„Proit“ nutraukia beveik įgyvendintą SPIS atnaujinimo sutartį su SADM

  • Teksto dydis:

Programinės įrangos kūrimo bendrovė „Proit“ pirmadienį pranešė nutraukianti vieno milijono eurų vertės socialinių paslaugų informacinės sistemos (SPIS) modernizavimo sutartį su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Nebaigtų darbų vertė  – apie 22 tūkst. eurų.

„Proit“ direktorius Justinas Brokorius sako, kad projektas yra beveik baigtas, sistema veikia, yra likęs tik galutinis kai kurių paslaugų suderinimas, testavimas ir perkėlimas į realią aplinką.

Pasak bendrovės, toks sprendimas priimtas ministerijai nebendradarbiaujant dėl sistemos modernizavimo problemų.

„Bendrovė buvo pateikusi ministerijai siūlymus, kaip operatyviai užbaigti SPIS modernizavimą, tačiau į juos nebuvo atsižvelgta“, – pranešė „Proit“. 

Bendrovė skelbia, jog modernizuoti SPIS ėmėsi 2021 metų pabaigoje laimėjusi konkursą, tačiau pradėjus darbus paaiškėjo, kad ne visos užduotys buvo suderintos su pagrindinėmis SPIS naudotojomis – savivaldybėmis, taip pat nebuvo užtikrintos prieigos prie valstybės informacinių sistemų, su kuriomis turėjo būti integruota SPIS.

„Dėl to darbai ne tik užtruko ilgiau nei planuota pasirašant sutartį, bet tapo nebeįmanoma juos užbaigti“, – teigė „Proit“.

Bendrovė skelbia, kad buvo pateikusi ir veiksmų planą išspręsti nesklandumus, tačiau ministerija jam nepritarė.

„Proit“ taip pat teigia nepritarianti SADM sprendimui įtraukti bendrovę į nepatikimų tiekėjų sąrašą.

Seimo nariui socialdemokratui Algirdui Sysui neseniai pareiškus, jog SADM švaisto lėšas, skirtas SPIS atnaujinimui, ministerijos kanclerė Ana Selčinskienė praėjusią savaitę teigė, kad už sistemos modernizavimą „Proit“ jau yra sumokėjusi 982 tūkst. eurų (be PVM). Visa sutarties vertė siekia 1,04 mln. eurų (be PVM).

A. Sysas anksčiau tvirtino, kad pradžioje SPIS modernizuoti buvo numatyta 1 mln. eurų, tačiau ją kuriant suma išaugo iki 3 mln. eurų.

Ministerijos teigimu, SPIS buvo sukurta 2008 metais, joje kas dieną apsilanko apie 600 tūkst. vartotojų. Sistemą modernizuoti buvo nuspręsta prieš beveik dešimtmetį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juozas

Juozas portretas
Gal ministerija užlenkė su 600 000 lankytojų kasdieną. Išeitų, kad daugiau nei kartą per savaitę apsilanko kiekvienas gyventojas, įskaitant kūdikius ir senolius... Gal 600? Tie, kas bent kiek susipažinęs su IT sprendimais žino, kad svarbiausias etapas ir yra paslaugų suderinimas, testavimas ir perkėlimas į realią aplinką. Labai laiku nutraukė- kitiems vėl teks milijoną atsegti už sistemos derinimą.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių