Pereiti į pagrindinį turinį

Du ministrai "NDX energiją" spaus kartu

2009-10-23 07:46
Užkliuvo: pretenzijų "NDX energijai" dėl privatizuotos VST pareiškė ir ūkio ministras D.Kreivys.
Užkliuvo: pretenzijų "NDX energijai" dėl privatizuotos VST pareiškė ir ūkio ministras D.Kreivys. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Nacionalinę energetikos bendrovę "Leo LT" panaikinti bandančiam energetikos ministrui Arvydui Sekmokui į pagalbą atėjo ūkio ministras Dainius Kreivys. Ministrai nutarė "NDX energiją" paspausti kartu.

Įtaria valstybės pagalbą

Vakar D.Kreivys kreipėsi į Konkurencijos tarnybą ir paprašė ištirti, ar 2004 m. pakeisti įstatymai nesudarė galimybių "VP dešimtuko" valdomai "NDX energijai" gauti valstybės pagalbą.

Ūkio ministro požiūriu, dėl pasikeitusio teisinio reguliavimo pagrindinė elektros skirstymo bendrovės VST akcininkė "NDX energija" galėjo sumažinti įstatinį bendrovės kapitalą ir išmokėti dividendus, atsiradusius pervertinus turtą ir dėl su tuo susijusių viršutinių elektros skirstymo kainų ribų padidėjimo.

Kaip rašoma ministerijos pranešime, per ketvertą metų "NDX energija" susigrąžino didžiąją dalį per privatizaciją valstybei sumokėtos kainos už VST, nors pagal tarptautinę praktiką monopolinių įmonių gaunamas pelnas turėjo būti griežtai reguliuojamas.

Gali prireikti EK nuomonės

Ūkio ministerija prašo Konkurencijos tarybos pateikti išvadą, ar 2004 m. liepos 1 d. Elektros energetikos įstatymo pakeitimas ir rugpjūčio 30 d. priimtas Kainų komisijos nutarimas dėl visuomeninių elektros tarifų viršutinės ribos nustatymo ir elektros perdavimo ir skirstymo paslaugų kainų viršutinių ribų nustatymo metodikų pakeitimo neprieštaravo Europos Bendrijos (EB) steigimo sutarties straipsniams, kurie reglamentuoja valstybės pagalbą.

Jeigu Konkurencijos taryba nustatytų, kad "NDX energijai" buvo suteikta tokia pagalba, tarybos prašoma kreiptis į Europos Komisiją (EK). Ši inicijuotų tyrimą, ar tokie veiksmai atitinka ES teisės aktus, kuriais apibrėžiama valstybės pagalba.

Konkurencijos tarybos atstovė spaudai Palmyra Kvietkauskienė naujienų agentūrai BNS patvirtino, kad taryba kol kas negavo prašymo, tačiau gavusi jį nagrinės. Ji sakė mananti, kad ir pati EK turėtų spręsti, ar šiuo atveju buvo pažeista EB steigimo sutartis.

Nenori grąžinti įnašo

Ardydama "Leo LT" Vyriausybė kol kas nenusiteikusi "NDX energijai" grąžinti jos įnašo – 97 proc. VST akcijų ir maždaug 600 mln. litų dividendų. Energetikos ministras Arvydas Sekmokas anksčiau yra sakęs, kad restitucijos būdas naikinant "Leo LT" nepriimtinas.

Galimybės, kaip galėtų būti išardyta "Leo LT", šiuo metu nagrinėja verslo konsultavimo ir audito bendrovė "PriceWaterhouseCoopers" ir verslo konsultacijų bendrovė "Žabolis ir partneriai". Jų išvadų laukiama lapkričio pradžioje.

Ignas Staškevičius, "NDX energijos" valdybos pirmininkas

Šį ūkio ministro pareiškimą sieju su mūsų raštu, nusiųstu trečiadienį energetikos ministrui. Juo kreipėmės į Energetikos ministeriją su prašymu paaiškinti savo poziciją dėl "Leo LT" ir pratęsti dialogą, nutrūkusį rugsėjo 1-ąją. Nors žadėta, kad dialogas tęsis ir kad bus ieškoma sutarimo, nieko panašaus neįvyko.

Matyt, energetikos ministrui nebuvo patogu pačiam kreiptis į Konkurencijos tarnybą. Jis suprato, kad reikės bendrauti su "NDX energija", tai gali būti traktuojama kaip spaudimas, todėl paprašė kolegos paslaugos. Nors nesu detaliai susipažinęs su pretenzijomis, jos neatrodo naujos. Reikia prisiminti, kad tuo metu rinkoje veikė dvi elektros skirstymo bendrovės, jos reguliuotos vienodai, elektros kainos taip pat vienodos, todėl kalbėti apie valstybės pagalbą vienai jų sunku.

Vertinu tai kaip norą pademonstruoti kietą poziciją ir grasinimą neatiduoti to, kas priklauso pagal sutartį. Esame minėję, kad jeigu per atitinkamą laiką nepavyks su Vyriausybe susitarti taikiai, ginčas persikels į arbitražo teismą. Vis dėlto to nevertinu kaip galutinės pozicijos, kuri nubrauktų visą ligšiolinę bendradarbiavimo istoriją. Kol su mumis bus kalbamasi, kol išliks konstruktyvaus dialogo galimybė, tol į teismą nesikreipsime.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų