A. Romanovskis apie siūlymą uždrausti verslo ryšius su Rusija: valstybė turėtų pradėti nuo savęs

Jeigu Seimas priimtų Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovo Raimundo Lopatos iniciatyvą įstatymu drausti verslo ryšius su teroristine valstybe paskelbta Rusija, pati Lietuvos valdžia taip pat turėtų nutraukti diplomatinius santykius su Kremliumi, sako Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Andrius Romanovskis.

„Valstybė visą laiką turi pradėti nuo savęs. Mes suprantame, kad jeigu vis dėlto teisiškai būtų įtvirtintas teroristinės valstybės apibrėžimas, ir, pavyzdžiui, Rusija ar Baltarusija į tai patektų, tai pirmiausiai turėtų būti valstybės atsijungimas. Visi kalba vien apie verslo santykius, bet ar tada Lietuvos Respublika gali turėti diplomatinius santykius su tokia valstybe“, – antradienį „Žinių radijui“ kalbėjo A. Romanovskis.

Anot verslo atstovo, jeigu ekonominių ryšių su Rusija dar yra likę, tai pirmiausiai tėra tranzito likučiai.

„Lietuvoje verslas jau nebesieja savęs su Rusija. Konceptualus, tiek fizinis, tiek psichologinis atsijungimas nuo Rusijos jau yra įvykęs“, – tikino jis.

Verslo konfederacijos vadovo teigimu, verslas Rusijos rinkos vengia ne tik dėl reputacinių, bet ir dėl saugumo priežasčių.

Verslas vyksta ten, kur yra saugu, taiku, prognozuojama.

„Pati Rusija įtraukusi Lietuvą į priešiškų valstybių sąrašą. Kai vyksta karas šalia mūsų, turėti reikalų su tokia valstybe, kurios negali prognozuoti, kuri agresyviai nusiteikusi visų kaimynų atžvilgiu... verslas vyksta ten, kur yra saugu, taiku, prognozuojama“, – aiškino A. Romanovskis.

ELTA primena, kad Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime narys R. Lopata siūlo įstatymu uždrausti verslo ryšius su teroristine valstybe paskelbta Rusija. Artimiausiu metu šią iniciatyvą ketinama svarstyti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete (NSGK).

Siūlymo autorius R. Lopata atkreipia dėmesį, kad Lietuva iki šiol dar neturi teisinio mechanizmo, apibrėžiančio ūkio subjektų, fizinių, privačių asmenų santykius su, pavyzdžiui, teroristinėmis organizacijomis ir t.t. Todėl politikas akcentuoja, kad jo siūlymu bandoma įnešti aiškumo.

Siūlymo iniciatorius atkreipia dėmesį, kad Seimui pritarus įstatymui verslui būtų duodamas trijų mėnesių laikotarpis nutraukti bet kokius ryšius su Rusija.

Opozicija tokią iniciatyvą vertina kritiškai. Seimo mažumai priklausantys parlamentarai mano, kad verslo ryšių su Rusija nereikėtų reguliuoti, nes tai turėtų būti pačių verslininkų reputacijos atsakomybė.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojesankcijos Rusijaiverslasverslas su Rusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių