Pereiti į pagrindinį turinį

Meilės ligų baimė: po saldžios nakties – pas venerologą

2012-02-14 08:41
Meilės ligų baimė: po saldžios nakties – pas venerologą
Meilės ligų baimė: po saldžios nakties – pas venerologą / Tomo Raginos nuotr.

Venerinių ligų gydytojai juokauja: visas žmonijos ligas sukelia nervinė įtampa, bet jų pacientai – išimtis, nes juos susargdina meilė. Ji sukelia ne tik dvasios kančių, bet ir fizinių ligų, kad ir kokia saldi meilė būtų. Tai puikiai žino gydytojas dermatovenerologas Virginijus Kašėta.

– Venerinės ligos yra išgydomos, tačiau visuomenėje dar tebegalioja tabu apie jas viešai kalbėti.  Kaip jūs paaiškintumėte tokią nuostatą?

– Venerinės ligos yra infekcinės, jomis užsikrečiama per lytinius santykius. Dažniausiai – per atsitiktinius, rodančius atsakomybės, ištikimybės stoką. Pastarųjų dvylikos mėnesių statistikos duomenimis, dešimtadalis užsikrėtusiųjų venerinėmis ligomis turėjo lytinių santykių su komercinio sekso, kuris mūsų šalyje nėra legalizuotas, darbuotojais.

– Kas yra dešimtadalis, tiksliau, ar labai paplitusios venerinės ligos?

– Būtų sunku surasti dinamiškesnę medicinos sritį už lytiškai plintančias infekcijas, kurios jau keli dešimtmečiai nebesutelpa į penkių tradicinių lytiškai plintančių ligų sampratą. Anksčiau venerinės ligos buvo tik penkios: sifilis, gonorėja, minkštasis šankeris, kirkšnies granulioma ir venerinė limfogranulioma. Pastaraisiais dešimtmečiais nustatyta dar 20 lytiškai plintančių ligų. Itin paplitusi chlamidinė, perpetinė, žmogaus papilomos viruso infekcijos ir ypač žmogaus imunodeficito virusas – ŽIV. Galbūt didėjančiai sergamumo statistikai pasitarnauja efektyvi diagnostika. Užsienyje chlamidiozė yra dažniausiai nustatoma lytiniu keliu plintanti liga.

– O pas mus?

– Lietuvoje sergamumas venerinėmis ligomis taip pat yra nemažas, serga daug daugiau vyrų nei moterų. Sergančių vyrų amžius – 20–29 metų. Daugiau nei pusei užsikrėtusiųjų būdingas neatsakingas požiūris į lytinius santykius.

– Koks požiūris yra neatsakingas?

– Rimtas, atsakomybę už žmoną, šeimą jaučiantis vyras nenueis į šoną, neturės atsitiktinių santykių. Dažniausiai suserga tie žmonės, kurie dažnai keičia lytinius partnerius. Neretai tai yra alkoholio vartojimo padarinys. Pas mus neretai anksti rytą atskuba išsigandę vyrai, kurie po vakarėlio turėjo atsitiktinių lytinių santykių, nepasitiki vienos nakties partnere ir prašo ištirti, ar neužsikrėtė.

– Ir ištiriate?

– Aiškiname, kad kiekviena liga, iš jų ir tos, kurios plinta lytiniu keliu, turi inkubacinį periodą. Užsikrėtus liga gali pasireikšti po dviejų savaičių ar dar vėliau. Dauguma venerinių ligų tuo ir pavojingos, kad, pavyzdžiui, 80 proc. užsikrėtusiųjų chlamidijomis nieko nejaučia, nėra jokių simptomų.

– Tuomet šiais virusais užsikrėtęs žmogus juos nešioja ir platina?

– Taip, nes ligoms būdingas slaptas periodas, kai jokių požymių nėra, o žmogus serga.

– O kaip nustatote tokias ligas?

– Atliekame kraujo, šlaplės tyrimus. Moterims – gimdos kaklelio. Ligas galima nustatyti ir ankstyvame periode.

– Pastaruoju metu plinta ŽIV. Ar daug pacientų dėl šio viruso ateina išsitirti?

– Ne, nedaug. Narkomanų sveikatą tiria AIDS centrai. Kai imame kraujo tyrimams, pavyzdžiui, dėl sifilio, galima ir ŽIV nustatyti.

– Ar venerinių ligų tyrimai atliekami anonimiškai?

– Sveikatos apsaugos ministro įsakymu venerines ligas galima gydytis anonimiškai, nebūtina sakyti vardo ir pavardės.

– O kaip tuomet įrodyti, kad turi sveikatos draudimą ir ligonių kasos apmokėtų už gydytojo konsultaciją ir tyrimus?

– Norintieji gauti nemokamas medicinos paslaugas turi parodyti socialinio draudimo pažymėjimą. Anonimiškumas išsaugomas tik privačiose gydymo įstaigose, už paslaugą susimokant iš savo kišenės.

– Užsikrečiama nuo užsikrėtusiojo ir būtent per lytinius santykius?

– Vyrai galvoja, kad nesaugūs tik tradiciniai santykiai. Užsikrečiama per ir oralinius, analinius  santykius. Netradicinės pakraipos atstovams pavojų užsikrėsti ne mažiau, gal dar daugiau. Analiniai santykiai traumuoja, todėl ŽIV, plintančio per kraują, užsikrėtimo tikimybė dar didesnė.

– Herpeso virusu galima užsikrėsti bučiuojantis?

– Yra du šio viruso štamai. Venerinę ligą sukelia lytinių organų herpesas, plintantis tik per lytinius santykius. Šis virusas ypač pavojingas nėščiosioms.

 

– O papilomos virusas sukelia gimdos kaklelio vėžį?

– Papilomos viruso štamų taip pat yra ne vienas. Venerinėms ligoms priskirtini tie, nuo kurių išauga karpos lytinių organų srityje. Jos matomos plika akimi. Šių štamų sukeltų ligų daugėja, nes užsikrėtusieji ilgai nieko nejaučia, karpos gali pasirodyti po 5–10 metų, kai sumažėja organizmo atsparumas.

– Kaip gydomos venerinės ligos?

– Dauguma jų gydoma antibiotikais, kai kurioms sukurti specifiniai vaistai.

– Ar jūsų pacientai sąžiningai gydosi, medikų nesidrovi?

– Nepasakyčiau, kad drovisi. Įvairių žmonių yra, kai kuriuos vyrus pas mus atveda jų žmonos. Yra tokių, kurie išsigąsta bet kokio išbėrimo. Yra tokia liga – venerofobija, kai žmonės bijo venerinių ligų. Turiu kelis pacientus, kurie per kiekvieną pilnatį ateina ir prašo ištirti, ar neserga venerine liga, nors paskutinį kartą lytinių santykių turėjo prieš 40 metų.

– Kaip tokius pacientus gydote?

– Juos gali išgydyti tik psichiatrai.

Venerinių ligų simptomai

Vyrams – išskyros iš šlaplės, skausmingas šlapinimasis, varpos galvutės uždegimas, sėklidžių skausmas, sėklidės prielipų uždegimas.

Moterims – išskyros iš makšties, mažojo dubens uždegimo požymiai, negimdinis nėštumas, sutrikusios mėnesinės.

Ir vyrams, ir moterims būdingi skausmingi lytiniai santykiai, išorinių lytinių organų išopėjimai, išeinamosios angos skausmas, gali išsivystyti artritas, konjunktyvitas.

ŽIV

Per ŽIV infekcijos registravimo laikotarpį Lietuvoje užregistruoti 1 867 ŽIV atvejai, iš kurių 1 546 yra vyrai ir 321 – moteris. Daugiausiai ŽIV atvejų nustatyta 25–34 metų amžiaus grupėje. Daugiausiai užsikrėtusiųjų –1 322 yra švirkščiamųjų narkotikų vartotojai. Per homoseksualius santykius užsikrėtusiųjų registruota 111, per heteroseksualius – 268, iš motinos vaikui – 2 atvejai, nežinomas kelias – 164.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų