Pereiti į pagrindinį turinį

D.Katkus: nušoksiu nuo savivaldybės bokšto

2009-02-23 09:01
D.Katkus: nušoksiu nuo savivaldybės bokšto
D.Katkus: nušoksiu nuo savivaldybės bokšto / Redakcijos archyvo nuotr. Konfliktas: Šv. Kristoforo kamerinio orkestro vadovas D.Katkus Vilniaus valdžios veiksmus vadina susidorojimu, o valdininkai abejoja orkestro buhalterijos skaidrumu.

Šv. Kristoforo kamerinio orkestro ir Vilniaus valdžios konfliktas įgauna pagreitį. Politikai abejoja orkestro buhalterijos skaidrumu. Orkestro vadovas Donatas Katkus tai vadina sąmoningu ir apgalvotu susidorojimu.

Mažesnės blogybės kaina

Penkiolikos metų veiklos jubiliejų švenčiančio Vilniaus miesto Šv. Kristoforo kamerinio orkestro muzikantai "pakabinti" tik ant autorių sutarčių. Sausio viduryje orkestrantams buvo pranešta, kad jie atleidžiami iš darbo ir neterminuotas sutartis keičia autorinės. Tai esą vienintelis būdas išgelbėti orkestrą nuo pražūties ir nė vieno muzikanto nepaversti bedarbiu.

"Įsivaizduokite: dirbate biudžetiniame kolektyve ir staiga išgirstate: mes jums drastiškai mažiname algas, kad neatleistume iš viso. Pasirinkome mažesnę blogybę", – pasakojo orkestro vadovas maestro Donatas Katkus.

Atlyginimai vėluoja tris savaites

Susiveržti diržus orkestrą privertė nuo sausio pasikeitusi mokesčių sistema. Vis dėlto D.Katkus abejoja, ar mokesčių naštos švelninimas, perkeliant ją ant orkestrantų pečių, padės išgyventi.

Savivaldybės 2009 m. biudžeto projekte Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui numatyti 700 tūkst. litų – 80 tūkst. mažiau, nei buvo skirta pernai. Apkarpytas dotacijas D.Katkus vertina kaip susidorojimą.

"Mes ir taip vos išgyvenome. Jei mokesčiams pakilus skiriamos lėšos sumažės, išnyksime", – įsitikinęs D.Katkus.

"Vilniaus dienos" žiniomis, orkestrantams atlyginimai vėluoja jau tris savaites. Tačiau kalbėti apie tai viešai muzikantai nedrįsta. Jie atsitveria tylos siena, nes yra prigąsdinti orkestro problemas laikyti paslaptyje, girdi, kitaip neteks darbo. D.Katkus nuo komentarų irgi išsisukinėjo, nepertraukiama tirada kaltindamas savivaldybę.

Teks taikytis prie skaičių

Vilniaus savivaldybės atseikėti pinigai skiriami orkestrantų atlyginimams. Jie, D.Katkaus teigimu, apverktini – nesiekia nė 1,5 tūkst. litų.

Kad galėtų muzikantams mokėti jų vertą atlyginimą, kokį, tarkime, gauna Valstybinio simfoninio orkestro atlikėjai, Šv. Kristoforo orkestrui reikėtų apie 1,2 mln. litų dydžio paramos iš miesto iždo.

Nuožmią kovą dėl sotesnio orkestrantų gyvenimo D.Katkus pradėjo dar pernai, tačiau papildomo finansavimo negavo. Viltis jo sulaukti šiemet daužo niūri miesto savivaldybės ekonominė padėtis.

Vilniaus vicemeras, kuruojantis ekonomikos ir finansų klausimus, Vidmantas Martikonis atkreipė dėmesį, kad Vilniaus biudžetas skylėtas ir visiems teks taikytis prie skaičių – pinigų yra tiek, kiek yra.

"Lėšos, numatytos sostinės kultūrai, sumažėjo trečdaliu, tačiau bijodami D.Katkaus aštrių kalbų per koncertus politikai Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui numatė beveik tokią pat sumą, kaip pernai. Ar tai gerai? Orkestras gali dalyvauti konkursuose ir trūkstamas lėšas užsidirbti. D.Katkaus orkestras nėra visa Vilniaus kultūra. Deja, kai kuriems žmonėms būdinga matyti tik save", – kalbėjo V.Martikonis.

Klaidų netaiso piktybiškai?

Į atvirą konfliktą su V.Martikoniu ne kartą stojęs D.Katkus ir šįkart liejo tulžį. "Tai sąmokslas. V.Martikonis yra pasakęs, kad mūsų nepaleis, kol sutvarkys. Todėl jis ir toliau teršia orkestro reputaciją, teigdamas, kad mes uždirbame milijonus. Kai pateikiau jam finansinę ataskaitą, jis žiūrėjo tik į tai, kiek orkestras uždirbo. Į išlaidų grafą net dėmesio neatkreipė. V.Martikoniui norėčiau priminti, kad orkestras – tai ne guzikų fabrikas. Savivaldybės pinigai išeina tik atlyginimams, o mes dar turime rengti koncertus, reikia mokėti komunalinius mokesčius už patalpas, alga priklauso ir valytojai, ir buhalteriui, ir koncertų organizatoriams", – pasipiktinimo neslėpė D.Katkus.

Savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas pripažino, kad atmosfera tarp miesto valdžios ir Šv. Kristoforo kamerinio orkestro vadovo įkaitusi. "D.Katkus nesiklauso mūsų argumentų. Jis žino tik savo tiesą. Absurdas: orkestras piktybiškai neatsižvelgia į vienintelio jo steigėjo – savivaldybės – rekomendacijas vesti savo biudžeto apskaitą pagal įstatymus. Ten labai daug nesklandumų su pajamomis. Mes tikrai neskirsime pinigų, kai nežinome, kur, kaip ir kodėl jie leidžiami", – kategoriškai kalbėjo G.Paluckas.

Buhalteriją tiria prokurorai

Pernai vasarą savivaldybės Vidaus audito skyrius atliko biudžetinės įstaigos Šv. Kristoforo kamerinio orkestro 2006–2007 m. finansų auditą. Išaiškinta, kad orkestro veiklai finansuoti skirtos miesto lėšos be teisinio pagrindo buvo naudojamos kito viešojo juridinio asmens – D.Katkaus įsteigtos viešosios įstaigos Šv. Kristoforo kamerinio orkestro klubo – išlaidoms dengti.

Orkestro buhalterija miesto biudžeto pinigais apmokėjo klubo pateiktas išlaidų kompensavimo sąskaitas.

"Žodžiu paaiškinta, kad iš orkestro kitos veiklos gautos pajamos apskaitomos viešosios įstaigos Šv. Kristoforo kamerinio orkestro klubo buhalterinėje apskaitoje ir yra šios įstaigos pajamos. Patikrinti klubo dokumentai, susiję su orkestro veikla, nebuvo pateikti", – skelbiama finansų audite.

"Negalima viešų pinigų permesti į savo įstaigos sąskaitą: orkestrantai "pakabinti" ant vienos įstaigos, pajamas gauna kita įstaiga – jokio skaidrumo tokioje apskaitoje. Mes tiesiog paprašėme D.Katkų susitvarkyti buhalteriją ir apskaitą vesti per vieną kasą, tačiau prieita iki tokių pykčių, kad mums teko kreiptis į prokurorus", – pasakojo G.Paluckas.

Dėl galbūt aplaidžiai tvarkytos orkestro buhalterinės apskaitos šiuo metu Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą.

Grasina nusižudysiąs

"Nesakau, kad ten vagiama, bet užfiksuota rimtų finansinių pažeidimų", – sakė V.Martikonis.

D.Katkus tai vadina šmeižtu ir melu. "Jie ieško priekabių, kad galėtų mus sužlugdyti. V.Martikonis nusipirko G.Palucką, kad mus sunaikintų. Penkis kartus prašiausi G.Palucko priimamas, bet jis neranda laiko. Aišku, jam labai nepatogu, kad aš visus dokumentus galiu parodyti. Nusižudysiu, nušoksiu nuo savivaldybės bokšto – esu privarytas iki kampo šmeižtu, melu ir neapykanta", – plūdosi D.Katkus.

G.Paluckas tikino, kad tai ne melas, o ekonominė realybė. "Orkestro realus lėšų poreikis yra 1,1 mln. litų, bet savivaldybė sako: jūs gaunate beveik 500 tūkst. litų pajamų iš bilietų, tai paimkite ir naudokite tuos pinigus. Kodėl jie savivaldybę laužia duoti tuos 1,1 mln. litų?" – stebėjosi G.Paluckas.

"Iš koncertinės veiklos ir bilietų praėjusiais metais susirinkome 370 tūkst. litų. Bet audite yra parašyta, kur tuos pinigus išleidome. Tai ką, mes turime užsidirbti pinigus, kad galėtume rengti koncertus?" – tūžo D.Katkus.


Šiemet švenčia jubiliejų

Vilniaus savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras buvo įkurtas 1994 m. profesoriaus D.Katkaus iniciatyva. Pradžioje žinomas kaip Vilniaus kamerinis orkestras, 1995 m. kolektyvas buvo pavadintas Vilniaus miesto globėjo Šv. Kristoforo vardu, 1998 m. tapo Vilniaus miesto savivaldybės kolektyvu.

Per metus orkestras surengia apie 60–80 koncertų Lietuvoje ir užsienyje.

Šv. Kristoforo orkestras labai aktyvus, atlieka įvairias programas: groja populiariąją muziką, džiazą, dalyvauja pramoginiuose projektuose, remia Lietuvos muzikos akademijos jaunuosius kompozitorius, propaguoja lietuvišką muziką, turi didžiausią klasikinį repertuarą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų