Ekonomistas apie mūsų šalyje norinčius dirbti ukrainiečius: tai – dovana Lietuvai

  • Teksto dydis:

Pabėgėliams iš karo Ukrainoje Lietuvoje plačiau atveriamos darboviečių durys. Vyriausybė jiems mažina biurokratines įdarbinimo kliūtis. LNK praneša, kad profsąjungos pirmininkė nesulaiko ašarų, o ekonomistai įvardija, ar pabėgėliai gali išstumti iš darbo rinkos lietuvius.

Didžiuosiuose Lietuvos miestuose įsikūrusioje maisto ir kasdienio vartojimo prekių parduotuvėje dirba daugiau nei tūkstantis darbuotojų. Jos atstovai skaičiuoja, kad laisvų darbo vietų visada yra. Jas galėtų užpildyti ne tik lietuviai, bet ir nuo karo bėgantys ukrainiečiai. 

Didžioji dalis galėtų dirbti prekių surinkėjais, dalis būtų įdarbinti ir kaip kurjeriai. Tačiau laukiami ir specialistai – IT specialistai, programuotojai, kitų sričių specialistai.

Įmonė planuoja priimti per 100 skirtingų sričių specialistų ir žada tinkamas darbo sąlygas – tokius pačius atlyginimus kaip ir tautiečiams.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Dėl supaprastintos įdarbinimo tvarkos ir Valstybinės kalbos inspekcijos sprendimo, kad ukrainiečiai neprivalo mokėti lietuvių kalbos, keli šimtai darbdavių panoro priimti karo pabėgėlius. 

Sužinojus apie pokyčius, neužsidaro ir Migracijos departamento durys. „Jau užsiregistravo pusantro tūkstančio ukrainiečių“, – LNK sakė departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

Pagalba pabėgėliams neturi tapti žmonių išnaudojimu.

Ji tikina, kad Vyriausybei priėmus pakeitimus, darbdaviai neturi kreiptis į Užimtumo tarnybą dėl leidimų dirbti išdavimo, o Ukrainos piliečiai Lietuvoje galės dirbti dar negavę leidimo gyventi.

„Keičiasi tas, kad iš esmės visi ukrainiečiai ir jų šeimos nariai, kurie pabėgo nuo karo ir atvyko į Lietuvą, gali iš karto ieškotis darbdavio ir pradėti dirbti“, – sakė departamento direktorė.

Darbdavių susidomėjimas – didelis, mat, greičiausiai tai lemia noras ukrainiečius palaikyti ir suteikti galimybę čia jiems įsitvirtinti.

Siūlomų darbų pobūdis yra įvairus: darbdaviai įdarbintų virėjus, kambarines, parduotuvės salės darbuotojus, kvalifikuotus elektrikus, staklių operatorius ir inžinierius ar pavėžėjus.

Tačiau profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė nesulaiko ašarų. „Pagalba pabėgėliams neturi tapti žmonių išnaudojimu“, – sakė Kristina Krupavičienė.

Ji pasakojo, kad dažnai darbuotojai iš užsienio susiduria su didžiule neteisybe. 

„Neteisingai buvo apskaičiuotas darbo užmokestis, nesumokėta už viršvalandžius arba darbo sąlygos netenkino. Tokių atvejų yra labai daug“, – sakė K. Krupavičienė.

Plūstelėjus ukrainiečiams, norintiems dirbti Lietuvoje, pasigirdo kalbų, kad lietuviai išstums lietuvius iš darbo rinkos. Tačiau ekonomistai mano kitaip.

„Čia yra dovana Lietuvai, kad mes galime daugiau pasikviesti ukrainiečių, tuo pačiu padėdami ir jiems, ir spręsdami savo darbuotojų trūkumo problemas“, – teigė ekonomistas Nerijus Mačiulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių