Situacija ligoninėse kaista ir dėl COVID-19 ligonių, ir dėl finansų: pradeda trūkti darbuotojų

COVID-19 pacientų ligoninėse daugėja visoje šalyje, tačiau labiausiai – Klaipėdos ir Šiaulių regionuose, teigia Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Loreta Ašoklienė.

„Situacija ligoninėse išlieka įtempta ir kasdien matome, kad hospitalizuotų asmenų skaičius didėja (...) Visuose regionuose hospitalizacijų daugėja, tačiau ypatingai – Klaipėdos ir Šiaulių regionuose, kuriuose augimas yra didžiausias“, – trečiadienį per Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdį sakė vyriausioji šalies epidemiologė.

Jos teigimu, bendrai šiuo metu užimta apie 75 proc. COVID-19 pacientams skirtų lovų, tačiau kol kas ligoninių užimtumas COVID-19 pacientais nedaro įtakos planinėms paslaugoms.

„Diskutuojant su asmens sveikatos priežiūros įstaigomis, orientaciniai rodikliai – kad jeigu užimta apie vienas tūkstantis (stacionaro) lovų, tai planinės paslaugos nepaveikiamos, apie 90-100 užimtų reanimacijos lovų irgi nedaro įtakos planinėms paslaugoms“, – teigė L. Ašoklienė.

„Kitu atveju jau reikia didinti lovų skaičių kitų paslaugų sąskaita“, – pridūrė ji.

Ligoninėse – ir finansinės įtampos

Pakruojo ligoninės vadovas Vygantas Sudaris komitete teigė, kad gydymo įstaigos šiuo metu patiria ir finansinių įtampų, labiausiai – Klaipėdos ir Šiaulių regionuose, kur COVID-19 lovų užimtumas didėja.

„Šiandien mes turime pastebėti, kad ligoninių sektorius yra ypatingai įsitempęs, Šiaulių ir Klaipėdos zonoje yra gan didelės įtampos“, – teigė medikas.

Ką mums visiems praeitos Vyriausybės ministras buvo pažadėjęs, kad finansų bus tiek, kiek reikės, bet šiuo metu finansinės įtampos įstaigose yra.

Anot jo, didžiausios problemos kyla dėl ligoninėms paliktų vykdyti apsaugos priemonių viešųjų pirkimų, taip pat dėl finansų ir dėl darbuotojų motyvavimo.

„Ką mums visiems praeitos Vyriausybės ministras buvo pažadėjęs, kad finansų bus tiek, kiek reikės, bet šiuo metu finansinės įtampos įstaigose yra, ypač dėl to, kad apsaugos priemonių pirkimai nėra centralizuoti, tai palikta mums, dalinai stabdomos planinės paslaugos ir ne visada ministerijos ar ligonių kasų sugalvotos schemos, kaip padengt ar išlygint, veikia“, – sakė V. Sudaris.

„Šiuo metu turime ir darbuotojų trūkumą. Mes negalime pasamdyti darbuotojų, kurie dirbtų papildomai už tuos pačius įkainius. Ir žmonių motyvacija taip pat yra šiek tiek kritusi COVID-19 skyriuose – nebėra noro labai įsilieti į darbą ir kovoti, nes žmonės labai įsitempę, toje vietoje labai norime pagalbos“, – pridūrė jis.

Ligoninėse nuo COVID-19 šiuo metu gydomi 863 žmonės, 80 iš jų – reanimacijoje. Praėjusią parą į ligonines dėl COVID-19 paguldyti 108 žmonės.

Pandemijos piko metu šių metų sausį pacientų skaičiai ligoninėse buvo pasiekę 2,6 tūkst., dėl to teko reguliariai mažinti kitų medicinos paslaugų prieinamumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Chi>Anonimas

Chi>Anonimas portretas
Jūs 100% teisus, vadovai nepajudinami.

realiai

realiai portretas
Darbuotojų trūksta dėl SAM ministro ir ministerijos nekompetencijos, nes realiai lėšos išvagiamos administracijos ir personalui lieka skatikai, tiesiog medikai emigruoja ar išeina pailsėti. Ponas Dulky, kur jūsų 130 punktų pandemijos suvaldymo planas?

Vilija

Vilija portretas
Melagiai! Gauna jie pinigus uz kiekviena "ligoni", kuris guli ligonineje. Pav Italijoje uz asmeni moka 2000 euru parai. Ir laiko ilgai. O galvojate Lietuvoje taip nera! Tik pinigus matyt pasidalina viršesni, kurie daugiau priraso! Aferistai!
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių