Vilniuje – paroda „Glamonė“: išryškina A. Mončio darbams būdingas kirminus primenančias formas

Paroda „Glamonė“ skirta žymaus modernizmo menininko Antano Mončio 100-osioms gimimo metinėms paminėti. Greta iš Paryžiaus atkeliavusių jo skulptūrų ir piešinių eksponuojami specialiai šiai parodai sukurti vienuolikos Lietuvos šiuolaikinių kūrėjų meno kūriniai.

Paroda išryškina A. Mončio darbams būdingas formas, primenančias kirminus ar žarnas, ir pasikartojančius rankų bei burnų motyvus. Tiek klasiko, tiek šiuolaikinių menininkų darbuose juntamas paryžietiškas rafinuotumas, elegancija, švelnumas. Tokią atmosferą sustiprina, prideda teatrališkumo ir paslapties lengvai krintančios mėlyna bei persikine spalvomis apšviestos, nuo lubų tįstančios užuolaidos ekspozicijos erdvėse.

Per dešimt šiuolaikinio meno kūrėjų netiesiogiai savo darbais atliepia A. Mončio kūrybą ir primena išskirtines jo skulptūrėles – švilpius, kuriais galima išgauti garsą. Pavyzdžiui, paukščio motyvas Deimanto Narkevičiaus holografiniame vaizdo darbe ir skambantys Arturo Bumšteino cikadų garsai. Juos išgirsti ir patirti galima tik gyvai parodoje.

Paroda veiks iki spalio 29 d. galerijoje „Vartai“, Vilniuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių