Pereiti į pagrindinį turinį

Automobilio vietos kaina Trakuose priklauso nuo derybų

2012-08-07 11:46
Automobilio vietos kaina Trakuose priklauso nuo derybų
Automobilio vietos kaina Trakuose priklauso nuo derybų / Margaritos Vorobjovaitės nuotr.

Bandymas rasti vietą automobiliui Trakuose karštais savaitgaliais virstų tikra katastrofa, jei ne privatūs gyventojų kiemai. Tačiau tai tik viena problemos pusė.

Kaina – konkurencinga

Trakų gatvė. Iš vienos pusės gaiva dvelkia Totoriškių ežeras, o kitoje gatvės pusėje maloniai šypsosi paslaugūs gyventojai, siūlantys nebrangią vietą jūsų automobiliui.

10, o šiek tiek pasiderėjus 7 ar net 5 litai už visą dieną. Tai keliskart pigiau, nei kainuotų palikti automobilį Trakų savivaldybės įmonei priklausančioje aikštelėje.

„Be to, ir patogu. Automobilis ne visada pats pigiausias, tad aš ir pasižiūriu – galite saugiai visai dienai išeiti. O štai kur akcinė bendrovė palei kelią pinigus ima – ten juk jokių garantijų, ir kaina – mažiausiai 2 litai už valandą, o už visą dieną ir 15 teks sumokėti“, – atviravo vienos privačių aikštelių savininkas.

Stebi sezono statistiką

Anot pašnekovo, ši vasara kol kas nebuvo palanki privačių aikštelių savininkams. Didžiąją vasaros dalį lynojo, buvo gana vėsu, tad ir turistai į Trakus neplūdo. O kai nėra turistų, nėra ir automobilių.

„Ko gero, tai tik antras savaitgalis, kai taip šilta ir tiek daug žmonių. Mes – kurortas, tad kai šilta, tada ir atvažiuoja žmonės, o tokių dienų buvo labai mažai“, – dėstė pašnekovas.

Pasak vyriškio, net karštomis dienomis lietuviai į Trakus neskuba. Anksčiausiai atvažiuoja ir geriausias vietas užsiima užsieniečiai. „Užsieniečių Trakuose būna nuo pat ankstyvo ryto. Pasistato mašinas ir pirmiausia eina į Pilies muziejų, o štai lietuviai mėgsta pamiegoti. Net karštą dieną anksčiau nei 12–13 val. jų neišvysi“, – kalbėjo pašnekovas.

Bandė sužlugdyti verslą

Sužinojęs, kad kalbasi su žurnalistais, vietas automobiliams siūlantis trakiškis prašė neminėti savo vardo ir tvirtino, jog šios temos išvis geriau nekelti į viešumą.

„Mums jau gerokai nusibodo šito Trakų klouno Vilkausko (Kęstutis Vilkauskas, Trakų seniūnas – red. past.) vizitai. Praėjusiais metais važinėjo, kabinėjosi, kažkokius reikalavimus kėlė. Aikštelės ne taip įrengtos, nuotekų surinkimo sistemos nėra, drenažo nėra, privažiavimo ugniagesių automobiliui nėra. O šiemet jau viskas gerai. Nė vieno vizito“, – piktinosi pašnekovas.

Anot Trakų gyventojo, pernai valdžios kelti reikalavimai įsirengti aikšteles buvo tolygūs grandiozinėms statyboms. Neva tai buvo akivaizdus bandymas susidoroti su privačias paslaugas teikiančiais gyventojais.

„Mes teiravomės Trakų nacionalinio parko direkcijoje ir jie sakė, kad, norint įvykdyti visus šiuos reikalavimus, reikia gauti statybos leidimą. Juk teritorija, kur mes gyvename, – draustinis. Ir kas tada būtų, jeigu mes visi užsidarytume? Kur žmonės statytų mašinas? Vietų tiesiog neužtektų ir tada į paviršių išlįstų kitos bėdos – savivaldybės negebėjimas tvarkyti infrastruktūrą ir pritaikyti ją turizmo reikmėms“, – dėstė kiemo aikštelės savininkas.

Norėtų europietiškų ženklų

Marija prisistačiusi kitos aikštelės savininkė tikino, kad keldama absurdiškus reikalavimus savivaldybė niekaip nereaguoja į automobilių paslaugas teikiančių gyventojų prašymus. Pasak moteriškės, žmonės ne kartą kreipėsi į turistinio miestelio valdžią su prašymu pastatyti specialius ženklus, tačiau atsakymo taip ir nesulaukė.

„Mes prašėme, kad būtų ženklai kaip Europoje, kad viskas būtų civilizuota. Tačiau nebuvome išgirsti. Todėl vis dar naudojame savadarbius ženklus, tačiau tikrai norėtume, kad viskas būtų kuo tvarkingiau“, – dėstė moteris.


Sprendimą apskundė

Trakų rajono savivaldybės viešųjų ryšių specialistė Sigita Nemeikaitė dienraščio žurnalistams teigė, kad šiuo metu Trakuose yra 13 mokamų savivaldybės įmonės prižiūrimų aikštelių, 10 aikštelių siūlo gyventojai.

„Savivaldybės įmonės kontroliuojamose aikštelėse galima pastatyti apie 2160 automobilių“, – sakė savivaldybės atstovė.

Gyventojai, kurie verčiasi automobilių stovėjimo paslaugų teikimu, dirba pagal verslo pažymėjimą arba yra įregistravę individualią veiklą. Tokių gyventojų yra apie 10, tačiau nė vien jų eksploatuojama aikštelė neatitinka aikštelėms keliamų reikalavimų.

„Gyventojų įrengtos aikštelės netobulos. Trakų rajono savivaldybės taryba yra priėmusi sprendimą, kuriuo šie gyventojai buvo įpareigoti aikšteles išasfaltuoti, įrengti tepalų gaudykles ir panašiai, tačiau sulaukė didelio nepasitenkinimo. Trakų seniūnijos teigimu, šiuo verslu besiverčiantys gyventojai kreipėsi į Konkurencijos tarybą ir šį sprendimą apskundė“, – teigė S.Nemeikaitė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų