Artėja „Paviljono“ knygų savaitgalis: ko derėtų nepraleisti?

  • Teksto dydis:

Jau visai netrukus lapkričio 29-gruodžio 1 d., Vilniuje, Pylimo g. 21B įsikūrusiame kultūros klube „Paviljonas“ vyks ketvirtasis „Paviljono“ knygų savaitgalis. Knygininkai pristatys naujienas ir gyvai dalysis knygų rekomendacijomis bei leidybos užkulisiais. Greta literatūros mugės neįpareigojančioje „Paviljono“ erdvėje vyks beveik 30 renginių aktualiomis, įvairiabriaunėmis temomis, o po rimtų pokalbių atgaivins Migloko koncertas ir DJ Querelle diskoteka.

Performatyvioji poezija

Šiais metais „Paviljono“ knygų savaitgalyje vyks daug įvairaus žanro poezijos renginių: performansų, filmų, eilėraščių rinktinių pristatymų. Taip pat bus puiki proga pajusti šiuolaikinės poezijos pulsą, kadangi į festivalį atvyks jaunų ir perspektyvių užsienio kūrėjų – vieni ryškiausių Latvijos poetų Krisjanis Zelgis su Inga Pizane bei poetė iš Rusijos Maria Malinovskaya.

„European Poetry Festival“ organizatorius Stevenas J. Fowleris „Paviljone“ ne tik surengs solo pasirodymą, bet ir kuruos „Camarade“ poetinių performansų vakarą. Čia lietuvių bei užsienio poetų duetai atliks savo kūrybą, dalyvaus tokie lietuviškajai auditorijai gerai pažįstami vardai kaip Žygimantas Kudirka, Gabrielė Labanauskaitė, Giedrė Kazlauskaitė, Indrė Valantinaitė, Benediktas Jaunuševičius ir kt.

Vakaro pabaigoje lankytojai galės susipažinti su poetine animacija. „Polyphonic projektas“ – tai sintezė tarp rašyto žodžio ir animacijos. Projektas apjungia dvylikos šiuolaikinių rumunų poetų kūrybą su dvidešimt animacijų, kurias sukūrė animatorius Raluca Popa, o pristatys kuratorė, kritikė ir poetė Simona Nastac.

Naujos poezijos gūsis

Svarbus įvykis lietuvių literatūroje yra amerikiečių poeto Walto Whitmano, žymiausio XIX a. JAV poeto, rinktinės „Žolės lapai“ pristatymas. Naujai sudaryta poezijos rinktinė „Žolės lapai“ lietuvių kalba pasirodo poeto 200-ojo gimtadienio proga. Apie rinktinę diskutuos jos sudarytojai Marius Burokas ir Kasparas Pocius su poetu Tomu Venclova.

„Paviljono“ knygų savaitgalis kvies pasitikti pirmąją lietuvių kalba išleistą poeto, lietuvių literatūros vertėjo Rimo Užgirio poezijos knygą „Tarp“. Knyga byloja apie autoriaus šaknų, tapatybės paieškas ir gyvenimo tarp skirtingų JAV ir Lietuvos kultūrų patirtis.

Skaitytojų lauks lietuvių poeto, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Aido Marčėno naujos knygos „Ir“ pristatymas. Taip pat Venecijos šiuolaikinio meno „Auksinio liūto“ laimėtojos Vaivos Grainytės rinktinė „Gorilos archyvais“ ir Laimos Kreivytės poezijos knygos „Artumo aritmetika“ pristatymas, kuriame bus kalbama apie poeziją, performansus ir pilietinę poziciją.

Intelektualiai intymūs pokalbiai

Pokalbių knygos yra itin populiarus žanras, mielai perkamas ir skaitytojų, ir specialistų. Nepaisant populiarumo, jos yra mažai aptariamos ir tarsi „neegzistuoja“. Sekmadienį apie tai diskutuos Aurimas Švedas ir Vytautas Ališauskas.

Apie laisvę, ją užgniaužusią santvarką ir ideologiją, apie 1989-uosius, apie skaitymo patirtis, ir „Vilniaus pokerio“ jėgą, lošimą ir grojimą kalbėsis literatūrologė, R. Gavelio kūrybos tyrinėtoja Jūratė Čerškutė, kultūros istorikas Aurimas Švedas ir idėjų kūrėjas, kūrybingumo mokytojas Tomas Ramanauskas. Diskusijoje „Neskaitantis ateities žmogus?!“ kartu su Migle Anušauskaite ir Kotryna Zyle bus aptartas ne vienas ateities knygų skaitymo scenarijus.

Žymi Estijos rašytoja Maarja Kangro kartu su Laima Kreivyte kalbėsis, ar šiuolaikinė rašytoja gali būti nefeministe? Kaip socialinės, politinės ir kultūrinės lytiškumo normos veikia kūrybą ir jos recepciją? Ar „moterų literatūra“ ir „moteriškas rašymas“ – marginalizuojančios etiketės, ankšti lyties rėmai, ar potenciali solidarumo platforma?

Tamsų bei gilų penktadienio vakarą pokalbyje „Juos pagrobė undinės“ rašytojai Valentinas Klimašauskas, Aistė Kisarauskaitė ir Jurga Tumasonytė dalinsis savo patirtimis, pažymėtomis mitinių būtybių pasirodymais. Žiūrovai turės progą įsitikinti, kad, nors parodymai gali skirtis, tiek šiuolaikiniame mene, tiek literatūroje išnyrantys undinių bei kitų būtybių liudijimai žada neįprastą reginį.

Knygų pristatymai

„Paviljone“ bus pristatytos naujai išleistos knygos. Vyks stiprių moterų rašytojų, tokių kaip Jennifer Egan ar Rachel Kushner, įkvėpėjos Lucios Berlin novelių rinkinio „Namų tvarkytojos vadovas“ pristatymas. Taip pat Karolinos Jakaitės studijos „Šaltojo karo kapsulė: Lietuvių dizainas Londone 1968“ sutiktuvės.

Bus pristatomas trečiasis Gerdos Jord grafinis romanas „Daugiabutis“, siūlantis šviežią žvilgsnį į daugiabučių istoriją, mitologiją, sovietinės architektūros stagnaciją bei kismą laike, nepamirštant ir dabar aktualaus nekilnojamojo turto rinkos burbulo. Skaitytojai bus supažindinti su vieno didžiausių XX a. prozininkų Tadeuszo Konwickio romanu „Meilės įvykių kronika“, menančio prieškario Vilnių, jo žmonių patirtis, išgyvenimus, suteikiančio dabarties Vilniui svarbią kultūros dimensiją

Taip pat bus pristatomas pirmasis kino kritiko Nariaus Kairio romanas „Toliau nei vandenynas“, kuriame dalyvaus autorius, kunigas Julius Sasnauskas ir literatūrologė Neringa Butnoriūtė. Garsaus graikų ekonomisto, politiko Yanis Varoufakis knygos „Pokalbyje su dukra apie ekonomiką“ pristatyme diskutuos ekonomikos mokslininkai Romas Lazutka ir Justas Mundeikis. Sekmadienį giliai į kosmoso realijas pasinėręs menininkas Julijonas Urbonas kalbėsis su mokslo žurnaliste Goda Raibyte apie naująją charizmatiškojo mokslo populiarintojo Neil deGrasse Tysono knygą „Astrofizika skubantiems“.

Filosofijos naujienos

„Paviljone“ tradiciškai vyks filosofinių leidinių pristatymai. Filosofo, teologo, katalikų bažnyčios šventojo Aurelijaus Augustino „Išpažinimai“ vertimo sutiktuvės. Taip pat bus kalbama apie neseniai lietuvių kalba pasirodžiusį bendrą XX a. prancūzų filosofo Gilles Deleuze ir psichoanalitiko Félix Guattari darbą „Kas yra filosofija?“ Filosofija besidomintieji bus kviečiami į Cicerono veikalo „Apie lemtį“, kuriame dr. Vilius Bartninkas su vertėja, filosofe Živile Pabijutaite kalbėsis apie Cicerono traktatą ir jo įtaką Vakarų kultūrai, lotynų kalbą, vertimus, filosofiją.


Programa

Penktadienis (lapkričio 29 d.)

15 val. – Aurelijaus Augustino knygos „Išpažinimai“ pristatymas (Hubris)

16 val. – Rimo Užgirio poezijos knygos „Tarp“ pristatymas (Kauko laiptai)

17 val. – Pagrobti undinių

18 val. – Gilles Deleuze ir Felixo Guattari;o knygos „Kas yra filosofija?“ pristatymas (Jonas ir Jokūbas)

19 val. – Witoldo Gombrowiczo knygos „Dienoraštis“ pristatymas (Odilė)

20 val. – Gerdos Jord grafinio romano „Daugiabutis“ pristatymas (Eureka!)

21 val. – Lucia Berlin knygos „Namų tvarkytojos vadovas“ pristatymas (kitos knygos)

22 val. – Migloko koncertas

Šeštadienis (lapkričio 30 d.)

12 val. – Vaivos Grainytės poezijos knygos „Gorilos archyvai“ pristatymas (LRS leidykla)

13 val. – Rašytojų pokalbis apie neskaitantį ateities žmogų (Aukso žuvys)

14 val. – Nariaus Kairio knygos „Toliau nei vandenynas“ pristatymas (LRS leidykla)

15 val. – Tadeuszo Konwickio knygos „Meilės įvykių kronika“ pristatymas (Odilė)

16 val.– Walto Whitmano knygos „Žolės lapai“ pristatymas (kitos knygos)

17 val. (anglų k.) – Rašymas ir feminizmas: Maarja Kangro (Estija) kalbina Laima Kreivytė

18 val. – Yanis Varoufakis knygos „Pokalbis su dukra apie ekonomiką“ pristatymas (kitos knygos)

19 val. (anglų k.) – Steveno J. Fowlero (Jungtinė Karalystė) performansas

20 val. (anglų k.) – Camarade vakaras (performatyvios užsienio ir lietuvių poetų kolaboracijos) (Steven J. Fowler)

21.30 val. (anglų k.) – Rumunų tarpdisciplininio projekto Polyphonic trumpametražiai poetiniai filmai. Pristato Simona Nastac (Jungtinė Karalystė/Rumunija)

22 val. – Garso patikra

22.30 val. – DJ Querelle (We Are Propaganda) diskoteka

Sekmadienis (gruodžio 1 d.)

12 val. – Cicerono veikalo „Apie lemtį“ pristatymas (Jonas ir Jokūbas)

13 val. – Neilo deGrasse'o Tyson knygos „Astrofizika skubantiems“ pristatymas (kitos knygos)

14 val. – Karolinos Jakaitės knygos „Šaltojo karo kapsulė: Lietuvių dizainas Londone 1968“ pristatymas (Lapas)

15 val. – Laimos Kreivytės poezijos knygos „Artumo aritmetika“ pristatymas (Homo liber)

16 val. – Knygų serijos „Apie…“ pristatymas (Hubris)

17 val. – Aido Marčėno poezijos knygos „Ir“ pristatymas (LRS leidykla)

18 val. – Ričardo Gavelio knygai „Vilniaus pokeris“ trisdešimt: kaip sugroti ir sužaisti šiandien?

19 val. – Pokalbis apie pokalbių knygas (Hubris).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių