Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniuje atidaryta M. Šangalo litografijų paroda

LRT stopkadras

Vilniuje, teatro, muzikos ir kino muziejuje atidaryta dailininko Marko Šagalo darbų paroda „Stebuklo laukimas“, čia eksponuojama per 40 jo sukurtų litografijų.                         

Prieš devynerius metus šiame pačiame muziejuje buvo surengta paroda „Markas Šagalas ir kiti avangardistai“ iš Vitebsko Šagalo muziejaus kolekcijos. Tuomet joje eksponuota penkiasdešimt litografijų ir ksilografijų. Šiemet ketinta bendradarbiavimą tęsti, surengiant tik M. Šagalo kūrinių parodą, tačiau kaip sako muziejaus direktorė, dėl biurokratinių kliūčių planus teko keisti. Šios trijų ciklų litografijos atkeliavo Prancūzijos, iš privačių kolekcijų ir Lietuvoje eksponuojamos pirmą kartą.

„Per tris sales matysime tris temas, jas visas sieja meilė, kaip pats M. Šagalas sakė, kad meilė – tai pati spalvingiausia spalva, potėpis ir įkvėpimas. Turint mintyje jo biografiją, meilė Belai – tai Arabiškos nakties ciklas, jis sukūrė tą ciklą po žmonos mirties, 1948-aisiais už tai buvo įvertintas Venecijoje medaliu. Toliau eina kitas neapibrėžtas ciklas „Iš mano gyvenimo“, – pasakoja Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus direktorė Regina Lopienė.

M. Šagalas iš gimtojo Vitebsko išvyko būdamas 20-ties, į Sankt Peterburgą, ten mokėsi privačioje piešimo ir tapybos mokykloje. Čia jo talentas buvo pastebėtas ir dailininkas gavo stipendiją studijoms Paryžiuje. Kurti litografijas pradėjo apie 1920-uosius. Per ilgą gyvenimą –  dailininkas mirė 98-erių – M. Šagalas sukūrė tapybos ir litografijos darbų ciklus, mozaikas.

„Nes jis ir tapytojas, ir akvarelistas, vitražistas, keramikas. Šie raižiniai – vieni iš pirmųjų. Man atrodo, kad lankytojai susipažinę su litografija pajus visą jo dvasią ir jo skrydį. Įdomiai susiklostė – jis skraidė savo piešiniuose,  o mirtis jį ištiko lifte kylant į kažkelintą aukštą“, – kalbėjo R. Lopienė.

Paroda teatro, kino ir muzikos muziejuje veiks iki liepos pabaigos. Ekspozicijoje taip pat galima pasižiūrėti baltarusių sukurtą filmą apie M. Šagalą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų