Pereiti į pagrindinį turinį

Patentininkai žada šturmuoti Seimą

2008-11-26 09:00
Patentininkai žada šturmuoti Seimą
Patentininkai žada šturmuoti Seimą / Mindaugo Ažušilio nuotr. Permainos: ateityje patentus gauti galės tik amatininkai, o visi kiti, iki tol su verslo liudijimu dirbę asmenys, turės kurti individualias ar kitokias įmones.

Maždaug 100 tūkst. šalies gyventojų, įsigijusių verslo liudijimus, baiminasi likti be duonos kąsnio. Smulkieji verslininkai šiandien bandys įtikinti naują valdžią nenaikinti verslo liudijimų.

Skausmingi valdžios užmojai

Krizės įveikimo planą kurianti naujoji Vyriausybė užsimojo gerokai patrumpinti verslo liudijimų sąrašą. Juos ateityje galės gauti tik amatininkai, o visi kiti iki tol pagal patentą dirbę asmenys turės kurti individualias ar kitokias įmones.

Žadama, kad buvę patentininkai trejus metus galės naudotis mokesčių lengvatomis. Pirmus metus nereikėtų mokėti 80 proc. mokesčių, antrus – 50 proc., trečiaisiais – 30 proc. Vėliau teks prisiimti visą mokesčių naštą.

Veršis į Seimą

Tokiais planais pasipiktino smulkieji verslininkai. Jie įsitikinę, kad panaikinus verslo liudijimus krizė šalyje tik padidės.

"Nesąmonė. Niekas tų įmonių nesteigs. Tiesiog 100 tūkst. žmonių neteks darbo. Daugelis jų atsidurs savivaldybių socialinės pašalpos skyriuose ir darbo biržose. Kiti užsiims nelegalia veikla ir dirbs kaip dirbę, tik be jokių leidimų. Tai neteisinga. Kokia valstybė tokiu sunkiu metu palieka savo gyventojus ir dar atima paskutinį pragyvenimo šaltinį?" – vos tramdydama emocijas piktinosi Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininko pavaduotoja Zita Sorokienė.

Abejojama, ar dauguma patentus įsigijusių žmonių, ypač vyresnio amžiaus, sugebėtų įsteigti įmones ir jas valdyti. Sunerimę gyventojai žada kovoti dėl savo ateities. Šiandien jie bandys įtikinti naują valdžią nenaikinti verslo liudijimų. Jei tai nepadės, patentininkai pasiryžę piketuoti palapinėse prie Seimo.

Statybininkai kategoriški

Ne paslaptis, jog yra nemažai asmenų, kurie įsigyja verslo liudijimus tam, kad išvengtų mokesčių. Taip taupo ne viena statybų bendrovė, samdanti verslo liudijimus turinčius darbuotojus.

Didelės statybų sektoriaus įmonės tikina, kad pokyčiai neišvengiami, nes smulkieji verslininkai, dirbantys pagal verslo liudijimus, iškraipo rinką. Darbininkai esą masiškai išeina iš darbo, buriasi į brigadas ir dirba kaip įmonės. Tačiau nemoka jokių mokesčių.
"Nesame nusiteikę prieš verslo liudijimus. Tegul tie žvakių gamintojai, prekiautojai, santechnikai ir kiti smulkius darbus atliekantys asmenys dirba ir užsidirba. Tiesiog norime, jog būtų lygios konkurencijos sąlygos, kad žmonės nepiktnaudžiautų padėtimi. Neseniai iš mūsų įmonių išėjo 60 puikių vyrų. Jie susibūrė ir dirba objektuose kaip ir įmonės, bet moka apie 10–12 kartų mažiau mokesčių nei mes. Tai kur teisybė?" – savo nuomonę dėstė Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Adakras Šeštakauskas.

Permainoms reikia laiko

Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos generalinis direktorius Aldas Kikutis – ne toks kategoriškas. Jis įsitikinęs, kad pokyčių reikia. Tačiau reformoms taip pat reikalingas protingas pereinamasis laikotarpis.

"Reikia pripažinti, kad statybų sektoriuje tikrai iškreipta padėtis. Daugelį apdailos darbų šalyje iš tikrųjų atlieka asmenys, turintys verslo liudijimus, – tokių yra apie 10–15 tūkst. Be to, 100 tūkst. dirbančių nemoka beveik jokių mokesčių. Tačiau smulkusis verslas, taip pat patentininkai, yra labai reikalingi. Panaikinus verslo liudijimus, kai kurios paslaugos gyventojams pabrangtų. Be to, padaugėtų nelegaliai dirbančių, nes jei žmogus norės ką nors pasamdyti, jis ir pasisamdys. Sutinku, kad reikia permainų, bet negalima pulti stačia galva ir visko daryti per vieną mėnesį", – dėstė A.Kikutis.

Faktai ir skaičiai

Verslo liudijimas – tai pažyma, suteikianti teisę tam tikrą laiką (nuo mėnesio iki metų) verstis dokumente nurodyta veikla. Vyriausybė iš viso yra patvirtinusi 97 skirtingas veiklos rūšis. Tarp jų – žemės ūkis, gamyba, prekyba, kaimo turizmas, statybos, apdailos, remonto darbai, žuvininkystė ir daug kitų. Dėl verslo liudijimo įsigijimo reikia kreiptis į apskrities valstybines mokesčių inspekcijas (VMI).

Turint verslo liudijimą nereikia kurti ir registruoti įmonės, neprivaloma vesti apskaitos. Tiesa, jei asmenų, turinčių verslo liudijimą, apyvarta per metus viršija 100 tūkst. litų, jis turi tapti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėtoju.

Jei asmuo ne pensinio amžiaus, jam reikia papildomai mokėti socialinio draudimo mokestį. Privalomas įnašas – 180 litų per mėnesį, kad gautų bazinę pensiją (360 litų).
Kainuoja ir pats verslo liudijimas – nuo maždaug 1,1 iki 2,6 tūkst. litų. Jo kainą nustato kiekviena savivaldybė. Verslo liudijimo kaina priklauso nuo veiklos rūšies.

VMI duomenimis, verslo liudijimus įsigiję gyventojai per 10 šių metų mėnesių savivaldybėms sumokėjo beveik 28 mln. litų – maždaug 2 mln. litų daugiau negu 2007 m. tuo pat laiku.

Iš viso šalyje išduota 142,2 tūkst. verslo liudijimų. Juos turi 96,5 tūkst. gyventojų – šiek tiek mažiau negu praėjusiais metais.

Šiemet daugiausia – 20,5 tūkst. verslo liudijimų – įsigyta užsiimti esamų statinių atstatymu ar remontu, 14,7 tūkst. – dirbti kirpyklose, kosmetikos kabinetuose ir salonuose, soliariumuose, 8,8 tūkst. – dirbti prekyvietėse, suteikiančios teisę verstis išnešiojamąja ir išvežiojamąja prekyba.

Populiariausios patentininkų veiklos sąraše pastarosios trys buvo ir pernai, ir užpernai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų