Mokslininkai sukūrė revoliucinius vaistus storosios žarnos vėžiui gydyti: nebereiks chemoterapijos?

  • Teksto dydis:

JAV mokslininkai skelbia apie revoliucinius vaistus vėžiui gydyti. Eksperimentiniai vaistai buvo taikyti dvylikai antros ir trečios stadijos tiesiosios žarnos vėžiu sergančių ligonių. Po pusmečio pas visus juos vėžio ląstelių nebeliko. Pacientams ir medikams tai suteikia vilties, kad ateityje bus galima apsieiti be operacijų, chemoterapijų, praneša LNK.

Vien Lietuvoje per metus tiesiosios žarnos vėžys nustatomas beveik 1,7 tūkst. pacientų. Todėl žinia, kad JAV mokslininkai sėkmingai pritaikė eksperimentinį vaistą, galintį išgydyti tiesiosios žarnos antros ir trečios stadijos vėžį, medikams ir pacientams įžiebė vilties. Tyrimo metu vaistas buvo duotas dvylikai sergančiųjų.

„Paskyrus tą vaistą, praktiškai auglys visiems pacientams išnyko. Visiems – ne trečdaliui, pusei ar ketvirtadaliui. Kurie atitiko atrankos kriterijus, visi praktiškai buvo pagydyti. Tai džiugi žinia“, – pozityviai nusiteikęs Santaros klinikų storosios žarnos vėžio prevencijos programos vadovas prof. Tomas Poškus.

Imunoterapinis vaistas tinka tik tada, kai yra tam tikra mutacija. Ji nustatoma nuo 5 iki 10 proc. pacientų. Tai labai maža – nišinė grupė.

Vaistas doksterdinambas žinomas, juo anksčiau gydytas kitoks vėžys, tačiau, kad jis veiksmingas gydant tiesiosios žarnos vėžį, atradimas medicinos pasaulyje. Vis dėlto medikai neskuba su viltimis sergantiesiems.

„Imunoterapinis vaistas tinka tik tada, kai yra tam tikra mutacija. Ji nustatoma nuo 5 iki 10 proc. pacientų. Tai labai maža – nišinė grupė. Tačiau tai nemažas žingsnis personalizuotos medicinos link“, – sakė Nacionalinio vėžio instituto gydytojas chirurgas dr. Audrius Dulskas.

Revoliuciniu vadinamas vaistas kol kas antroje klinikinių tyrimų fazėje. Dar laukia trečias etapas.

„Paprastai trečios fazės klinikiniai tyrimai trunka bent keletą metų. Esminis rodiklis – pacientų saugumas. Mes nežinome, gal po keleto metų vėžys grįžo ir pražudė juos“, – tyrimų svarbą pabrėžė Santaros storosios žarnos vėžio prevencijos programos vadovas prof. T. Poškus.

Vaisto kelias nuo molekulės iki paciento gali užsitęsti ir dešimtmetį. Doksterdinambo tyrimai prasidėjo prieš trejus metus, taigi gali prireikti dar tiek pat, kol jis bus registruotas Europoje. Žinoma, jei nepasireikš šalutinis poveikis.

„Nuo paraiškos pateikimo ir galutinio sprendimo gali praeiti ir vieni ar dveji metai. Viskas priklausys nuo pareiškėjo. Kartais iki pusės metų užtrunka, kol pagaminamas vaistas“, – teigė Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Vaistų registravimo skyriaus vedėja Kristina Povilaitienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Onkologinių ligonių bendrijos atstovė sako, kad dėl VVKT veiklumo net ir registruoti Europoje Lietuvą vaistai pasiektų daug vėliau nei kitas šalis: „Paraiškų beveik 100, neįvertinta 70. Jei per mėnesį vertina po dvi paraiškas, tai paskaičiuokite – penkeri ar šešeri metai, kada įvertins. O naujų paraiškų juk atkeliauja. Vaistai registruojami.“

Yra ir kitų trukdžių.

„Lietuvoje kompensacinis mechanizmas ne visiškai sutvarkytas ne ketvirtos stadijos  imunoterapijai skirti. Pas mus kol kas ketvirtos stadijos navikams kompensuojamas. Kaina vienai dozei – 11 tūkst. dolerių. Tai brangus vaistas“, – pabrėžė dr. A. Dulskas.

Dabar toks vėžys gydomas taikant chemoterapiją, chemospindulinį gydymą. Blogiausiu atveju – ir operuojama. Diagnozuotą ankstyvosios stadijos ligą galima ir pagydyti. Medikai apgailestauja, kad žmonės bijo kolonoskopijos tyrimo ir nesitikrina. Nemokama profilaktinė kolonoskopija priklauso visiems gyventojams nuo 50 metų, tačiau tikrinasi vos daugiau nei trečdalis galinčiųjų dalyvauti programoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo jo

jo jo portretas
kol jie atkeliaus cia ,jau bus pasibaiges ju poveikio ciklas.

Zin.

Zin. portretas
Seniai yra vaistai nuo visų rūšių vėžio,tai sintetiniai vaistai, kurie turėtų būti labai pigūs, tačiau jų negauna,neskire jų,jie tik išrinktiesiems ,kurie turi pinigų ir moka uz juos labai brangiai. Taip pat yra naujas gydymas Chemijo terapiją,kaip cheminis vaistas suleidžiamas tiesiai i vidinę žaizdą o ne i veną.Neapnuodija taip smarkiai kraujo ir viso organizmo.Yra efektyvus .Ta štai tai ką rašau , šios naujovės yra senos, tačiau jų nepraktikuoja.Kodel , reikėtų medikų profesorių paklausti ir farmacininkų.

Geriau 5 vaikus pagimdyti

Geriau 5 vaikus pagimdyti portretas
Nei jūsų apžiūrą. Beje, vėžį Lt randa tada, kai jau būna paskutine stadija. O jei atsitiktinai pastebi anksčiau, niekas neskuba. Aš nuo pirmo KT iki antro laukiau virš 4 mėn. Ryt į onkologinių, po pusmečio nuo radybu, ura draugai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių