Pereiti į pagrindinį turinį

Kotrynos vyninės savininkas žada išsinešti pastato langus ir grindis

2012-06-08 05:00
Kotrynos vyninės savininkas žada išsinešti pastato langus ir grindis
Kotrynos vyninės savininkas žada išsinešti pastato langus ir grindis / Simono Švitros nuotr.

Kotrynos vyninės šeimininkai, išsikeldami iš buvusio vienuolyno patalpų, žada išsinešti ir langus, ir grindis. Paveldosaugininkai piktinasi, o savivaldybės valdininkai net nesugeba susigaudyti, išdavė leidimą vykdyti darbus ar ne.

Šturmavo su policija

Po vakarykštės „Vilniaus dienos“ publikacijos šalia Šv. Kotrynos bažnyčios Vilniaus gatvėje vykstančiais lauko kavinės statybos darbais susidomėjo Kultūros paveldo departamentas. Į vietą atvykę departamento specialistai su Vilniaus teritorinio padalinio vadovu Vitu Karčiausku priešakyje nusprendė apžiūrėti ir pastate šalia bažnyčios vykstančius darbus.

Iš įvykio vietos skubiai pasišalinę darbininkai ir užkalti pastato langai paveldo saugotojui sukėlė įtarimų, kad nelegalūs darbai gali vykti ir buvusios kavinės viduje.

Apsistumdęs su bendrovės „Salanda“, valdžiusios Kotrynos vyninę, savininku Stepu Visocku, V.Karčiauskas į patalpų, kuriose dar pernai veikė kavinė, vidų pateko tik iškvietęs policiją. Konfliktą filmavo ir Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius.

S.Visockas, iš pradžių tikinęs – „V.Karčiauskas yra girtas ir todėl aš jo negaliu leisti į vidų“, policininkų paragintas vis dėlto atrakino duris.

Darbai vyko neseniai

Viduje pamatytas vaizdas liudijo vos prieš keliolika minučių čia vykusius ardymo darbus. Aptrupėjęs gipskartonis, kadaruojantys tapetų skutai, į tinklą įjungti elektros įrankiai ir atlapotos durys, pro kurias greičiausiai ir pabėgo čia besidarbavę žmonės.

„Tai baisu. Kur langai? Viskas ardoma ir griaunama. Ardoma elektros instaliacija, jau išimti ir kažkur dingo langai, sienos trupa. O kur XVI a. elementai? Kur jie?“ – klausimais S.Visocką atakavo paveldosaugininkai.

„Salandos“ vadovas tik skėsčiojo rankomis. Ir dievagojosi, kad pasiimantis tik tai, kas jam teisėtai priklauso, – bemaž 80 tūkst. litų kainavusius langus, įvairius įrenginius.

„Kas jūs – pastato savininkai? Kur raštas, kuriame išvardytas nurodytas turtas? Jūs man nieko neperdavėte. Buvo išnuomotas pastatas, kuriame viskas blogai, blogai, blogai. Vietoj grindų – smėlis, siaubinga drėgmė, langų vietoje – skydai. Ničnieko čia nebuvo. Gudrūs, sudėk pinigus, suremontuok ir atiduok. Kur jūs anksčiau buvot?“ – gynėsi S.Visockas.

Nerado vietos klausykloms

S.Visockas tikino esąs geranoriškas verslininkas, besirūpinantis paveldu ir nemažai nuveikęs miesto gerovei – išravėjęs žolę šalia paminklo Stanisławui Moniuszkai, savo lėšomis pastatęs sieną palei kavinę ir rūpinęsis jam išnuomoto pastato inventoriumi.

„Klausyklos, klaupyklos – viskas buvo sukrauta lauke ir savaitę mirko po lietum, tačiau aš vaikščiojau, prašiau, kad arkivyskupija kur nors priglaustų šitą turtą. Galiausiai pavyko susitarti, viską pernešti į bažnyčios rūsį. Bet jeigu ne mes, tai tie daiktai būtų ir supuvę lauke“, – dėstė S.Visockas.

V.Karčiauskas verslininko postringavimus vadino įžūliu melu ir tikino, kad niekas iš „taip kruopščiai“ išsaugotų daiktų jokios vertės neturi, be to, vargu ar yra iš skandalingojo pastato.

„Nebuvo tų dalykų, apie kuriuos jis šneka. Nieko vertinga, kas buvo tame pastate, nebuvo išsaugota. Tai atviras ir negražus melas. Pasiima langus? Gerai, tegul ima, bet tegu sudeda senus. Esu padaręs nuotraukų, kuriuose tie seni langai užfiksuoti. Jie sukrauti palėpėje. Taip pat yra išgriautos celės. Ir jas reiktų atkurti“, – piktinosi V.Karčiauskas.

Sukliudė senaties terminas

V.Karčiauskas susiklosčiusioje padėtyje įžvelgė ir bažnyčios aplaidumą. Paveldosaugininko teigimu, prieš išnuomodama patalpas verslininkui Vilniaus arkivyskupija privalėjo parengti apžiūros aktą, kuriame būtų buvęs išvardytas visas kartu su patalpomis perduodamas turtas.

„Nuomojant pastatą, turėjo apsilankyti ir kultūros paveldo iš savivaldybės specialistas, sutikrinti apžiūros aktą. Tai pažeidimas, kurį pastebėję būtume skyrę baudą. Deja, šiam pažeidimui galioja pusmečio senaties terminas, tad jau per vėlu“, – kalbėjo V.Karčiauskas.

Vilniaus arkivyskupijos interesams atstovaujantis advokatas Darius Krukonis teigė nustebęs dėl tokios paveldosaugininkų pozicijos. Pašnekovas tvirtino negirdėjęs ir nematęs, kad kur nors senamiestyje pasirašant nuomos sutartį taip pat būtų tvirtinamas ir apžiūros aktas.

„Tai pirmas kartas, kai buvo pareikalautas toks dokumentas. Senamiestyje sudaroma tūkstančiai nuomos sutarčių ir kiek jūs tokių aktų esate matęs? Jeigu jie pagal įstatymą būtų privalomi, savivaldybė daugiau nieko neveiktų, tik tvirtintų juos ir tai būtų tapę tokiu formalumu, kuris niekam nepadėtų. Ar pats V.Karčiauskas, kai dirbo savivaldybėje, yra patvirtinęs nors vieną tokią sutartį? Įstatymas yra, bet jis nėra iki galo išaiškintas“, – tikino D.Krukonis.

Advokatas pabrėžė, kad jeigu senaties terminas nebūtų pasibaigęs ir KPD bandytų skirti baudą, arkivyskupija būtinai kreiptųsi į teismą.


Dėl leidimo – painiava

Leidimą lauko kavinei įrengti, kuri iš pradžių ir patraukė paveldosaugos institucijų dėmesį, S.Visockui gauti vis dėlto pavyko. Tiesa, ne iškart ir netiesiogiai. Redakcijos turimais duomenimis, komisija, svarsčiusi, ar išduoti leidimą statyti lauko kavinę, buvo linkusi kavinės statyboms nepritarti. Lauko kavinė galėjo veikti tik su išlyga: jei pastato, prie kurio šliesis kavinė, savininkai sutiks, kad lauko kavinė naudotųsi jų turimomis komunikacijomis – vandentiekiu, elektra.

S.Visockui su Šv. Kotrynos bažnyčią valdančiais Mokytojų namais susitarti pavyko. Pastarųjų steigėja – Vilniaus miesto savivaldybė – lauko kavinės statybai pranešė neprieštarausianti.

„Į mus raštu kreipėsi bendrovė “Salanda„. Mes jų raštą prisegėme ir persiuntėme savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamentui, nes savivaldybė yra mūsų steigėja. Viskas buvo suderinta, bet visai neseniai – prieš kokias 2–3 dienas“, – teigė Mokytojų namų direktorė Zita Žepnickienė.

V.Karčiauskas patikino, kad dėl lauko kavinės su „Salandos“ savininkais ginčijamasi kol kas nebus. „Greičiausiai todėl jis toks drąsus buvo, kad pavyko jam leidimą gauti. Šiuo klausimu mes prie jo nelįsim“, – patikino paveldosaugininkas.


Tačiau vakar popiet „Vilniaus dienos“ gautas atsakymas iš savivaldybės vėl įnešė sumaišties, nes jame teigiama, kad leidimas įrengti lauko kavinę neišduotas.


„Šiuo metu savivaldybė nėra išdavusi leidimo šios kavinės veiklai. Į pačios lauko kavinės atsiradimą toje teritorijoje savivaldybė žiūri palankiai, tačiau visi šalies įstatymuose numatyti reikalavimai turės būti išlaikyti. Artimiausiomis dienomis kviesimės kavinės savininkus ir spręsime šį klausimą, ieškosime geriausių šios situacijos sprendimo būdų“, – dienraščiui atsiųstame atsakyme cituojamas savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento direktorius Vytautas Grinius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų