S. Krėpšta: Prezidentūros siūlymai valstybės skolos nedidins

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas, Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta sako, kad Prezidentūra yra pasiruošusi diskusijoms Seime dėl penktadienį pateiktų ekonomiką skatinančių siūlymų, tačiau taip pat pabrėžė, kad įstatymų pataisos turėtų būti priimtos kuo greičiau.

Jis taip pat pridūrė, kad daugiausia diskusijų sulaukęs siūlymas mažinti Gyventojų pajamų mokestį (GPM) bus taikomas tik mažas ir vidutines pajamas uždirbantiems asmenims, todėl nebus grėsmės, jog dalis gyventojų gautų pajamų bus atidėta taupymui.

„Prezidento siūlymas yra įvairiapusis. Jame numatyta, kad neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) būtų didinamas 50 eurų, taip užtikrinant papildomą stimulą mažesnes pajamas gaunantiems asmenims. Tačiau tuo pačiu prezidentas siūlo laikinai sumažinti GPM, kurį moka visi dirbantieji, 1,1 mln. dirbančiųjų pagal darbo sutartis, ir tai galiotų pajamoms iki 3 vidutinių atlyginimų (VDU). Tai galiotų vidurinei klasei, skaidriai mokesčius mokantiems žmonėms, kurie iš esmės ir veža mūsų visa ekonomiką į priekį. Galvojame, kad toks paketas būtų žymiai efektyvesnis, paliestų daugiau asmenų, teiktų didesnę paramą ne tik mažai uždirbantiems, bet ir uždirbantiems vieną ar du vidutinius atlyginimus. Jeigu būtų siūloma tik didinti NPD, tai paliestų mažesnę dalį žmonių ir mažesne apimtimi. NPD yra labiau ne mokestinė, bet socialinės politikos priemonė, kadangi tai reikšmingiau liečia tik labai mažas pajamas gaunančius asmenis. Tai yra permanentinė priemonė, ji negali būti taikoma laikinai, nes tai liečia minimalią algą ir šiek tiek daugiau nei minimalią algą gaunančius asmenis“, – Eltai sakė S. Krėpšta.

Prezidentas siūlo laikinai sumažinti GPM, kurį moka visi dirbantieji, 1,1 mln. dirbančiųjų pagal darbo sutartis, ir tai galiotų pajamoms iki 3 vidutinių atlyginimų (VDU). Tai galiotų vidurinei klasei, skaidriai mokesčius mokantiems žmonėms

„Valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui išreiškus nuogąstavimą, kad GPM mažinimas daugiau uždirbančius asmenis neskatins vartoti, S. Krėpšta pabrėžė, kad GPM tarifas būtų mažinimas tik mažas ir vidutines pajamas gaunantiems asmenims.

„Savo pasiūlymą teikdami atsižvelgėme į šį aspektą. Mes siūlome sumažinti laikinai GPM pajamoms tik iki 3 VDU. Pajamos daugiau kaip 3 VDU būtų apmokestinamos standartiniu 20 proc. tarifu“, – teigė Prezidentūros atstovas.

Anot jo, su Seimu bus atvirai diskutuojama dėl inicijuotų pataisų, tačiau taip pat, kaip teigė S. Krėpšta, svarbu, kad įstatymų pakeitimai įsigaliotų kuo greičiau.

„Mūsų pasiūlymai keliaus į Seimą. Labai aktyviai kalbėsimės su Seimu ir teiksime įvairių argumentų. Stengsimės įtikinti, kad mūsų pasiūlymas labai reikalingas. Kas labai svarbu, kad jis įsigaliotų kuo greičiau, nes mes numatome, kad tas sumažinimas (GPM – ELTA) galėtų startuoti jau liepos 1 dieną, kai prognozuojamas prasčiausias ekonomikos rezultatas, kuris susidarys dėl šios pandemijos.

Mes tikrai nusiteikę labai atvirai ir skaidriai diskusijai su visu Seimu, visais komitetais, visomis frakcijomis ir labai tikimės, kad mūsų argumentai bus išgirsti“, – Eltai sakė prezidento patarėjas.

Kalbėdamas apie laikiną GPM tarifo mažinimą, S. Krėpšta pabrėžė, kad siūlymo laikinumas bus užtikrintas teisės aktais.

„Teikdami šį laikiną GPM sumažinimą, įstatyme net numatysime laikiną galiojimo terminą. Galiojimas bus iki šių metų gruodžio 31 dienos. Man atrodo, esame pakankamai subrendę, kad suprastume, jog tai yra pakankamai masyvi priemonė. GPM sumažinimas kartu su NPD kainuotų apie 400 mln. eurų. Kitais metais prognozuojamas ekonomikos atsigavimas ir akivaizdu, kad tas lėšas bus kur nukreipti kitų metų biudžete į kitas reikalingas sritis. Man atrodo, kad politinė bendruomenė pakankamai subrendusi, kad tos laikinos priemonės ir liktų laikinos“, – kalbėjo Prezidentūros atstovas.

S. Krėpštos teigimu, Vyriausybės patvirtintos paramos priemonės veikia ne visa apimtimi, todėl papildomos išlaidos neturėtų pakenkti valstybės skolos lygiui.

„Vyriausybė kovo 16 dieną patvirtindama ekonomikos skatinimo planą numatė apie 5 mlrd. eurų išlaidų ekonomikai paskatinti. Praėjus dviem mėnesiams matome, kad tik nedidelė šių lėšų dalis yra realiai pasiekusi gyventojus ir įmones. Akivaizdu, kad kai kurios priemonės nėra panaudojamos iki galo. Tie planai buvo ambicingi, bet ne visos lėšos bus panaudotos. Mūsų siūlomos priemonės, kurios veiktų horizontaliai ir pakankamai greitai, daugiau nei buvo planuota tos skolos nedidins“, – Eltai teigė S. Krėpšta.

ELTA primena, kad šalies vadovas siūlys Seimui priimti įstatymą, pagal kurį vaikams iš nepasiturinčių ir gausių šeimų, taip pat vaikams su negalia ne vėliau kaip liepos mėnesį būtų išmokėta vienkartinė 200 eurų išmoka, o visiems kitiems vaikams – vienkartinė 120 eurų išmoka.

Taip pat G. Nausėda teiks įstatymo pataisą, kuria siūloma laikinai – iki metų pabaigos – sumažinti standartinį GPM tarifą nuo 20 proc. iki 15 proc., taikant jį visų darbuotojų pajamoms iki 3 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) lygio (iki 4000 eurų bruto).

Siekdamas papildomai padidinti mažiausiai uždirbančiųjų pajamas, šalies vadovas taip pat siūlys ankstinti numatytą NPD padidinimą ir pradėti taikyti 50 eurų didesnį NPD jau šiais metais.

Anot prezidento, tokiu būdu mažiausiai pajamų gaunančias šeimas parama pasiektų trimis kanalais – laikinai mažinant pajamų mokesčius dirbantiesiems, didinant NPD ir skiriant papildomas vienkartines išmokas vaikams. Bendra šių priemonių vertė siektų apie 500 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algirdas

Algirdas portretas
Oho 3VDU tai 3x 1464=4392Eur. Ir gaunantiems 4392Eurų bus taikomos lengvatos. Matyt S.Krėpšta tiek ir gauna, Vidutines pajamas gaunantys dirbantieji, tai tie, kurie gauna iki 50 proc. didesnį atlyginimą, negu Lietuvos vidurkis.

200 eurų negausite pensininkai ir invalidai

200 eurų negausite pensininkai ir invalidai portretas
Taigi neduos Manekenas pinigų pensininkams ir invalidams kaip žadėjo ir valstiečių priimto įstatymo nepasirašo...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių