Pereiti į pagrindinį turinį

Skirtumas tarp vyrų ir moterų atlyginimo Lietuvoje mažėja sparčiausiai ES

2013-12-10 15:51
BNS inf.
T. Urbelionio/BFL nuotr.

Skirtumas tarp vidutinio vyrų ir moterų atlyginimo Lietuvoje nuo 2008 iki 2011 mažėjo labiausiai visoje Europos Sąjungoje (ES), antradienį pranešė Europos Komisija (EK), remdamasi Eurostato duomenimis.

2011-aisiais Lietuvoje moterys uždirbo 11,9 proc. mažiau nei vyrai - palyginti su 2008 metais, šis skirtumas sumažėjo 9,7 procentinio punkto - labiausiai tarp visų 27 ES valstybių.

Didžiausias valandinio atlyginimo skirtumas 2011-aisiais buvo Estijoje, kur moterys uždirbo 27,3 proc. mažiau nei vyrai (2008-aisiais - 27,6 proc.). Latvijoje moterys uždirbo 13,6 proc. mažiau nei vyrai (11,8 proc.).

Mažiausias atlyginimų skirtumas, Eurostato duomenimis, fiksuotas Slovėnijoje, kur moterys uždirbo 2,3 proc. mažiau nei vyrai. Visoje ES 2008-2011 metais šis skirtumas sumažėjo 1,1 punkto iki 16,2 procento.

„Remiantis nauja ataskaita, didžiausia problema, kovojant su moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumu, yra praktinis vienodo darbo užmokesčio taisyklių taikymas ir tai, kad moterys dėl to nesikreipia į nacionalinius teismus“, - nurodoma EK pranešime.

2006 metais priimtos Lygių galimybių direktyvos nuostatas į savo nacionalinę teisę pakankamai ir aiškiai yra perkėlusios tik Prancūzija ir Nyderlandai. EK nurodo stebinti likusias 26 valstybes nares ir sieks užtikrinti, kad įtvirtintos ES teisės būtų visiškai taikomos ir įgyvendinamos. Pažeidimų bylos dėl to, kaip į nacionalinę teisę buvo perkelti ES lyčių lygybės teisės aktai, buvo pradėtos prieš 23 valstybes, bet beveik visos nutrauktos.

„Teisės aktai, kuriais užtikrinamas vienodas darbo užmokestis už vienodą darbą, lygybė darbo vietoje, minimalios teisės eiti motinystės atostogų ir lyčių lygybė yra Europos laimėjimas. Tačiau dar galima daug nuveikti siekiant visiškos lyčių lygybės. Darbo užmokesčio skirtumai vis dar didžiuliai. Negana to, moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumas sumažėjo dėl mažėjančio vyrų darbo užmokesčio, o ne dėl didėjančio moterų darbo užmokesčio“, – EK pranešime teigė už teisingumą atsakinga EK narė ir pirmininko pavaduotoja Viviane Reding (Vivjan Reding).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų