Pereiti į pagrindinį turinį

Atidaryta pirmoji elektromobilių įkrovimo stotelė Vilniuje

2011-06-23 13:14
Atidaryta pirmoji elektromobilių įkrovimo stotelė Vilniuje
Atidaryta pirmoji elektromobilių įkrovimo stotelė Vilniuje

Energetikos ir technikos muziejuje vyko konferencija „Elektromobiliai Lietuvoje jau tuoj (?)”, kurią surengė Vilniaus Gedimino technikos universiteto Transporto inžinerijos fakulteto Saugaus eismo centras kartu su šiuo muziejumi. Po konferencijos buvo atidaryta pirmoji Vilniuje elektromobilio baterijų įkrovimo stotelė.

Konferencijos įžangoje VGTU Transporto inžinerijos fakulteto Automobilių transporto katedros dr. Vigilijus Sadauskas supažindino su pasauline elektromobilių gamybos ir naudojimo praktika, pateikė populiariausių elektromobilių technines charakteristikas, kainas. „Ekologiškų transporto priemonių proveržio pasaulyje tikimasi jau 2012 metais, tai inspiruoja ir senkantys naftos resursai, ir brangstantys degalai, ir visuomenės susirūpinimas ekologija”, - pabrėžė V. Sadauskas.

AB "Lesto" atstovas Mantas Vaskela (pranešimas „Elektromobiliai - iššūkiai ir galimybės infrastruktūrai”) atkreipė dėmesį į pokyčius, kurie įvyks elektros gamybos, tiekimo vartotojams srityje, infrastruktūroje: „Pradėjus naudoti daugiau elektromobilių, reikės įrengti daugiau įkrovimo stotelių. Jas reikės planuoti ten, kur dideli žmonių srautai, kur patogu privažiuoti. Dar svarbiau, kad ateityje elektros tiekimas taptų dvipusis (kol kas jis juda tik viena, vartotojo, kryptimi) - turės įvykti elektros tiekimo sistemos pertvarka. Lietuvoje tam prireiktų maždaug 1 milijardo litų”.

M.Milašausko pasakojimas

Kaip iš vidaus degimo į elektra varomą variklį perdarė savo automobilį „Honda HR-V”, konferencijoje pasakojo pirmojo lietuviško elektromobilio „3E” kūrėjas vilnietis Mindaugas Milašauskas.

Kalbėdamas apie elektromoto perspektyvas, bendrovės „Ekomobility” verslo plėtros vadovas Mindaugas Glinskis patikino, kad iki 2015 m. pasaulyje bus parduota 3,1 mln. elektromobilių ir elektros lizde įkraunamų hibridinių automobilių.

Lauryno Jokužio, Lietuvos elektromobilių asociacijos valdybos pirmininko, taip pat važinėjančio elektromobiliu, nuomone, šių transporto priemonių atgimimą skatina puslaidininkių tobulėjimas ir kt. modernios technologijos. Dar studijuodamas Kauno technologijos universitete, L. Jokužis įmonių grupės "Elinta" bazėje sukūrė elektrinį motorolerį ELINTA E-FORCE. Šioje įmonėje dabar jau kuriami ir elektriniai motociklai, o jų dizainą projektuoja Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto jaunieji dizaineriai.

Konferencijoje dalyvavęs VDA Kauno dailės fakulteto prodekanas doc. Virgilijus Trakimavičius pristatė studentų sukurtą kelio ženklą „Degalinė elektromobiliams”, šie darbai buvo eksponuojami muziejuje.

Po konferencijos prie Energetikos ir technikos muziejaus buvo atidaryta pirmoji elektromobilio baterijų įkrovimo stotelė. Dar šią vasarą antrą ketinama pastatyti prie Vilniaus miesto savivaldybės. Pirmoji Lietuvoje tokia elektrinių transporto priemonių įkrovimo stotelė atidaryta Kaune. 

Konferencijos dalyviai taip pat apžiūrėjo išrikiuotus elektrodviračius, elektromotociklus, elektromopedus ir elektromobilius. Stebėjo, o kai kas ir išbandė, kaip tyliai, lengvai jie rieda keliu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų