Pereiti į pagrindinį turinį

RST ir VST jungtuvės senus darbuotojus vys į gatvę

2010-10-14 06:13
Nerūpi: oficialiai skelbiama, kad personalas informuojamas apie būsimus pokyčius bendrovėse RST ir VST, tačiau darbuotojai skundžiasi nieko nežinantys.
Nerūpi: oficialiai skelbiama, kad personalas informuojamas apie būsimus pokyčius bendrovėse RST ir VST, tačiau darbuotojai skundžiasi nieko nežinantys. / Gedimino Bartuškos ir Aliaus Koroliovo nuotr.

Į vieną įmonę jungiamų bendrovių Rytų skirstomųjų tinklų (RST) ir Vakarų skirstomųjų tinklų (VST) koridoriuose tvyro įtampa. Darbuotojai iki šiol nežino, kuriems jų teks ieškotis naujo darbo.

Nežinia ir gandai

"Kolektyvo nuotaikos prastos, nes tvyro nuolatinė įtampa. Turime labai mažai informacijos. Tik girdėjome, kad vienas skyrius bus visai naikinamas, kitas – dalijamas į dvi dalis, dar vienas – į keturias dalis. Kai kurie darbuotojai ramūs – jie žino, kad dirbs toliau. O nemažai žmonių spėlioja, ar jiems atsiras vietos naujoje įmonėje?" – nuogąstavimais dalijosi viena VST darbuotoja iš Vidurio Lietuvos regiono.

Apie Energetikos ministerijos planus sujungti dvi skirstomųjų tinklų bendroves RST ir VST pranešta dar praėjusiais metais. Šių metų sausį skelbta, kad sujungimo procesas bus baigtas iki liepos, atleidus nemažą dalį žmonių. Tačiau akivaizdu, kad naujai įmonei "Lesto" įkurti prireikė daugiau laiko. Toks gumos tempimas daugiausia nervų gadina darbuotojams, nes jie tebespėlioja, ar netaps bedarbiais.

"Valdžia mus ramina, bet atrodo, kad ir ji nežino tikros padėties, aplinkui sklando daug gandų. Ta nežinia slegia labai daug žmonių", – atsiduso pašnekovė, nenorėjusi viešai skelbti savo pavardės.

VST personalui pasakyta tik tiek, kad iš kiekvieno skyriaus gali būti atleista apie 10–15 proc. žmonių. Ilgametė įmonės darbuotoja tikino negirdėjusi, kad kas nors iš kolegų jau būtų gavę atleidimo lapelius. "Tačiau abejoju, ar tie atleidimo lapeliai apskritai bus dalijami. Žmonėms veikiausiai bus pasiūlyta tam tikra pinigų suma ir šalių susitarimu jie paliks darbo vietą", – svarstė moteris.

VST atsilieka nuo RST

Tarp sklandančių gandų – ir mažėsiantys atlyginimai. "Aš asmeniškai tuo netikiu, nes mūsų algos, turiu omeny žemutinės grandies darbuotojus, nedidelės", – gūžtelėjo pečiais pašnekovė.

Ji prisiminė, kad kai VST tapo privačia bendrove, iš jos skyriaus buvo atleista penktadalis žmonių. "Tuomet buvo didžiausias valymas. Net neįsivaizduoju, ar galima dar nors vieną žmogų atleisti", – stebėjosi ji.

Eiliniai darbuotojai spėlioja, ar po garsiosios reorganizacijos naujoji įmonė bus pajėgi laiku pašalinti gamtos padarinius. "Mes tik tarpusavyje pasvarstome, ar viskas vyks sklandžiai? Iki šiol žinojome, kur į kokią tarnybą reikia kreiptis, kaip turintys kvalifikaciją žmonės permetami į brigadas. O dabar planuojama tą skyrių padalyti. Kaip bus ateityje, niekas nežino. Bet, aišku, įvykus nelaimei, be elektros žmonės neliks", – įsitikinusi VST atstovė.

Darbą išsaugojusiems VST darbuotojams teks daug ko mokytis, nes naujoje įmonėje "Lesto" RST pavyzdžiu esą bus diegiamos naujos kompiuterinės programos, duomenų bazės.

"Technologiškai RST yra gerokai toliau pažengusi nei VST. Pavyzdžiui, RST klientams prieinama daug elektroninių paslaugų, jie gali užsisakyti atsiskaitymų knygelę ir ši bus atsiųsta. Bet VST klientų aptarnavimo kultūra aukštesnė", – pridūrė pašnekovė.

Pasiūlo išeiti patiems

Paklaustas, ar bendrovės vadovai informuoja apie būsimus pokyčius, nieko konkretaus negalėjo pasakyti ir RST darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Kęstutis Misikonis: "Derybos nevyksta. Mes pastatomi prieš faktą, kai jau būna galutinai nuspręsta."

Kiek konkrečiai žmonių bus atleista iš RST, K.Misikonis taip pat nežino. "Buvo įvardyti nieko nesakantys procentai. Kai kurių pareigybių planuojama sumažinti net iki 40 proc. O kokių, nepasakyta. Kada paaiškės konkretūs skaičiai, taip pat neaišku. Nes vis dar mąstoma, svarstoma ir skaičiuojama. Net būsimos įmonės struktūra dar nežinoma. Ir tai pagrindinis argumentas, kodėl žmonės iki šiol laikomi nežinioje. Tai labai vargina ir erzina", – pripažino profesinės sąjungos vadovas.

Tačiau jis užsiminė, kad iš RST žmonės jau kurį laiką atleidžiami: "Nuolatos gauname informacijos, kad tai viename skyriuje, tai kitame žmonės sulaukia pasiūlymų išeiti. Matote, pagal Darbo kodeksą įmonės reorganizacija nėra teisinis pagrindas atleisti žmones. Todėl darbuotojų išėjimo priežastis – darbdavio iniciatyva šalims susitarus."

Jis neabejojo tik vienu – su atleidžiamais darbuotojais bus atsiskaityta įstatymų nustatyta tvarka. K.Misikoniui iki šiol neteko girdėti, kad žmonės būtų gavę mažesnes išeitines kompensacijas, nei numato teisės aktai.

Paaiškės jau ryt?

Gali būti, kad nežinomybė VST ir RST skyriuose dar kurį laiką užsitęs. Dienraščiui vakar taip pat nepavyko sužinoti, kiek konkrečiai darbuotojų ketinama atsisakyti sujungus skirstomųjų tinklų įmones.

"Kol kas nėra tikslių skaičiavimų tiek dėl darbuotojų skaičiaus, tiek dėl finansinių rodiklių, dar tebevyksta atrankos į būsimos įmonės "Lesto" vadovų ir specialistų pozicijas ir iš VST, ir iš RST bendrovių, ir iš išorės, vyksta ir susitikimai su profesinėmis sąjungomis, – tvirtino Edita Sirutienė, RST ir VST atstovė ryšiams su žiniasklaida. – Įmonių sujungimas yra sudėtingas ir ilgalaikis procesas."

Bent kiek konkretesnės informacijos galbūt bus pateikta rytoj. Iki šiol žinoma, kad iš abiejų įmonių turėtų būti atleista apie 15–17 proc. personalo.

E.Sirutienė pakartojo dar prieš mėnesį oficialiai skelbtus skaičius: sujungus ir reorganizavus skirstomųjų tinklų bendroves per metus planuojama sutaupyti daugiau kaip 25 mln. litų.

"Po reorganizacijos skirstomųjų tinklų bendrovių administracijos darbuotojų skaičių planuojama sumažinti vidutiniškai 24 proc., palyginti su bendru šiuo metu RST ir VST administracijoje dirbančių skaičiumi. Aukščiausio lygio administracijos vadovų sumažės beveik 50 proc. Skirstomųjų tinklų įmonių specialistų ir kitų, ne vadovaujamas pareigas einančių darbuotojų, skaičių planuojama sumažinti minimaliai, atsižvelgiant į numatomus vykdomų funkcijų pakeitimus. Apie būsimus pokyčius nuolat informuojame savo darbuotojus, jau ne vieną kartą vyko susitikimai ir su RST bei VST profesinių sąjungų atstovais, su jais aptariame reorganizavimo procesą ir su juo susijusius darbuotojams rūpimus klausimus", – rugsėjo pradžioje išplatintame pranešime spaudai cituotas RST generalinis direktorius Arvydas Tarasevičius.

Atrodo, kad vieši pareiškimai apie nuolatinius susitikimus su darbuotojais ir profesinės sąjungos atstovais nuo realių darbų gerokai skiriasi.

Vadovų atleido mažiausiai

Šia oficialia informacija, kad daugiausia žadama atleisti vadovų, K.Misikonis nelinkęs tikėti: "Po tokių pertvarkų vadovaujančius postus užimančių asmenų tik padaugėja. Tuo įsitikinau ne kartą. Pavyzdžiui, 2005-aisiais įmonės centrinėje būstinėje dirbo generalinis direktorius ir penki direktoriai, o regionuose – dar keturi direktoriai, taigi iš viso – dešimt vadovų. O dabar tokių direktorių yra 26. Maža to, kai kurių skyrių vadovai prilyginti net departamentų vadovams", – tvirtino RST profesinės sąjungos vadovas.

"Mums pranešta, kad iš aukščiausių RST ir VST administracijos sluoksnių bus atleista apie 40 proc. darbuotojų, bet mums atrodo, kad tų departamentų ir jų vadovų tik daugėja. Matyt, taip ir turi būti – vadovai vis tiek sau vietą susiranda", – kalbėjo ir VST darbuotoja.

Profesinės sąjungos vadovo nuogąstavimus patvirtina ir RST skelbiama statistika. 2009-ųjų pabaigoje įmonėje dirbo 1794 darbuotojai, o šių metų birželį jų skaičius sumažėjo 74-iais asmenimis. Daugiausia atleista darbininkų – per pusmetį jų sumažėjo 7,3 proc., nuo 357 iki 331. Specialistų gretos sumenko 3,3 proc. – nuo 1199 iki 1159. O iš vadovų atleista tik 2,5 proc. – vietoj 236 gruodį jų birželį dirbo 229.

2009 m. pabaigoje VST dirbo 1844 darbuotojai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų