Parazitinių susirgimų pernai užregistruota mažiau

  • Teksto dydis:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2018 m. palyginti su 2017 m.  parazitinių susirgimų skaičius Lietuvoje sumažėjo 11,2 proc.

Iš viso pernai buvo užregistruoti 1197 parazitiniai susirgimai, iš jų – 799 atvejai (66 proc.) enterobiozės, 194 atvejai (16 proc.) askaridozės, 59 atvejai (5 proc.) toksokarozės, 50 atvejų (4 proc.) echinokokozės, 45 atvejai žarnyno pirmuonių sukeltų ligų atvejai, 50 atvejų kitų parazitinių susirgimų.  

Enterobioze, askaridoze, toksokaroze dažniausiai užsikrečia ir serga pradinių klasių mokiniai ir ikimokyklinio amžiaus vaikai. Sergamumui įtakos turi vaikų nesusiformavusi imuninė sistema, užteršta aplinka, dažnas ir netinkamas bendravimas su savo augintiniais, nesusiformavę higienos įgūdžiai. 

Parazitinių susirgimų infekcijos šaltiniu gali būti sergantis žmogus ar užsikrėtę gyvūnai, kurie išskiria ligos sukėlėjus į aplinką.  Užsikrečiama, kai kirmėlių kiaušinėliai ar pirmuonių oocistos per burną patenka į žarnyną. Ligos sukėlėjai į žmogaus organizmą dažniausiai patenka nuo nešvarių rankų, valgant neplautas uogas, vaisius, daržoves. Vaikai užsikrečia žaisdami smėlio dėžėse, vejose, kuriose yra šunų ir kačių išmatų. Užsikrėsti galima ir per užterštą atvirų telkinių vandenį.

Skiepų nuo parazitinių ligų nėra, todėl užsikrėtimo rizikai mažinti labai svarbi švara ir higiena.

ULAC medikai primena, kad rankų higiena yra veiksmingiausia priemonė apsisaugoti nuo daugelio užkrečiamųjų ligų, taip pat parazitinių ligų. Rankas būtina kruopščiai  plauti muilu ir šiltu vandeniu pasinaudojus tualetu, po lauko darbų, pakeitus sauskelnes, prieš maisto ruošimą, valgį.

ULAC medikai taip pat pataria:

Vaikams trumpai kirpti nagus ir padėti jiems tinkamai nuplauti rankas;

Reguliariai gydyti namų augintinius nuo kirminų;

Tinkamai prižiūrėti naminius gyvūnus: neleisti laižyti veido, indų, kuriuos naudoja žmonės;

Vedžiojant šunis, surinkti savo augintinių išmatas, kad jomis nebūtų teršiama aplinka;

Rūpintis kūno, viršutinių, apatinių drabužių, lovos baltinių, rankšluosčių švara;

Drėgnu būdu valyti gyvenamąsias patalpas, vandeniu ir muilu plauti vaikų žaislus;

Valgyti tik kruopščiai nuplautus vaisius, uogas ir daržoves, gerti tik švarų geriamąjį vandenį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nesiplauna ranku.Tai kad Lietuvoj vanduo labai brangus.Bijok prisiliest.Aisku tas kuris nevagia.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių