Pereiti į pagrindinį turinį

E. Balasevičiaus teismas – pribloškiamo godumo istorija

2013-01-08 10:15
E. Balasevičiaus teismas – pribloškiamo godumo istorija
E. Balasevičiaus teismas – pribloškiamo godumo istorija / Artūro Morozovo nuotr.

Dešimtis tūkstančių litų kyšiais paėmusi ir dėl to iš posto išlėkusi Kauno savivaldybės tarnautoja Nijolė Stasė Grybėnienė teismui aiškino, kad beveik visus pinigus atidavė ją šantažavusiam viršininkui Edmundui Balasevičiui.

Viršininką apkaltino šantažu

„Jis (E.Balasevičius – red. past.) pasikvietė mane pas save į namus ir pasakė, kad turiu jam kiekvieną mėnesį mokėti po penkis tūkstančius litų. Jis pasakė: „Nijole, pati supranti, kad jei ne tu, tai mokės kas nors kitas.„ Iš tų žodžių supratau, kad galiu netekti darbo. Tikėjausi, kad sugebėsiu išsilaikyti iki pensijos“, – vakar teismui pasakojo buvusi savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio ir finansų skyriaus Ūkio poskyrio vedėja N.S.Grybėnienė.

Ją ir tuometį Švietimo ir kultūros departamento direktorių E.Balasevičių Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) sulaikė beveik prieš dvejus metus.

Iš viso ant teisiamųjų suolo atsisėdo septyni kaltinamieji: keturi kyšių ėmimu kaltinami tarnautojai ir trys N.S.Grybėnienei pinigus nešę bendrovių atstovai.

Didelės apimties byla Kauno apylinkės teisme atverta tik vakar.

Bruko dažnai ir daug

Prieš porą metų pagrindinę bylos veikėją N.S.Grybėnienę sekti pradėjusius pareigūnus turėjo nustebinti moters apsukrumas. Valdininkė kyšius gaudavo dažniau nei algą, o kai kurių jų dydis prilygo žemiausios grandies tarnautojų metiniams atlyginimams. Mažiau nei per keturis mėnesius STT užfiksavo kone dvi dešimtis kyšių ėmimo atvejų. Kyšių dydis svyravo nuo 200 litų iki 21 tūkst. litų.

Pinigus tarnautojai nešė ne tik verslininkai, bet ir švietimo įstaigų vadovai. Kai kurie tokiu neteisėtu būdu atsidėkojo už sparčiai atliktus būtinus remonto darbas, kiti taip siekė patekti į remonto laukiančių švietimo įstaigų sąrašo viršų.

Tiesa, švietimo įstaigų atstovų kyšiai buvo palyginti menki – suma retai kada viršydavo porą šimtinių.

Pagrindiniais turtus nešančiais aitvarais buvo remonto darbus švietimo įstaigose atliekančios įmonės.

Visos sumos niekas nesužinos

Vien Darius Jukna, bendrovės „Senasis kubilas“ vadovas, N.S.Grybėnienei per kelis mėnesius įteikė dešimtis tūkstančių litų. Jis ir buvo paskutinis jai kyšį davęs žmogus.

2011 m. kovo 10 d. D.Jukna N.S.Grybėnienei perdavė 3 tūkst. litų. Su jais tarnautoja ir buvo sulaikyta.

Iš viso per kelis mėnesius N.S.Grybėnienė kyšiais paėmė daugiau nei 70 tūkst. litų.

Tiesa, kyšiais paimtos tikrosios sumos tyrėjai galbūt niekada ir nesužinos, nes kone visi pinigų perdavimo epizodai užfiksuoti moters kabinete ar gretimose patalpose.

Galima tik spėti, kiek kartų su potencialiais kyšininkais N.S.Grybėnienė buvo susitikusi už STT uoliai stebimo lauko ribų.

Nori savo pinigų – mokėk

Pinigais tarnautoją pamaloninantys verslininkai gaudavo informaciją apie planuojamus viešuosius pirkimus ir tokiu būdu įgaudavo pranašumą prieš viešųjų pirkimų konkursuose dalyvaujančius konkurentus.

Kyšius N.S.Grybėnienei statybininkai tempė ir dėl kitų priežasčių: atsidėkodami už be konkurso pavestus atlikti skubius darbus ar prašydami kuo skubiau išmokėti uždirbtus pinigus.

„Reikia duoti, kad gautum savo pinigus“, – elementarų pinigų atgavimo receptą atskleidė dviem bendrovėms atstovaujantis vyras.

Jis N.S.Grybėnienei perdavė 3,6 tūkst. litų – 10 proc. nuo iš savivaldybės gautos sumos. Tokio recepto kyšininką pamokė konkurentų patarimų pasiklausę jo vadovaujami statybininkai.

Banknotus vadino dokumentais

„Kaltę iš dalies pripažįstu, bet nesutinku, kad visus pinigus paėmiau sau. Visi epizodai susiję su Balasevičiumi“, – teismą tikino N.S.Grybėnienė.

Bylos duomenimis, pavaldinė Švietimo ir kultūros departamento direktoriui E.Balasevičiui per kelis mėnesius reguliarių duoklių pavidalu perdavė 17,5 tūkst. litų.

„Jis paskambindavo ir pasakydavo, kad jam jau reikia dokumentų. Suprasdavau, kad atėjo laikas mokėti pinigus“, – pasakojo N.S.Grybėnienė.

Rinko ir sau, ir partijai?

Dar 4 tūkst. litų teisiamoji E.Balasevičiui perdavė atlikdama tarpininkės vaidmenį. Manoma, kad šie pinigai Švietimo ir kultūros departamento direktoriui buvo perduoti, kad jis parengtų ir prastumtų tam tikrą savivaldybės tarybos sprendimo projektą.

Maža to, N.S.Grybėnienės teigimu, E.Balasevičius jai ir jos tiesioginiam viršininkui Valentui Ražanskui nurodė per gana trumpą laiką surinkti 20 tūkst. litų. Bylos duomenimis, E.Balasevičius teigė, kad tie pinigai bus naudojami rinkimuose į savivaldybės tarybą.

Pats E.Balasevičius į tarybą nesiveržė, tačiau tuo metu buvo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys. N.S.Grybėnienė teismui sakė neatmetanti tikimybės, kad duoklę kažkam mokėjo ir pats E.Balasevičius.

Įklimpo besidalydami grobį

E.Balasevičiaus pajamų šaltiniai įtarimų kėlė gerokai iki suėmimu pasibaigusios STT operacijos. Konservatorius mėgo ir demonstravo pomėgį prabangai.

Kauno tardymo izoliatoriuje E.Balasevičius praleido 4 mėnesius. Stipria sveikata negalinti pasigirti N.S.Grybėnienė – perpus trumpiau. Abu tarnautojai neteko darbo.

Jį prarado ir V.Ražanskas, kuris ant teisiamųjų suolo atsidūrė, nes pareigūnai užfiksavo jį su N.S.Grybėniene imant 10 tūkst. litų dydžio kyšį.

Paskutinis šioje byloje teisiamas tarnautojas Petras Astraitis įkliuvo, nes jo viršininkė N.S.Grybėnienė su juo pasidalijo tūkstančio litų dydžio kyšiu.

E.Balasevičius – kol kas nebylus

Savo kaltę visiškai pripažįsta tik du iš trijų kyšį davę verslininkai. Visi kiti kaltinamieji teigia esantys nekalti arba kaltę pripažįsta iš dalies.

Bylos nagrinėjimas greičiausiai užsitęs mažiausiai kelis mėnesius, nes teismui teks susipažinti su didelės apimties medžiaga, išklausyti daugybės liudytojų parodymus.

Vakar apklausti vos du liudytojai, o N.S.Grybėnienės apklausa nebaigta. E.Balasevičius parodymus sutiko duoti tik po to, kai bus apklausti visi liudytojai.

Baudžiamasis kodeksas už kyšininkavimą numato maksimalią penkerių metų laisvės atėmimo bausmę, už piktnaudžiavimą – iki šešerių, papirkimą – iki ketverių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų