Ministras: rekordinės elektros kainos yra smūgis susisiekimo sektoriaus konkurencingumui

Susisiekimo ministras Marius Skuodis tvirtina, kad rekordines aukštumas pasiekusios elektros energijos kainos susisiekimo sektoriaus konkurencingumą paveikia taip pat, kaip ir visų kitų ekonomikos sričių.

„Tai tikrai tam tikras smūgis konkurencingumui. Jeigu elektros kainos visose šalyse, su kuriomis mes konkuruojame, kiltų vienodai, tai yra viena. Jeigu išsiskiria Lietuva ar Baltijos šalys, tai yra kita“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė M. Skuodis.

Vis tik, ministras pažymi, kad Kremliui energetiką naudojant kaip spaudimo įrankį, yra paveikiama ne tik Vakarų šalių ekonomika, finansiškai dėl to nukenčia ir pati agresorė.

„Rusijos pusė, Baltarusijos pusė, tiesą pasakius, šių metų vasarą padidino pervežimų tarifus. Kodėl tai padidino? Nes patiems karo veiksmai jau turi tam tikrą poveikį. Sąnaudos didėja. Visi iš to, kas vyksta geopolitiniame lygmenyje, tik pralošia“, – tvirtino M. Skuodis.

ELTA primena, kad antradienį energetikos ministras Dainius Kreivys kreipėsi į Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą (VERT), prašydamas ištirti, ar regioninėje elektros energijos prekybos biržoje nėra atmetami Lietuvos elektros energijos gamintojų kainos pasiūlymai, kurių kaina yra žymiai mažesnė nei galutinė susiformavusi elektros kaina biržoje, antradienį pranešė Energetikos ministerija.

Ministras taip pat prašo reguliuotojo įvertinti, ar pats algoritmas, kuriuo remiantis skaičiuojama elektros energijos kaina biržoje, nėra dar viena aukštų energijos kainų priežastis.

D. Kreivys viešėdamas Darbo partijos frakcijos posėdyje Seime, teigė, kad antradienis buvo „baisiausia diena Lietuvos elektros energetikos istorijoje“, kadangi vidutinė elektros kaina „Nord Pool“ biržoje trečiadienį siekia 823 eurų už megavatvalandę.

Lietuvos pramoninkų konfederacijos (LPK) vadovas Vidmantas Janulevičius informavo, kad tuo laikotarpiu, kai elektros kaina biržoje pasieks aukščiausią tašką, šio sektoriaus įmonėms bus pasiūlyta pristabdyti darbus, taip siekiant sumažinti dalį sąnaudų.

Trečiadienį, kuomet „Nord Pool“ biržoje elektros kilovatvalandė kainavo 4 eurus, visose šalies „Norfa“ prekybos centruose valandai buvo sumažintas apšvietimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Justukas

Justukas portretas
Prie ko čia Kremlius? Čia iš serijos dėl visko klatas putinas? Tai reklamuoja, kad mes perkame Šveidojos ir norvegijos vėjo, hydro ir atominę energiją. Ar vis dėl to ne taip? Meluoja visi išsijuosę...

Alis...

Alis... portretas
o kas prie šitos situacijos privedė?...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių