Lietuvoje bus tiriamas vartotojų požiūris į maisto prekių kokybę

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungoje (ES) iškilus klausimui dėl tų pačių maisto produktų kokybės skirtingose šalyse, Lietuvoje rudenį prasidės projektas vartotojų elgsenai ištirti. Tyrimo metu bus aiškinamasi, kaip pirkėjų elgesį veikia jų turima informacija apie prekę.

„Apžvalginis vartotojų, ypač gyvenančių regionuose, nuomonių tyrimas apie dvigubą produktų kokybę, pirkimo įpročius bei jų pokyčius leis geriau įvertinti dvigubos produktų kokybės problemos mastą Lietuvoje,“ – pranešime spaudai teigė Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) direktorė Neringa Ulbaitė.

Pasak teisingumo viceministrės Irmos Gudžiūnaitės, taip pat bus tiriama, ar vartotojai pirktų prekę, jeigu žinotų, kad jos sudėtis Lietuvoje prastesnė.

„Vartotojų tarnyba, matyt, paimtų tam tikrus produktų pavyzdžius, pateikinėtų vartotojams ir klaustų: ar jums svarbu, kad kakavos yra daugiau ar mažiau, ar jūs vis tiek pirktumėte mūsų šokoladą, o jeigu aiškiai matytumėte ant pakuotės, kad čia mažiau kakavos, gal nepirktumėte?“,  – BNS aiškino viceministrė.

Pasak I. Gudžiūnaitės, šis elgsenos tyrimas svarbus, nes siekiant reikalauti gamintojų atsakomybės dėl piktnaudžiavimo, būtina įvertinti, kaip į kokybės skirtumus reaguoja vartotojai.

„Tai unikalus tyrimas, kitose valstybėse narėse tokio tyrimo atlikta dar nebuvo. (...) Viena iš būtinų sąlygų, kad galėtume taikyti atsakomybę yra tas subjektyvusis elementas: ar vartotojas būtų apsisprendęs nepirkti produkto, jeigu būtų aiškiai matęs informaciją“, – sakė I. Gudžiūnaitė.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba ir Europos Komisijos Vartotojų, sveikatos, žemės ūkio ir maisto vykdančioji agentūra (CHAFEA) pasirašė susitarimą dėl finansavimo šiam tyrimui, ketvirtadienį pranešė Teisingumo ministerija.

VVTAT informavo BNS, kad bendra projekto suma yra apie 156 tūkst. eurų, Europos Sąjunga finansuoja 50 proc., likusi dalis bus finansuojama iš valstybės biudžeto lėšų. Pasak tarnybos, planuojama, kad rudenį prasidėsiantis projektas bus įgyvendintas iki kitų metų birželio.

Tikimasi, kad šių tyrimų rezultatai, kartu su Europos Komisijos (EK) iniciatyva atliekamų maisto produktų kokybės tyrimų rezultatais, padės užtikrinti, kad visų ES valstybių narių vartotojams būtų tiekiami vienodos kokybės produktai.

Pirmieji ES mastu vykdomų tyrimų rezultatai turėtų būti paskelbti šių metų pabaigoje.

Pernai Lietuvoje atlikto tyrimo duomenimis, kai kurių Vokietijoje ir Lietuvoje parduodamų to paties prekės ženklo maisto produktų sudėtis skiriasi.

Gamintojai teigia, kad iš to negalima daryti išvados apie prastesnę maisto produktų kokybę, nes koreguojant jų sudėtį atskirose šalyse taikomasi prie skirtingų vartotojų skonių.


Šiame straipsnyje: maisto produktaikokybėtyrimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių