Kaip sutaupyti milijoną iki vaiko pilnametystės?

  • Teksto dydis:

Kaip iki vaikui sukaks 18 metų uždirbti milijoną iš investavimo, LNK žurnalistė teiravosi finansų ekspertės, „Swedbank“ finansų instituto vadovės Jūratės Cvilikienės.

– Tai kaip sukaupti milijoną vaiko gyvenimo ateičiai iki pilnametystės?

– Svarbiausia, pradėti kaupti kuo anksčiau. Mažomis sumomis investuojant su grąža. Matome, kad palūkanos kyla. Mes tikrai galime sukaupti gana solidžias sumas. Na, ne milijoną iki aštuoniolikos metų, nes tuomet reikėtų skirti daugiau kaip 2 tūkst. eurų per mėnesį. Ir pradinis įnašas turėtų būti gana didelis. Tačiau vien skiriant pradinę išmoką, kuri yra  daugiau kaip 500 eurų, ir vaiko pinigus, kurie dabar yra beveik 86 eurai per mėnesį, – nuolat, periodiškai investuojant tikrai galima sukaupti padorias sumas. Jų pakaktų vaikui pradėjus savarankišką gyvenimą – ir už studijas susimokėti, ir už būsto nuomą, kad nereikėtų pačiam taip greitai ieškotis darbo. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– O kiek kas mėnesį reikėtų investuoti, kokia turėtų būti pradinė suma, kad iki vaiko pilnametystės sukauptume milijoną?

– Priklauso nuo to, kokios bus palūkanos. Mes galime pasirinkti labai daug instrumentų, bet aš modeliavau vieną iš scenarijų, pagal kurį pradinis įnašas turėtų būti 5 tūkst. eurų ir po 2 tūkst. kas mėnesį, kad pavyktų sukaupti tokią sumą.

Aktyviai investuoja vos keli procentai Lietuvos gyventojų. Mums dar labai toli iki Skandinavijos šalių, kur 8 iš 10 žmonių rūpinasi tiek savo, tiek vaikų finansine gerove, rinkdamiesi įvairius fondus, investuodami.

 

–   O prieš tai minėjote apie kitą scenarijų, kur pradinis įnašas 500 eurų su trupučiu ir kas mėnesį – po 86 eurus. Kiek galima sukaupti šiuo atveju?

– Reikėtų turėti omenyje, kad niekada negalime būti garantuoti, kokia bus tiksliai grąža, nes investavimas yra rizikingas dalykas. Kaip rodo skaičiuoklė, su 6 proc. grąža galima sumą, tarkim, 15–16 tūkst. eurų, padvigubinti. Kadangi yra rizikos, neretai lietuviai renkasi ir kitus investavimo būdus. Arba, pavyzdžiui, – investicinį gyvybės draudimą, nes gali susigrąžinti lengvatą ir vėl investuoti. Patiems nelabai reikia rūpintis, nes investavimas vyksta automatiškai, jis parenkamas pagal vaiko amžių.

– Geriausia pradėti investuoti vos gimus kūdikiui? Tai gali tapti ir finansinio raštingumo pamokomis vaikui augant?

–  Krikštynos, gimtadieniai – įvairiomis progomis visi nori pasveikinti, tačiau tuos dovanų suneštus pinigus labai lengva ištaškyti nereikšmingiems dalykams. Tačiau visada galima pasakyti krikšto tėveliams ar seneliams, draugams, kad turite įsteigę vaikui fondą ir jie gali prisidėti. Tie vaiko pinigai gali paaugti du, tris ar net keturis kartus. Mano vaikai per gimtadienį neretai susirenka ir kelis šimtus eurų. Žinoma, jie nori visko prisipirkti, bet kodėl gi nesutarus, jog bent maža dalis gautų pinigų būtų atidedama į fondą, kuris skirtas jo ateičiai ir kurie jam atiteks sulaukus 18-os.  Ir kartu tėveliai turi paraginti stebėti, kaip auga tie vaiko pinigai. Ir tai tikrai bus nebloga paskata mokytis taupyti, elgtis su pinigais. Tai – puikios finansinio raštingumo pamokos vaikui augant. Net jei kažkuriuo periodu ta investicinė grąža nukristų, puikus momentas aptarti, kodėl taip nutinka, paaiškinti apie galimas rizikas ir pan.

– Teigiama, kad lietuvių finansinis raštingumas gana prastas. Tai būtų paskata mokytis kartu su vaikais ir patiems tėvams?

– Tikrai  tai būtų  galimybė mokytis ir patiems tėvams, nes investavimas daugeliui – neatrasta žemė. Iš tiesų tėveliai nėra labai aktyvūs, nelabai daug jų atidaro investicines sąskaitas savo vaikams. Aktyviai investuoja vos keli procentai Lietuvos gyventojų. Mums dar labai toli iki Skandinavijos šalių, kur 8 iš 10 žmonių rūpinasi tiek savo, tiek vaikų finansine gerove, rinkdamiesi įvairius fondus, investuodami. Bet kadangi mes esame dar jauna šalis, neilgas lako tarpas, kai tapome nepriklausomi, tai yra normalu. Svarbu to po truputį mokytis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Kas čia rašo tokius straipsnius. Tai arba straipsnis silpnapročiams arba silpnapročio rašliava.O toks kelias-tai silpnapročio gamyba už milijoną. Gal kaip užauginti žmogų,kuris 18 metų būtų vertas milijono.

žinau, kas sutaupė

žinau, kas sutaupė portretas
Taigi Gabriukas visiems vaukams po kelis mll. Galėtų patirtimi pasidalinti per Rūtos laidą.

susidomėjęs

susidomėjęs portretas
gal kas pažįstate vaiką , kuriam tėvai sutaupė milijoną iki pilnametystės ? nors vieną , please !!!
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių