Lietuvos verslas – kaip Vakarų Europos: lūkesčiai pakankamai niūrūs

  • Teksto dydis:

Per metus infliacija Lietuvoje paaugo 22,4 proc., lyginant šių metų ir praėjusių metų rugpjūtį. Viena didžiausių Lietuvos pramonės įmonių „Lifosa“ pranešė, kad nuo rugsėjo 13 arba 15 dienos stabdys veiklą. Kuriam laikui, dar nežino, nes įmonės veikla stabdoma dėl kelis kartus išaugusių amoniako kainų, kurios pakilo smarkiai padidėjus dujų kainai. Apie tai LNK reportaže buvo kalbama su Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos vadovu Sigitu Besagirsku.

– Kaip dabar gyvename?

– Jeigu kalbame apie verslą, tai gyvename kaip Vakarų Europa. Jau nuo vasaros pradžios gyvename pakankamai liūdnai, nes jau tada matėme pakankamai neigiamus lūkesčius Vakarų Europai. Tuo tarpu yra tokia nedidelė sala, kuri prasideda nuo Estijos ir baigiasi ties Lietuva, kuri gyvena truputį kitoje planetoje, gyvena daug geriau ir optimistiškiau.

– Kodėl mes taip gyvename?

– Sunku pasakyti, galbūt ir yra tas burbulas. Į rinkas įliejama daug pinigų, daug pasiskolinome. Tarsi Lietuva gyvena vienaip, o verslas jau seniai komunikuoja, kad yra negerai. Ypač dabar, kai nuo rugsėjo prasidėjo preliminarios konsultacijos dėl kitų metų eksporto kontraktų. Kai Vakarų įmonės sako, kad jos nori palikti tas pačias kainas, kurias turi šiemet, tik apimtis sumažins.

– Ar galime mes išlikti pakankamai geri partneriai tiems, su kuriais dirbome jau ne vienerius metus?

– Bus ganėtinai sunku, nes Lietuva šiemet padarė nemažai klaidų. Gal moraline prasme klaidos ir nėra didelės, bet ekonomine prasme – tikrai didelės. Net jeigu Lietuvos įmonė vykdo visus įsipareigojimus, daugelis mūsų Vakarų partnerių jau žiūri pro padidinamąjį stiklą. Didžioji dalis Lietuvos gamybinių įmonių gyvena pagal kontraktus, pagal užsakymus. Jie patys produkto nekuria, užsako juos pagaminti. Tačiau tos įmonės, kurios užsako, įprastai neturi tik vieno tiekėjo, o turi daugiau. Jeigu Lietuva tiekia 5 proc. produkcijos ir matoma, kad Lietuva tiekti bus nepajėgi, jie nukreips savo tiekimo grandinę į kitą šalį. Mes nesame niekuo išskirtiniai ir mūsų atsisakyti gali bet koks didysis koncernas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ką reikėtų daryti?

– Reikėtų išduoti verslui lengvatinius kreditus. Taip pat yra daug energetinių sprendimų, kuriuos galima greitai įgyvendinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kol verslas

Kol verslas portretas
deleguos politikus,o politikai dirbs ne visuomenei,o verslui - bus tik blogiau!

Purmaliai

Purmaliai portretas
Mažiau tik Verkit,jums pastoviai blogai kaip palangiskiams !
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių