Pereiti į pagrindinį turinį

Galimybė pradėti savo verslą

2012-11-08 13:15
Galimybė pradėti savo          verslą
Galimybė pradėti savo verslą / Scanpix nuotr.

 

Turite verslo idėjų, tačiau trūksta lėšų, todėl nedrįstate jų įgyvendinti? Šiandien lengvatinę paskolą ir galimybę pradėti savo verslą arba plėtoti esamą suteikia beveik prieš trejus metus įsteigtas Verslumo skatinimo fondas.

Didžiausia suma – 86 tūkst. Litų

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM), kuri yra viena fondo steigėjų, kanclerio Alvydo Puodžiuko teigimu, išaugęs nedarbas vertė ieškoti būdų, kaip sudaryti galimybes ir finansines paskatas naujoms darbo vietoms kurti, verslumui ir savarankiškam užimtumui skatinti. „Būtent tam buvo sukurta priemonė „Verslumo skatinimas“, kurios tikslas – sudaryti palankesnes sąlygas mažoms įmonėms, fiziniams asmenims pradėti savo verslą. Tai buvo pagrindinės priežastys, paskatinusios Verslumo skatinimo fondo steigimą“, – sakė SADM kancleris. Taigi 2009-ųjų gruodį, bendradarbiaujant SADM, Finansų ministerijai ir bendrovei „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA), buvo įsteigtas Verslumo skatinimo fondas. Paskolos, kurių didžiausia galima suma vienam verslo subjektui siekia 86 tūkst. Litų, teikiamos jau dvejus metus ir jas bus galima gauti iki 2014 m. Birželio 30 d.

Pasak kanclerio, šiandien jau matomi konkretūs džiuginantys rezultatai – pasinaudoję mikrokreditais iki 86 tūkst. Litų verslus pradėjo nemažai žmonių. „Ypač šia galimybe domisi jaunimas. Štai, pavyzdžiui, 2012 m. Spalio 1 d. Duomenimis, suteikta 315 paskolų pradėjusiems verslą asmenims ir įmonėms. Šie verslininkai jau sukūrė 427 naujas darbo vietas“, – aiškino A.Puodžiukas.

Kompensuoja 95 proc. Palūkanų

SADM kanclerio teigimu, džiugina ir tai, kad gaunantiems paskolas iš šio fondo nuo 2012 m. Vasario kompensuojama net 95 proc. Faktiškai sumokėtų palūkanų. Šiuo metu galiojančios paskolos palūkanos yra 5,49 proc. Tokios sąlygos taikomos visiems smulkiojo ir vidutinio verslo subjektams, kurie nuo 2010 m. Lapkričio 1 d. Iki 2015 m. Rugsėjo 30 d. Mokės palūkanas.

„Galima teigti, kad tai yra vienos pigiausių paskolų šiandienėje verslo paskolų rinkoje“, – sakė projekto „Verslumo skatinimas“, kurio valdytoju paskirta Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU), koordinatorius Tomas Valauskas.

Jis džiaugėsi, kad palūkanų kompensavimo pokyčiai pranoko jų lūkesčius: šiemet, palyginti su pernai sausio–rugsėjo mėnesiais, pastebimas aktyvesnis naudojimasis šia išorine verslo finansavimo priemone – išduota 34 proc. Daugiau paskolų verslo pradžiai iš kredito unijų. Bendra sudarytų paskolų sutarčių suma, pasak T.Valausko, yra 17,3 mln. Litų (su kredito unijų lėšomis – 19,25 mln. Litų). „2012 m. Trečią ketvirtį išduota per 43 proc. Daugiau paskolų, jų suma net 45 proc. Didesnė nei tą patį praėjusių metų laikotarpį. LCKU duomenimis, smulkiajam ir vidutiniam verslui per 2012 m. Rugsėjį išduotos 22 paskolos (1,27 mln. Litų). Bendra per mėnesį išduotų paskolų suma iš Verslumo skatinimo fondo sudaro 1,03 mln. Litų“, – skaičius pateikė pašnekovas.

Patiki ir netradiciniam verslui

Taigi, jei trūksta pinigų savo verslo idėjai įgyvendinti, T.Valausko teigimu, galima kreiptis į LCKU
arba artimiausią kredito uniją pagal gyvenamąją, darbo ar veiklos vietą. Dėl palūkanų kompensavimo gavus paskolą yra kreipiamasi į Verslumo skatinimo fondo valdytoją – INVEGĄ, kuri administruoja palūkanų kompensavimą, taip pat teikia garantijas už apyvartinių lėšų ir investicinių projektų paskolas labai mažoms, mažoms bei vidutinėms įmonėms ir gali kredito unijai ir kitai kredito įstaigai garantuoti iki 80 proc. Kredito sumos grąžinimą.

Pagrindinės verslų, pasinaudojusių Verslumo skatinimo fondo paskolomis, veiklos sritys yra mažmeninė ir didmeninė prekyba (avalynė, drabužiai, santechnika), viešojo maitinimo paslaugos (picerijos, kepyklos, greitojo maisto užkandinės), grožio paslaugos (kirpyklos, soliariumai), laisvalaikio organizavimo, reklamos agentūrų paslaugos.

Nedidelė dalis verslininkų ryžtasi netradiciniam verslui. „Pavyzdžiui, neseniai suteiktas finansavimas saulės energijos elektrinės statybai, grupinio pirkimo portalo veiklos plėtrai, ortopedijos prekių prekybai, vyndarystei ir sėdmaišių gamybai. Kai kurie finansuoti pateikiami verslo planai pasižymi unikalumu, netradiciniais verslo kūrimo ir plėtojimo sprendimais, bet dažniausiai iš Verslumo skatinimo fondo prašoma finansuoti tradicinius verslus“, – pasakojo projekto „Verslumo skatinimas“ koordinatorius T.Valauskas.

 

Specialių leidinį „Socialinis spektras“ skaitykite čia.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų