Tūkstančio litų premija – didesnė už Nacionalinę?

Trims menininkams įteiktos Kauno meno kūrėjų asociacijos premijos. Tūkstančio litų vertės premiją ją gavusieji kūrėjai vadina vertesne nei Nacionalinė kultūros ir meno premija.

Kauno meno kūrėjų asociacijos (KMKA), vienijančios miesto kūrybines sąjungas, taryba premijas šiemet skyrė trims menininkams. Poetui Robertui Keturakiui ji atiteko už poezijos knygą „Nuprausti mėnesienos“, skulptoriui Leonui Striogai – už pernai surengtas 9 personalines parodas ir kūrybą, fotomenininkui Mindaugui Kavaliauskui – už albumą "Kražių portretas" ir kitus kūrybinius projektus.

„Galbūt skambės paradoksaliai, bet kiekvienąkart, kai paskelbiami jos laureatai, suvokiu, kad man ši premija yra didesnė už nacionalinę. Todėl, kad ji skiriama objektyviau: kandidatūras į laureatus lemia įvairių kūrybinių sąjungų išrinkti, deleguoti profesionalai, kurių sprendimas man atrodo neginčytinas“ – tikino R.Keturakis.
„Man ši premija brangi pirmiausia dėl to, kad dabar mane įvertino Kaunas. Menininkai, ne taip kokie oficialūs žmonės“, – pabrėžė 81 metų Nacionalinės premijos ir daugelio kitų apdovanojimų laureatas.

36 metų M.Kavaliauskas tikino šalia kitų dviejų premijos laureatų pagal savo amžių pasijutęs tarsi žmogus iš gatvės. „Kūryba – tai kalnas, į kurį mes kopiame labai sunkiai, o nuo jo kabarojamės dar sunkiau. Ir kiekvienas kūrybos įvertinimas yra labai svarbus. Ypač – jauniems žmonėms. Todėl norėtųsi, kad premijos dažniau būtų skiriamos jiems“, – ragino fotomenininkas.

Kartu su KMKA premijomis, kompozitoriui Giedriui Kuprevičiui įteikta Lietuvos Autorių Teisių Gynimo Asociacijos Agentūros (LATGA-A) skiriama 5 tūkst. litų premija ir paauksuota žvaigždė. Ši premija skiriama Lietuvos kompozitoriui, kurio kūrybos sklaida tais metais apėmė plačiausią spektrą, įskaičiuojant koncertus, festivalius, televiziją, radiją ir kitas terpes.

Plačiau apie tai skaitykite penktadienio, vasario 11 d., „Kauno dienoje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

premija

premija portretas
Manau , šios premijos vertė dar padidėtų, jei apdovanotieji ją paaukotų labdarai. Tie vargani 1000 litų tik parodo mūsų materialinį skurdą.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių