Šiauliečiams gresia skęsti savo šiukšlėse: rūšiuojanti įmonė žada daugiau atliekų nebepriimti

  • Teksto dydis:

Šiaulių regiono gyventojams kyla grėsmė skęsti savo šiukšlėse. Nuo šeštadienio komunalines atliekas Šiaulių regione rūšiuojanti įmonė žada nebepriimti atliekų, kol Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras nesumokės beveik pusės milijono eurų skolos. Šis mokėti nežada ir kaltina įmonę netinkamu atliekų tvarkymu, praneša LNK.

Žada atliekų nebepriimti

Apie 200 tūkst. tonų komunalinių atliekų per parą išrūšiuojant įmonė „NEG Recycling“ žada jau šią savaitę stabdyti atliekų priėmimą. Įmonė sakė nebegalinti rūšiuoti bei tvarkyti atliekas ir už tai negauti užmokesčio.

„Šiuo metu yra nesumokėta apie 0,5 mln. eurų. Tai yra beveik daugiau negu trečdalis bendrovės metinės apyvartos. Akivaizdu, turime sunkumų tiek eksploatuodami gamyklą, nes reikia pirkti detales, mokėti darbuotojams, tiek atsiskaitydami su tiekėjais“, – sakė įmonės direktoriaus pavaduotojas Laimonas Laukys.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras (ŠRATC) įmonę kaltina netinkamai tvarkant atliekas ir sakė neketinantys už tai mokėti.

„Labai aiškiai pasakyta, kad ŠRATC neturi pareigos mokėti už netinkamai apdorotas atliekas. Už tą dalį, už kurią pretenzijų neturime, mes visą laiką mokėjome ir mokame. Dėl tos dalies, kur turime pretenzijų, kur akivaizdžiai atliekos nėra tinkamai apdorotos, mes ir nemokame“, – aiškino ŠRATC atstovas.

Jie visiškai neprižiūri įrangos. Natūralu, ta įranga lūžta, genda iš jos realiai nieko nebėra.

Bendrovė aiškino, kad atliekas rūšiuoja tinkamai ir reglamentuotai, o tą esą įrodo nuolatiniai patikrinimai.

„Bendrovės veiklą tris kartus tikrino Aplinkos apsaugos departamentas. Nė vieną kartą nenustatė jokio pažeidimo. Organizavome įvairiausius eksperimentus, kad įrodytume, kada tos atliekos tvarkomos tinkamai“, – tikino L. Laukys.

Spręs teismas

Atliekų tvarkymo centras verslininkams turi ir daugiau priekaištų.

„Ši gamykla yra ŠRATC nuosavybė. Ji yra pastatyta už Europos Sąjungos lėšas, 80 proc. finansavo Europos Sąjunga, o 20 proc. – regiono savivaldybė. Šitie verslininkai neįdėjo nė vieno euro. Maža to, jie visiškai neprižiūri įrangos. Natūralu, ta įranga lūžta, genda iš jos realiai nieko nebėra“, – sakė ŠRATC atstovas.

Atliekas rūšiuojanti įmonė įsitikinusi, kad kaltinimai nepagrįsti, o nemokant pinigų yra siekiama įmonę sužlugdyti.

„Tikslas yra, matyt, kitas – pašalinti bendrovę iš atliekų tvarkymo tame regione ir pašalinti necivilizuotu būdu, kaip būtų normalu, jei tarkime, partneriai nusprendžia skirtis“, – įsitikinęs L. Laukys.

Atliekų tvarkymo centras sutartį bandė nutraukti, tačiau šie procesai, kaip ir piniginiai klausimai, persikėlė į teismus. Tad įmonės ketinimą nepriimti atliekų centras vadina spaudimu.

„Kaip kitaip pavadinti? Tai yra grubus šantažas, ciniškas veiksmas. Bet mūsų tai negąsdina“, – teigė ŠRATC atstovas.

Atliekų tvarkymo centro dalininkai Šiaulių reginio savivaldybė sutinka, kad įmonių nesutarimai turi būti sprendžiami teismuose, tačiau reikalauja, kad atliekos būtų priimamos ir toliau.

„Raštą mes nusiųsime, reikalaudami, kad jis tęstų vykdymą, o ginčas dėl atsiskaitymo jau seniai persikėlęs į teismą. Tai yra civilizuotas būdas išspręsti šitą problemą“, – komentavo Šiaulių savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis.

Ar savaitgalį Šiaulių regiono gyventojų konteineriai liks stovėti pilni, ir kokie bus rasti sprendimai, parodys laikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Justin

Justin portretas
Susitiko du nuo Telsiu siauliu savartyne ir teks siaulieciams susimest uz paslaugas. O gentviliuka supa senas aplinkosaugininku pav’ruoseju klanas, tai jiems tik i naudo tokie konfliktai. Pradet reik nuo gentviliuko sprest problema
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių