„Pricer.lt“ įkūrėjas: pieno produktų kaina sumažinta smulkių ūkininkų sąskaita

Šiais metais šiek tiek atslūgo pieno paklausa, o produktų kaina buvo sumažinta smulkių ūkininkų sąskaita. Taip antradienį Žemės ūkio ministerijoje vykusioje konferencijoje „Lietuviško pieno ūkio perspektyvos“ sakė kainų palyginimo portalo „Pricer.lt“ įkūrėjas Arūnas Vizickas.

„Smulkusis ūkis buvo priverstas sumažinti kainą grubiai tariant 25 proc., yra šūkis: stambinkime savo ūkius, būsime patrauklūs ir atsparūs, bet kitas signalas - jūs, pieno gamintojai, visada būsite rizikoje, kai keisis paklausos ir pasiūlos diagrama, nes perdirbėjas gali perdirbti mažiau, o ūkininkas karvei nepasakys, kad duotų pieno mažiau arba kad šers ją mažiau, nes reikia mažiau pieno“, - lygino A. Vizickas.

Jis taip pat sakė, kad parduotuvėse pieno produktų kainos nemažėja.

„Pradėjome domėtis tendencijomis ir per tą pusmetį pamatėme, kad iš tikrųjų perdirbėjai kalbėjo apie tai, kad praeitos vasaros supirkimo kaina yra gerokai didesnė nei užpraeitos, bet pamiršdavo šnekėti, kad jos ėmė kristi ir krenta paskutinius tris mėnesius. Ir kai kainos kyla, gamintojai ir pardavėjai greitai jas sukelia, bet kai krinta, niekas neskuba produktų atpiginti“, - sakė jis.

Anot jo, egzistuoja dvi prielaidos, kurios paaiškina, kodėl parduotuvėse pieno produktai pradėjo ženkliau brangti. Viena vertus, gamintojai prieš artėjantį šaltąjį sezoną norėjo apsidrausti ir uždirbti daugiau, kita vertus, visoje Europoje padidėjo sviesto paklausa ir jo kaina ėmė augti.

„Mūsų gamintojai irgi šoko į tą traukinį, kaip branginti produktus ir gauti pelno“, - pridūrė A. Vizickas. Anot jo, lietuviško ir lenkiško sviesto kaina skiriasi apie 14 proc., o lietuviškas pienas brangesnis ir už parduodamą Taline, Prahoje, Lisabonoje.

A. Vizickas taip pat sakė, kad pieno perdirbėjai aiškintų, jog kaina yra didesnė dėl maisto produktams taikomo pridėtinės vertės mokesčio (PVM), ir jie turbūt bus teisūs.

„Lietuva kartu su Danija, Latvija, Bulgarija ir Estija patenka į tokį mažą sąrašą šalių, kur nėra taikomos PVM lengvatos maistui. Visose kitose lengvatos taikomos, o Maltoje, Jungtinėje Karalystėje maistui taikomas nulinis PVM“, - sakė jis.

Jis taip pat paminėjo, kad už Lietuvą pieną pigiau superka tik Rumunija.

„Europos vidurkis yra 388 eurai už toną, tuo tarpu Lietuvos - 277 eurai už toną. Paskutiniu laikotarpiu Lietuva yra priešpaskutinėje vietoje pagal supirkimo kainas“, - kalbėjo jis.

Jis sakė matantis kelias priemones, kurios padėtų pagerinti situaciją pieno rinkoje. Visų pirma, reikia trumpinti maisto grandines ir skatinti ūkininkus patiems tiekti produkciją į, pavyzdžiui, mokyklas ar darželius, nes, anot A. Vizicko, visi rinkos dalyviai negali tapti stambiais žaidėjais. Jis taip pat pabrėžė, kad reikia skatinti internetinę prekybą ir inovacijas, kurios galėtų greitai skatinti vartojimą.

Pirmadienį žemės ūkio ministras Bronius Markauskas taip pat sakė, kad smulkūs ūkininkai turėtų pereiti prie trumpųjų maisto grandinių ir aktyviau naudotis ministerijos paruoštomis paramų schemomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių