Pataria į dušą eiti su laikrodžiu: sutaupysite šimtus eurų

  • Teksto dydis:

Brangstanti energija verčia mus keisti savo įpročius. Ekspertai siūlo keletą patarimų, kuriuos įvedus į savo kasdienybę per mėnesį sutaupysime nuo kelių ar keliolikos iki kelių šimtų eurų. Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su SEB banko asmeninių finansų eksperte Sigita Strockyte-Varne.

– Ar žmonės jau pajuto brangstančią energiją?

– Tikrai taip, nes jau gavo pirmąsias sąskaitas, kai galutinai reikėjo pasirinkti tiekėją. Girdisi labai daug nerimo, kad kainos pasikeitė labai stipriai, kad už energiją reikia mokėti daug daugiau. Tačiau nesigirdi sprendimų: ką aš pats keičiu savo gyvenime, kad sumažinčiau elektros sąnaudas. Žmonėms atrodo, kad reikės kokių nors kardinalių pokyčių, nukentės gyvenimo kokybė. Tačiau kartais nereikia labai sudėtingų sprendimų, kartais nereikia atlikti labai sudėtingų pratimų, jog sąnaudos sumažėtų. Su komanda pasikalbėjome, kokie galėtų būti sprendimai.

– Vienas patarimas – į dušą eiti su laikrodžiu?

– Rezultatas gaunasi įspūdingas. Internete galima rasti įvairių skaičiuoklių, kurios lengvai apskaičiuoja, kiek kainuoja vienas tavo maudymosi ciklas. Mes pabandėme apskaičiuoti. Jeigu įprastai keturių asmenų šeima kasdien maudosi po penkiolika minučių, tai per metus gaunasi po daugiau nei 1,5 tūkst. eurų. Jeigu laiką sutrumpiname vos penkiomis minutėmis, galima sutaupyti daugiau nei 500 eurų. Kai pradedi galvoti apie tokius skaičius kartais net nereikia laikmačio, tu sąmoningai greičiau užsuksi čiaupą, kad vanduo netekėtų ir galbūt net maudysiesi su šiek tiek vėsesniu vandeniu, kadangi vandens pašildymas taip pat kainuoja.

Žmonėms atrodo, kad reikės kokių nors kardinalių pokyčių, nukentės gyvenimo kokybė. Tačiau kartais nereikia labai sudėtingų sprendimų.

– Vasarą siūlote nenaudoti skalbinių džiovyklės. Kodėl ir kiek mes sutaupytume?

– Vasarą mes galime naudotis tuo, ką duoda gamta. Kai nenaudojame džiovyklės, nenaudojame elektros energijos, tad sutaupysime pinigus. Yra paskaičiuota, kad vienas džiovinimo ciklas kainuoja beveik keturi eurai.

– Išvykstant atostogų išjungti visus prietaisus. Kodėl?

– Esame įpratę patogiai gyventi, kad viskas būtų sujungta, kad nereikėtų papildomai dirbti ar gaišti laiko. Tačiau nesusimąstome, kad įjungti prietaisai, ypač, jeigu jie yra senesni, net budėjimo režime naudoja elektros energiją. Mes net nenaudojame prietaisų, net nesame namuose, tačiau vis tiek už tai mokame.

Taip pat išėjus iš patalpos reikia išjungti apšvietimą. Svarbu atkreipti dėmesį į vaikus, nes esame pripratę gyventi patogiai ir kartais net nesusimąstome, kad palikta šviesa mums kainuoja.

– Tikriausiai vyresnių žmonių namuose reikėtų peržiūrėti, ar nėra kaitrinių lempučių, naudojančių daug elektros energijos, tiesa?

– Tikrai padėtų. Svarbus ir tvarumo aspektas, kad nereikėtų mums keisti visų iš eilės lempučių. Kol naudoju, kol reikia, tol turiu, o kai lemputė nebeveikia, tada ją keičiu į tokią, kuri labiau taupo elektros energiją.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Penktasis patarimas – skaitykite instrukcijas. Ką tai suteiks?

– Yra labai skirtingi žmonių tipai: vieni instrukcijas skaito, kiti mano, kad viską žino, jungia bandymo būdu. Tačiau instrukcijos yra rašomos ne be reikalo. Ir ten galima rasti naudingų patarimų, kaip naudoti prietaisą, kad jis optimaliai naudotų elektros energiją. Pavyzdžiui, jeigu šaldytuvo apatinę dalį, kurioje yra šaldiklis, nustatysime prie -15 laipsnių, o viršutinę dalį prie keturių laipsnių, šaldytuvas elektros energiją naudos efektyviausiai. Taip pat turime laikytis elementarių reikalavimų, pavyzdžiui, nedėti šilto maisto į šaldytuvą, nes tokiu būdu šaldytuvui reikia naudoti daugiau energijos, jog atšaldytų.

Šie patarimai minimaliai keičia gyvenimo kokybę, tačiau ilgainiui gali suformuoti labai teisingus įpročius.

– Paskutinis patarimas – įdarbinti saulę, teisingai?

– Taip, tai yra labai svarbu ir mums padėtų. Investavimas į nutolusią saulės elektrinę galėtų sutaupyti iki 80 proc. patiriamų išlaidų. Juo labiau, kad mums padeda ir valstybė, galime susigrąžinti iki 30 proc. savo investicijų, tad atsiperkamumo laikas dar labiau sumažėja.

– Ar taip keičiami įpročiai paveiks mūsų gyvenimo kokybę, nuotaiką?

– Šie patarimai minimaliai keičia gyvenimo kokybę, tačiau ilgainiui gali suformuoti labai teisingus įpročius, jog mažiau naudotume elektros energijos.

– Kaip mūsų kišenę paveiks ateinantis ruduo?

– Pirmieji patarimai, kurie susiję su elektros taupymu, pasijaus finansiškai. Tuos pinigus, kuriuos sutaupysime, galime pasilikti žiemai. Tačiau ruoštis reikia visada. Reikia pagalvoti, kokias dabar išlaidas galima sumažinti, kur galima būtų pakeisti savo įpročius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Braškė

Braškė portretas
Gal kartu su vyru? Paskubins

JaVol

JaVol portretas
Mes liberalizuojam energijos rinka O jus Lochai taupykite:)

duše

duše portretas
užtrunku maks. 2 min. Ką ten veikti 15 min? Ir naudoju tik vos drungną vandenį. Dantis valau tik užsukęs čiaupus. I r dar naudoju kelis taupymo būdus apie kuriuos čia nepasakosiu.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių