Tyrimas atskleidė, kad daugiabučių gyventojai tampa bendruomeniškesni

  • Teksto dydis:

Net 93 proc. šalies gyventojų svarbi ne tik jų individualaus gyvenamojo būsto kokybė, bet ir greta esanti aplinka: kiemas, gatvė, šalia esančios erdvės, atskleidė šiemet atlikta tyrimų bendrovės „Spinter“ apklausa. Būsto renovacijos ekspertai pastebi, kad augantis lietuvių dėmesys gyvenamajai aplinkai rodo, jog lietuviai tampa bendruomeniškesni.

Visuomenės nuostatų pokyčius atspindi ir daugiabučių namų atnaujinimo programos įgyvendinimo tendencijos Lietuvoje. Pastaruoju metu vis didesnė dalis savivaldybių skiria dėmesį ne tik pavienių namų renovacijai, bet ir jų aplinkos sutvarkymui arba kvartalinei renovacijai. Jos metu tvarkomi tiek namai, tiek jų aplinka – gatvės, kiemai, poilsio zonos, viešųjų erdvių apšvietimas ir kt. Tokia renovacija iš pagrindų keičia ne pastato, o visos gyvenamosios erdvės kokybę, estetinį vaizdą.

Keičiasi mentalitetas

Daugiau nei pusė (52 proc.) tyrimo respondentų nurodė, kad namo, kuriame gyvena, aplinka jiems yra labai svarbi, dar 41 proc. teigė, jog ji svarbi.

„Pastebima, kad aplinka gyventojams tampa vis svarbesnė, palyginus su vyravusiomis visuomenės nuostatomis prieš 15 ir daugiau metų. Tada gyvenamoji erdvė dažnai tartum baigdavosi už buto durų. Nuosavą būstą žmonės prižiūrėdavo, stengdavosi įsirengti kuo jaukiau, tačiau laiptinė ar kiemas buvo suprantami kaip „niekieno“ teritorija, kuriai niekas neskirdavo dėmesio“, – sako tyrimą inicijavusios Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) direktorius Valius Serbenta.

Anot eksperto, dabar visuomenės mentalitetas keičiasi ir žmonės vis geriau supranta, kad gyvenimo kokybę lemia ne tik erdvės namuose, bet ir aplinka ir bendros erdvės.

Tyrimo rezultatai. BETA archyvo nuotr.

Ką norėtų pakeisti patys gyventojai?

Apklausos dalyviai taip pat nurodė, kokie pokyčiai namo gyvenamojoje aplinkoje pagerintų gyvenimo kokybę. Daugiau nei pusė apklaustųjų nurodė, kad jie norėtų, jog jų kiemuose būtų sutvarkyta asfalto danga, kiemuose ir greta jų tvarkingi šaligatviai bei išplėsta automobilių stovėjimo aikštelė.

Taip pat žmonėms svarbios žaliosios zonos bei poilsio erdvės. Geriau sutvarkytų žolynų, gėlynų ir kitų želdinių šalia namo pageidautų 46 proc. respondentų, 37 proc. norėtų įrengtų poilsio zonų, pastatytų ar sutvarkytų suoliukų.

„Visi šie žmonių įvardijami poreikiai įgyvendinami, kai savivaldybė imasi kompleksinės renovacijos ir įsitraukia į kvartalų atnaujinimo procesą. Tyrimas taip pat parodė, kad didesnis savivaldybės įsitraukimas galėtų paskatinti į savo daugiabučio renovaciją investuoti daugiau žmonių. 76 proc. apklaustųjų, gyvenančių nerenovuotame name, teigė, kad savivaldybės finansinis indėlis į daugiabučio aplinkos sutvarkymą, paskatintų juos imtis namo renovacijos“, – įvardija BETA direktorius.

Savivaldybių įsitraukimas į kompleksinę renovaciją auga – kvartalų energetinio efektyvumo didinimo programas jau yra pasirengusios 35 savivaldybės iš 60. Tačiau tai – tik pirmieji žingsniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skylės įstatymuose

Skylės įstatymuose  portretas
SUARDĖ BUVUSĮ senųjų DNSB BENDRUOMENIŠKUMĄ! Įstatymai leidžia NT šeimininkauti bendroje jungtinėje gyventojų nuosavybėje (t.y., jų lėšomis pastatydintame daugiabutyje). Kai daug butų, pvz., pusę laiptinės, superka koks butų nuoma besiverčiantis žmogėnas, o tas nuomoja kaip JAM patogiau, gyvenimas name pavirsta pragaru. Apie kokį bendruomeniškumą galima kalbėti? Vakaruose statomi namai namų nuoma besiverčiantiems NT-ninkams ir namai, skirti pačiam buto pirkėjui gyventi. Tokiu atveju kartu apsigyvena a) panašių interesų turintys savininkai, kuriems rūpi jų namas, jo tvarumas, arba a) nuomininkai, kuriems spjauti, net jei tas namas rytoj sugrius. Jie elgiasi atitinkamai. Kaip bendrabučiuose tam tikro auklėjimo žmonės elgėsi. Arba ir užsiima klientų „guodimu”. O pas mus, kadangi politikai PATYS SAU LEIDO DNSB klausimu priimti tokius įstatymus, kokie yra, savininkų bendrijos aplinka „dekoruota” švirkštais, prezervatyvais, damų bei džentelmenų apatiniais, buteliukais nuo (ne)aišku ko.

...

... portretas
ŠIURPU: "kvartalų energetinio efektyvumo didinimo programas jau yra pasirengusios 35 savivaldybės iš 60" - tai juk NAUJOJI kolektyvizacija! Nes aplinka rūpintis ir taip savivaldybių rūpestis, o tai VĖL permesti ant skurstančių gyventojų galvų tai CINIŠKA. Na bet juk baudžiauninkai klusnūs, jie su bet kuo sutinka (ir dar kitus durnina) - NE 'renovacijai' be atsijungimo nuo centralizuoto šildymo tinklų!

paslapcia plaukiam i jura

paslapcia plaukiam i jura portretas
SVINGUOJANCIU VABALU NAKTINIS GYVENIMAS...B durnos tos senmerges vis princoiesko o apsipirkti/
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių