Pereiti į pagrindinį turinį

Pienas – tiesiai į namus

2009-09-26 10:15
Įkūrėjai: jaunieji verslininkai pieną pristato patys.
Įkūrėjai: jaunieji verslininkai pieną pristato patys. / Bakšėnų kaimo bendruomenės nuotr.

Nepatenkinti pieno supirkimo kainomis, ūkininkai pasiryžę patys gaminti produkciją ir pristatyti ją pirkėjams. Tokia iniciatyva jau skinasi kelią Vilniuje, o ateityje turėtų pasiekti ir kitus miestus.

Tarpininkai nereikalingi

Sostinės gatvėmis jau kurį laiką motoroleriais zuja karvių kostiumus vilkintys vaikinai. Keturi jauni vyrai iš Kupiškio rajono Bakšėnų kaimo neseniai įkūrė savo verslą. Pasipiktinę pieno perdirbėjų diktuojamomis sąlygomis jie subūrė Bakšėnų kaimo bendruomenę ir nusprendė patys prekiauti pienu ir jo gaminiais. Prieš tris mėnesius vaikinai savo produkciją pirmą kartą išvežė į Vilniuje kelis kartus per savaitę organizuojamus ūkininkų turgelius. Jau porą mėnesių jie pieną bei jo gaminius pristato ir vilniečiams tiesiai į namus.

"Nenorėjome parduoti pieno produktų už centus. Norėjome dirbti be tarpininkų – perdirbėjų ir prekybininkų. Įtikinome savo kaimo gyventojus, kad neapsimoka priduoti pieno į pienines. Geriau patiems gaminti įvairius produktus ir gauti dalį pelno. Taip subūrėme ūkininkų bendruomenę, susimetėme, kiek kas galėjo, šiek tiek atnaujinome kaime esančią gamyklėlę ir pradėjome dirbti", – dienraščiui pasakojo vienas projekto autorių dvidešimtmetis Bakšėnų gyventojas Algirdas Šimoliūnas.

Vaikinas patikino, kad jų gaminama produkcija visiškai natūrali, be jokių cheminių priedų. Taigi būtent dėl to pirkėjai įspėjami, kad gaminius reikia kuo greičiau suvalgyti. Pieno galiojimo terminas – 1–2 paros, kitų produktų – 3–5 paros.

Žada plėsti veiklą

Vaikinas neslėpė, kad idėja pristatinėti pieno produktus gyventojams į namus nusižiūrėta iš JAV ir Didžiosios Britanijos, kuriose ši tradicija gyvuoja jau daugelį metų.

"Ten įmonių atstovai rytais ir vakarais pieną pristato mikroautobusais. Mes nusprendėme padaryti dar originaliau – nusipirkome motorolerius ir pasisiuvome karvių kostiumus", – aiškino pašnekovas.

Lietuvoje ši paslauga kol kas nelabai populiari. Per dieną Bakšėnų kaimo bendruomenė vilniečiams į namus išvežioja ir turgeliuose parduoda maždaug po 400 l pieno ir iki 50 kg įvairių pieno gaminių. Tačiau A.Šimoliūno teigimu, bendruomenė jau turi apie 50 nuolatinių klientų, kurie jų produkcijos užsisako bent kartą per savaitę.

"Kol kas dirbame daugiausia tik šiaurinėje sostinės dalyje. Šiuo metu pieno produktus pristatome į namus Tarandės, Gineitiškių ir Antežerių gyvenamuosiuose rajonuose. Tačiau artimiausiu metu plėsimės ir į kitus rajonus, o ateityje – ir į kitus miestus", – optimistiniais planais dalijosi jaunasis verslininkas.

Pienas pristatomas antradieniais–penktadieniais ir sekmadieniais tarp 18 ir 20 val. vakaro. Produktai paliekami šaltkrepšyje. "Atminkite: karvutės ne visada draugauja su šuniukais, ypač su dideliais, todėl jei turite lauke augintinių, geriau palikite šaltkrepšį prie vartų", – rašoma bendruomenės tinklalapyje.

Jeigu ši idėja pasirodys pelninga, netrukus ją gali perimti daugiau ūkininkų, pasiryžusių šviežiu pienu aprūpinti ir kitų šalies didmiesčių gyventojus.

Daugėja konkurentų

Akivaizdu, kad didieji pieno perdirbėjai sulaukia vis daugiau konkurentų. Neseniai pranešta, kad ūkininkai nutarė steigti naują pieno perdirbimo įmonę. Žadama, kad ši bendrovė perdirbs trečdalį visoje Lietuvoje primelžiamo pieno.

Rinkos senbuviai sunerimo ir bando įrodinėti, kad statyti dar vieną perdirbimo bendrovę – ekonomiškai nenaudinga.

Briuselyje šio mėnesio pradžioje aptariant pieno sektoriaus problemas konstatuota, kad Lietuvos ūkininkai už pieną gauna mažiausiai visoje ES. Pasak ekspertų, viena pagrindinių priežasčių ta, kad žemdirbiai nėra perdirbimo įmonių akcininkai.


Pieno produktų kainos (litais)

Prekė Užsisakius į namus Didcentriuose

Pienas (1 l) 2 1,99–2,28

Varškė (500 g) 5 4,25–5,28

Grietinė (500 g) 5 3,28

Sviestas 5 (250 g) 3,29 (200 g)

Varškės sūrio (500 g) 7,5 8

Saldus sūrelis 3 (200 g) 1,29 (100 g)

Šaltinis: svieziaspienas.lt, "Maxima"

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų