Pereiti į pagrindinį turinį

Kotrynos vyninės savininkas vėl nepaiso paveldosaugininkų

2012-07-04 05:00
Kotrynos vyninės savininkas vėl nepaiso paveldosaugininkų
Kotrynos vyninės savininkas vėl nepaiso paveldosaugininkų / Simono Švitros nuotr.

Kotrynos vyninės savininkas, atrodo, rado būdą, kaip apeiti įstatymą ir gauti iš savivaldybės reikiamus leidimus pradėti lauko kavinės veiklą. Paveldosaugininkus toks verslininko elgesys ne juokais suerzino.

Pamatė ir meras

Verslininkas Stepas Visockas daro vis daugiau nuolaidų paveldosaugininkams, tačiau trauktis neketina. Palikęs patalpas Vilniaus g. 37, jis ėmėsi statyti lauko kavinės terasą bažnyčios prieigose. Atsakingoms institucijoms ėmus stabdyti darbus, nebaigtoje terasoje pradėta rekonstrukcija. Šiuo metu vietoj suplanuotos lauko kavinės Vilniaus gatvėje auga „bariukas“.

Dienraščio kalbinti Vilniaus savivaldybės atstovai tikina, kad šį kartą viskas daroma teisėtai. S.Visockas esą jau pasirūpino reikiamais leidimais prekiauti ir turi licenciją. Verslininkui koją gali pakišti tik jo nenoras viską daryti pagal suderintą projektą.

„Senasis projektas buvo nesuderintas, tad jis buvo neteisėtas. Tačiau dabar naujai parengtas projektas atitinka visus reikalavimus. Yra numatyti staliukai, skėčiai ir servantai. Visi leidimai gauti ir visi dabar vykdomi darbai yra teisėti. Žinoma, reikės tikrinti, ar atliekami darbai atitinka projektą“, – kalbėjo Vilniaus savivaldybės Ekonomikos ir investicijų skyriaus vedėjas Vytautas Grinius.

Matuos kiekvieną metrą

Ar darbai atitiks projektą, akylai stebėti žada ir paveldosaugininkai. Situaciją nuolat stebintis Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus vadovas Vitas Karčiauskas teigė nuolaidų geros valios nerodantiems vyninės savininkams daryti neketinantis.

Kartą jau gavęs įspėjimą stabdyti statybas S.Visockas šiam reikalavimui nepakluso, tad dabar paveldo saugotojai vėl imsis priemonių pažeidėjui sutramdyti.

„Prieš porą dienų praėjau ir mačiau, kad dabar vėl jie stato. Dabar lyg barą. Ką gi, palauksim truputį ir vėl stabdysim šitas jų statybas“, – tikino V.Karčiauskas.

Pasak paveldosaugininko, kol kas S.Visockas nepašalino pagrindinio pažeidimo objekto – medinės lauko terasos. Šiai statyti jis visų reikalingų leidimų neturi.

„Žmonės iš savivaldybės, su kuriais jis derina projektą, skambino ir klausė, ar mes nepyksime, jei jie pastatys mažą bariuką, o terasą nuardys. Žinoma, jeigu tos pakylos nebus, tuomet neturėsime teisinių svertų jį paveikti, bet žiūrėsime, kaip jis elgsis. Ir skaičiuosime kiekvieną metrą. Jeigu bus daugiau nei 40 kv. m – leidimo nebus“, – pabrėžė V.Karčiauskas.

Susisiekti nepavyko

Su Kotrynos vyninę valdančios bendrovės „Salanda“ savininku Stepu Visocku nurodytu telefonu šį kartą dienraščio žurnalistams susisiekti nepavyko. Nepavykdavo jam prisiskambinti šiuo telefonu ir rengiant ankstesnes publikacijas. Skambinant žurnalistams atsiliepdavo prisistatyti nenorėjusi moteris, kuri teigė, kad yra Vilniaus vyninės vadovė ir apie S.Visocką nieko nežino.

„Esu Vilniaus vyninės vadovė, o Vilniaus vyninės vadovė nėra Ieva Paulionytė. Man jau skambino šiuo klausimu. Aš nesu I.Paulionytė, o šis telefonas nėra bendrovės “Salanda„ numeris“, – tvirtino moteris.

Tačiau internete gausu informacijos, kad Vilniaus vyninės vadovė yra būtent I.Paulionytė. Įvairūs šaltiniai taip pat nurodo, kad ši moteris yra ir bendrovės „Salanda“ direktorė.


Kavinės istorija užsitęsė

Verslininką S.Visocką nelaimės ėmėsi persekioti, kai šis Vilniaus Senamiestyje nusprendė įkurti kavinę. 2011 m. iš Vilniaus arkivyskupijos kurijos išsinuomojęs buvusį benediktinių vienuolyną, esantį Vilniaus g. 37, šalia Šv. Kotrynos bažnyčios, verslininkas nusprendė jį pritaikyti kavinės veiklai.

Tuomet jis teigė, kad sutvarkė daugiau nei 20 metų nenaudotą ir apleistą pastatą. „Mes investavome pinigų, sutvarkėme fasadus, sudėjome naujus langus, atgaivinome statinį“, – anuomet piktinosi S.Visockas, bet nepaminėjo, kad „restauruojant“ statinį.

Tačiau paveldosaugininkai laikėsi kitos nuomonės. Jų sudaryta komisija nustatė, kad „tvarkydamas“ pastatą S.Visockas visiškai sunaikino dalį statinio interjerų, sudarkė vidaus patalpų planinę struktūrą, iškirto dalį skliauto, įrengė laiptus, sunaikino unikalias XVII–XIX a. medines ir metalines vidaus detales. Pastatui padaryta žala įvertinta daugiau nei 77 tūkst. litų. Galiausiai metų pabaigoje dėl neteisėtų darbų padarytos žalos atlyginimo Kultūros paveldo departamentas kreipėsi į teismą.

Vilniaus arkivyskupijos kurija nutraukė nuomos sutartį su S.Visocko valdoma įmone „Salanda“, kuri administravo Vilniaus g. 37 įskūrusią Kotrynos vyninę.

Išsikraustydamas iš patalpų S.Visockas ėmėsi dar kartą niokoti pastatą – išardė savo sudėtus langus ir vidaus apdailą, motyvuodamas tuo, kad tai yra jo asmeninėmis lėšomis padarytas remontas ir jis ruošiasi sunaikinti jo pėdsakus.

Dar kartą paveldosaugininkams jis užkliuvo, kai išsikraustęs iš pastato jo pašonėje ėmė statyti terasą lauko kavinei. Iki šiol lauko kavinės statybos nebaigtos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų