Vyrų šimtmečio rinktinės trenerių štabe – Vladas Garastas, Jonas Kazlauskas ir Antanas Sireika.

V.Garasto vadovaujami Lietuvos krepšininkai iškovojo Barselonos (1992) ir Atlantos (1996) olimpinių žaidynių bronzos medalius. J.Kazlauskas su nacionaline ekipa taip pat parvežė bronzą – 2000-aisiais iš Sidnėjaus.

A.Sireikos treniruojama šalies komanda 2003-iaisiais tapo Europos čempione, o tąkart tarp pergalės kalvių buvo ir šįkart į šimtmečio rinktinę patekę Š.Jasikevičius ir Saulius Štombergas.

Moterų rinktinės strategų trejetą sudaro Feliksas Kriaučiūnas (1911–1977), Vydas Gedvilas ir Algirdas Paulauskas.

JAV gimęs F.Kriaučiūnas į Lietuvą atvyko 1935-aisiais, vėliau treniravo Lietuvos krepšininkes, jos 1938-aisiais tapo Europos vicečempionėmis.

V.Gedvilo ir A.Paulausko vadovaujama šalies moterų krepšinio rinktinė Europos čempionate triumfavo 1997-aisiais.

Skulptūros pradininkams

Lietuvos krepšinio šimtmečiui skirtų renginių kulminacija – Kaune, kur 1922 m. balandžio 23 d. įvyko pirmosios oficialios krepšinio rungtynės.

Vakar prie Krepšinio namų buvo atidengta skulptūra šios sporto šakos pradininkui Jamesui Naismithui (1861–1939).

Šventiniame minėjime dalyvavo Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda, taip pat FIBA, NBA, Lietuvos krepšinio bendruomenės atstovai, legendiniai žaidėjai.

Gegužę Butrimonyse (Alytaus r.) numatoma atidengti skulptūrą krepšinio motina vadinamai Sendai Berenson-Abbott (1868–1954).

Iš Butrimonių kilusi S.Berenson-Abbott vaikystėje kartu su motina ir broliais Bernardu ir Abraomu emigravo į JAV ir įsikūrė Bostone. 1892 m. ji susipažino su krepšinio pradininku J.Naismithu ir 1899 m. adaptavo šio žaidimo taisykles moterims.


Šimtmečio rinktinės

Vyrai: žaidėjai – Pranas Lubinas (1910–1999), Stanislovas Stonkus (1931–2012), Modestas Paulauskas, Valdemaras Chomičius, Rimas Kurtinaitis, Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, Artūras Karnišovas, Saulius Štombergas, Šarūnas Jasikevičius, Linas Kleiza ir Jonas Valančiūnas, treneriai – Vladas Garastas, Jonas Kazlauskas ir Antanas Sireika.

Rungtyniauja: J.Valančiūnas – vienintelis simbolinių dvyliktukų atstovas, tęsiantis žaidėjo profesionalo karjerą. / Evaldo Šemioto nuotr.

Moterys: žaidėjos – Genovaitė Miuleraitė (???-???), Gražina Tulevičiūtė-Vileikienė (1934–2014), Jūratė Daktaraitė, Angelė Rupšienė, Vida Šulskytė-Beselienė, Loreta Berūkštienė, Vitalija Tuomaitė (1964–2007), Dalia Kurtinaitienė, Lina Dambrauskaitė, Jolanta Vilutytė, Jovita Jutelytė ir Jurgita Štreimikytė-Virbickienė, treneriai – Feliksas Kriaučiūnas (1911–1977), Vydas Gedvilas ir Algirdas Paulauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip, taip,

taip, taip, portretas
ot buvo laikai! Kada žaidė Žalgiris ar Lietuvos rinktinė, gatvės ištuštėdavo. Ir žaidė vien lietuviai. Kur tie laikai dingo? Ir kada? Gal tada, kai pradėjo pirkti užsieniečius? Sugražinkite Lietuvai Lietuvos krepšinį. Ir nebereikės apraudoti krepšinio nesėkmes. Ir vėl bus pagarba.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių