Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl maldos namų – aršios kautynės

Dėl maldos namų – aršios        kautynės
Dėl maldos namų – aršios kautynės / Artūro Morozovo nuotr.

Šalies protestantų bendruomenės vidinės kovos atsirito ir į Kauną. Būrelis miesto evangelikų reformatų skelbia, kad juos meta į gatvę. Kiti reformatai tikina, kad tai tėra vykstančių bylų dėl bendruomenės turto iššvaistymo atgarsiai.

Meldėsi gatvėje

Sekmadienį būrelis Kauno evangelikų reformatų į pamaldas rinkosi lauke, šalia Mykolo Romerio universitetui priklausančio istorinio pastato. Jame kadaise buvo evangelikų reformatų bažnyčia. Tikintiesiems joje leista melstis nuo 1992 m.

Žmonės teigė negalintys patekti į bažnyčios vidų. Evangelikų reformatų kunigas Jonas Žiauka, vargonininkė, keliolika parapijiečių ir su ramentais vaikščiojanti 79 metų Kauno evangelikų reformatų parapijos valdybos pirmininkė Janina Vaičiulienė rytą meldėsi prie užrakintų durų. Čia pat degė trys žvakės. Į vidų jiems patekti buvo uždrausta.

„Budėtojas sakė, kad keičia spyną, be to, pabrėžė, kad mums rakto neleido duoti Mykolo Romerio universiteto rektorius prof. Alvydas Pumputis ir dekanas prof. Saulius Greičius“, – teigė J.Vaičiulienė.

Kaltina tikėjimo brolius

J.Vaičiulienės nuomone, tikrasis šio konflikto kaltininkas yra organizacijos Unitas Lithuaniae-Sinodas lyderis kunigas Rimas Mikalauskas. Moters teigimu, ši organizacija yra atskilusi nuo evangelikų reformatų bažnyčios Unitas Lithuaniae.

„Dabar jie (Unitas Lithuaniae-Sinodas – red. past.) nori užimti bažnyčią Kaune. Turi Vilnių, Papilį, Salamiestį, Svobiškį. Vasario 23 d. nori ateiti į mūsų bažnyčią, išsirinkti naują pirmininką ir prievarta prijungti mus. Bet mes nenorime pasiduoti.“ 

„Tvarkome, prižiūrime bažnyčią, – kalbėjo Kauno evangelikų reformatų parapijos valdybos pirmininkė. – Svarbiausia – mūsų, evangelikų reformatorių Unitas Lithuaniae, istorija siekia 1557 m. Be to, ši bažnyčia, kuri priklauso Mykolo Romerio universitetui, yra mūsų tėvų, senelių. Turiu knygą, kur parašyta, kiek ir kas davė pinigų.“

Universiteto vadovai nustebę

M.Romerio universiteto Viešojo saugumo fakulteto dekanas S.Greičius sakė nustebęs dėl evangelikų reformatų kaltinimų, neva universitetas nurodęs neįleisti maldininkų į pastatą.

Jis tikino nesuprantantis, kaip tikintys žmonės galėjo teigti, kad universiteto vadovai jiems užvėrė duris.

„Į pastatą negalima patekti dėl kažkieno sugadintų spynų, – aiškino dekanas. – Dar praėjusią savaitę, ketvirtadienį, perspėjau apie tai tikinčiuosius, paprašiau neiti į pamaldas, nes reikia tvarkyti spynas. Atrodo, visi viską suprato.“

„Pagal įstatymus mes neprivalome nieko įleisti į pastatą, bet visada stengiamės susitarti geranoriškai ir užtikrinti galimybę lankyti pamaldas tikintiesiems“, – tvirtino S.Greičius.

Jis akcentavo, kad universitetas nenori kištis į vidinius evangelikų reformatų nesutarimus, ne kartą siūlė abiem grupėms melstis skirtingomis dienomis ir valandomis, pačioms pasiskirstyti grafikus.

„Toms dviem grupėms sunkiai sekasi susitarti“, – pastebi S.Greičius.

Sostinės intrigų atgarsiai?

Lietuvos evangelikų reformatų vicesuperintendentas Rimas Mikalauskas aiškino, kad evangelikų reformatų bendruomenėje nebuvę jokio skilimo. Pasak jo, vidinius konfliktus kurstė vienas asmuo, kuris visur ėmė prisistatyti tikruoju evangelikų reformatų lyderiu.

„Tai – buvęs mūsų bažnyčios dvasininkas Algimantas Kvedaravičius. Jis su kriminalinę praeitį turinčiu Jakovu Strokanovu įtariami neteisėtai naudojęsi bažnyčios vardu ir švaistę jos turtą. Dėl to dabar teismuose nagrinėjama ne viena byla“, – sakė R.Mikalauskas.

A.Kvedaravičius įtariamas iššvaistęs evangelikų reformatų paveldėtą nekilnojamąjį turtą Vilniaus centre, Pylimo gatvėje. Išparduoto turto rinkos vertė gali būti 16,5 mln. litų. Neseniai teismas, vykstant byloms, nusprendė areštuoti jo turtą.

A.Kvedaravičiaus dvasininko statutas suspenduotas dar 2002 m., o nuo 2009 m. jis atkirtas nuo Bažnyčios. Pasak R.Mikalausko, gali būti, kad kai kurie kauniečiai palaiko A.Kvedaravičių ir nenori teisėtų rinkimų parapijos tikinčiųjų susirinkime.

Laukia susirinkimo

Tikinčiųjų susirinkime slaptu balsavimu bus išrinkta teisėta Kauno evangelikų reformatų parapijos vietinė vadovybė ir delegatas į Sinodą, pagrindinį šalies evangelikų reformatų valdymo organą.

„Tada turėtų baigtis konfliktai ir mūsų Bažnyčios skaldymas Kaune. Vasario 23 d. savo vadovus ir delegatus į Sinodą rinks visų šalies reformatų parapijų bendruomenės“, – kalbėjo R.Mikalauskas.

Jo duomenimis, Kaune yra apie pusė tūkstančių evangelikų reformatų.

Neeilinį Sinodo susirinkimą numatyta surengti kovo 23 d. Vilniuje.


Istorinis pastatas

Neogotikinių formų šventovę E.Ožeškienės gatvėje 1934 m. suprojektavo architektai Vaclovas Michnevičius ir Karolis Reisonas.

Dabar valstybei priklausantį pastatą patikėjimo teisę valdo Mykolo Romerio universitetas. Istorinio pastato rūsyje yra sandėliai, pirmame aukšte – universiteto valgykla, sporto klubas, antrajame – Unitas Lithuaniae parapija, trečiajame aukšte, bokšte, įkurta parapijiečių biblioteka, yra vargonai, laikomi liturginiai daiktai.

Evangelikų reformatų bažnyčia – viena iš protestantų bažnyčių, išpažįstančių kalvinizmo doktriną ir pripažįstančių du sakramentus: Krikštą ir Šventąją vakarienę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų