Pereiti į pagrindinį turinį

Darbuotojams vien tik piniginio atlygio nepakanka

2012-07-05 11:57
Darbuotojams vien tik piniginio atlygio nepakanka
Darbuotojams vien tik piniginio atlygio nepakanka / Shutterstock nuotr.

Šiuo metu darbo ieško ne tik bedarbiai. Net devyni iš dešimties asmenų, turinčių darbą, galvoja apie naują. Keisti darbovietę norisi ne tik dėl finansinių motyvų, bet ir ieškant galimybių, kur save realizuoti.

Darbuotojai nori atsiskleisti

„Žmogus paprastai ieško galimybių panaudoti savo žinias, gebėjimus, talentą ir nori ką nors pasiekti, kad matytų prasmę ir jaustų pasitenkinimą. Darbas paprastai užtikrina pragyvenimą, tačiau kitos svarbios sąlygos randamos ne kiekviename darbe“, – sakė konsultacijų bendrovės „OVC Consulting“ konsultantė Nomeda Kuodienė. Pasak jos, tai priklauso tiek nuo paties darbuotojo, tiek nuo darbdavio.

„Darbdavys turi gebėti sukurti darbuotojus įsitraukti skatinančią aplinką. Kuo darbuotojas labiau orientuotas į savo potencialo realizavimą, gerų darbo rezultatų siekimą, tuo kritiškesnis yra darbdaviui. Galimos kliūtys, priklausančios nuo darbdavio, – nesutvarkyti procesai, išteklių stygius, netinkamas vadovavimas. Tai save realizuoti siekiančius darbuotojus “žeidžia„ labiausiai ir tai tampa priežastimi ieškoti tokios aplinkos, kuri leistų jam atskleisti ir auginti savo potencialą, pasiekti prasmingų rezultatų“, – pabrėžė pašnekovė. Pasak N.Kuodienės, nėra geresnio vaisto kaip aiški abipusė komunikacija organizacijoje, kad išeinantys darbuotojai netaptų staigmena ar problema darbdaviui.

Nepatenkinti darbo sąlygomis

Darbo paieškos portalo CVbankas.lt atlikta apklausa atskleidė, kad dauguma dirbančių galvoja apie darbo keitimą. Vidutiniškai septyni iš dešimties darbuotojų jau yra tvirtai apsisprendę ir nuolat ieško tinkamų darbo pasiūlymų, dar du iš dešimties darbą norėtų keisti, tačiau tam nesiryžta. Savo darbu labai patenkinti vos dešimtadalis respondentų – jie darbo keisti neplanuoja ir naujo darbo neieško. Daugiau kaip pusė dirbančių pripažįsta, kad jų darbas nusibodęs ir nebeįdomus, ir tai yra viena iš priežasčių svarstyti galimybę dirbti kitur.

„Šiuo metu darbuotojams darbe yra svarbiausia realizuoti save, nors pernai gruodį juos motyvavo geras atlyginimas. Todėl nejusdami, kad pakankamai įgyvendina savo norus bei poreikius, darbuotojai ima svarstyti galimybę susirasti kitą darbą, kuriame jaustų pilnatvę. Antroje vietoje pagal svarbą yra atlyginimas – šiemet mažiau dirbančių, kurie sutiktų dirbti už didesnį atlyginimą prastesnėmis darbo sąlygomis. Taip pat svarbūs kriterijai – galimybė tobulėti, santykiai su kolegomis ir darbdaviu“, – teigė bendrovės „Diginet LT“ direktoriaus pavaduotoja Viktorija Steponavičiūtė.

Tyrimų bendrovės „Mindshare“ apklausa taip pat atskleidė, kad mažiausiai patenkintų darbo sąlygomis iš Baltijos valstybių yra Lietuvoje. 61 proc. respondentų Lietuvoje teigė, jog dabartinės darbo sąlygos juos tenkina. Latvijoje taip tvirtino 73 proc., Estijoje – 75 proc. apklaustųjų. Darbo užmokestis tenkina 24 proc. respondentų Lietuvoje, 29 proc. – Latvijoje, 18 proc. – Estijoje.

Keičiasi ginklai

Dar visai neseniai gerus darbuotojus darbdaviams pavykdavo išlaikyti pasiūlius didesnį atlyginimą, tačiau šiuo metu esą ne visuomet toks pasiūlymas sulaiko. „Džiugu, kad patys darbuotojai suvokia, kad geros darbo sąlygos – ne tik didelis atlyginimas. Šiuo metu rinkoje nedaug įmonių, galinčių kelti atlyginimus, todėl darbdaviai stengiasi pasiūlyti kitą pridėtinę vertę – nematerialinių dalykų“, – sakė bendrovės „Hay Group“ Atlygio informacinių paslaugų vadovas Baltijos šalims Eligijus Kajieta. Pasak jo, rinkoje tvyrant neapibrėžtumui šiuo metu tikėtis, kad atlyginimai augs, būtų per daug ambicinga.

„Įmonės, kurios planuoja pakelti atlyginimus, tai ketina daryti atsargiai ir dažniausiai tų grupių darbuotojams, kuriuos labiausiai nori išlaikyti. Visi darbdaviai suinteresuoti svarbiausiose pozicijose turėti geriausius žmones“, – teigė pašnekovas.

Paklaustas, ar vis dar rinkoje vyksta kova dėl talentų ir ar dėl to keičiant darbą galima tikėtis didesnio atlyginimo, E.Kajieta pabrėžė, kad kova dėl talentų liko, bet pasikeitė ginklai. „Pinigai arba didesnis atlyginimas nėra tas ginklas, kurį gali sau leisti įmonės ir kurio dabar reikia darbuotojams. Didžiausias ginklas – darbo turinys, stabili bendrovė, vadovavimo kokybė“, – atkreipė dėmesį jis.


Darbuotojams svarbūs dalykai darbovietėje (proc.)

Savęs realizacija 24

Atlyginimas 22

Galimybė tobulėti 20

Santykiai su kolegomis 18

Santykiai su darbdaviu 16

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų