Pereiti į pagrindinį turinį

Kuklus Valdovų rūmų startas

2009-06-05 08:41
Realybė: po mėnesio svečius Valdovų rūmai pasitiks tuščiomis menėmis.
Realybė: po mėnesio svečius Valdovų rūmai pasitiks tuščiomis menėmis. / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Po mėnesio Valdovų rūmai bus atidaryti, tačiau ne taip iškilmingai, kaip planuota. Svečiai žengs tuščiomis menėmis: šimtus tūkstančių litų kainavę eksponatai rūmų nepasieks.

Atidarymas – tik simbolinis

Statybų dulkės, baigiamos tinkuoti sienos, klijuojamos plytelės, sumeistrauti statybiniai laiptai ir pliurza lauke – tokie Valdovų rūmai kovą pasitiko aukščiausius šalies pareigūnus.

Šiomis dienomis paskelbta, kad liepos 6-ąją, pagrindinę Lietuvos tūkstantmečio jubiliejaus iškilmių dieną, rūmai vis dėlto atvers vartus ir iškilmingai sutiks ne tik garbius Lietuvos, bet ir užsienio svečius – karalius ir prezidentus. Po oficialaus atidarymo nuo pat atstatymo pradžios visuomenėje prieštaringai vertinti Valdovų rūmai tris savaites bus atviri visiems norintiems.

Iki to momento liko vos mėnuo. Dienraštis pasidomėjo, ar iš tikrųjų per tiek laiko įmanoma rūmus sutvarkyti taip, kad jie iš statybvietės virstų raudonuoti neverčiančia iškilmių vieta.

"Liepos 6-ąją numatomas simbolinis iš esmės atkurtų, tačiau iki galo neįrengtų Valdovų rūmų atidarymas", – atkreipė dėmesį Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų direktorius Vydas Dolinskas. Jo balse buvo justi nuovargis. "Dirbame po 14–16 valandų per parą", – paaiškino jis ir prisipažino apgailestaująs, kad rūmai svečius pasitiks ne taip, kaip planuota.

Autentiškų eksponatų neišvys

Vyriausybei kovą neskyrus papildomų 20 mln. litų, realios Valdovų rūmų atstatymo darbų pabaigtuvės nusikėlė į ateitį.

"Liūdna, nes trys rūmų korpusai yra beveik baigti, tereikėjo technologinės įrangos: vaizdo kamerų, apsaugos daviklių, signalizacijų. Tai brangiai kainuoja", – kalbėjo V.Dolinskas.

Trūkstant lėšų, salėse, į kurias bus įleidžiami į ekskursijas iš anksto užsiregistravę žmonės, autentiškų, šimtus tūkstančių litų kainavusių eksponatų jie neišvys.

"Salės bus saugios, tvarkingos, interjerų dekoras jose bent minimaliai užbaigtas, tačiau vertingų eksponatų ekspozicijos teks palaukti. Negalime jų demonstruoti, kol nėra apsaugos. Be to, tokiems dirbiniams netinka nebaigtų rūmų mikroklimatas", – pasakojo V.Dolinskas.

Vietoj eksponatų lankytojai išvys stendus ir rūmų maketus, gaus skrajučių, išgirs rūmų atkūrimo istoriją ir ateities perspektyvas: pristatymą, kas ir kodėl vyks jų salėse. "Parodysime viską, ką galima statybvietėje", – sakė V.Dolinskas.

Skeptikai virsta šalininkais?

Valdovų rūmų svečiai susipažins su autentiškomis istorinės rezidencijos liekanomis, atkūrimo projektu, jiems bus parodytas Didysis kiemas, reprezentacinių salių interjerai, kuriuos puošia krosnys, grindys, lubos, židiniai. Rūmuose veiks ir nedidelė didaktinė Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų istorinės raidos ekspozicija, numatoma rodyti maketus, pateikti būsimo salių ekspozicinio įrengimo medžiagą.

Valdovų rūmų vartai lankytojams bus atviri liepos 7–26 d. nuo 11 iki 18 val. Valdovų rūmuose bus rengiamos nemokamos organizuotų grupių ekskursijos (iki 25 žmonių grupėje) lietuvių, anglų, vokiečių, lenkų, rusų ir kitomis kalbomis. Pavieniams svečiams nemokamos ekskursijos lietuvių kalba vyks kasdien nuo 12 val. Būtina iš anksto užsisakyti datą ir laiką.

"Norime, kad žmonės savo akimis pamatytų, kas daroma ir kaip daroma, kad būtų kuo mažiau nesąmonių ir politizuotų pareiškimų. Nes garsiausiai kalba tie, kurie nematė arba nieko neišmano. Nuo rūmų atkūrimo pradžios juose lankėsi keli tūkstančiai žmonių. Iš esmės turbūt nebuvo nė vieno, kuris į juos įžengtų be išankstinio nusistatymo. Tačiau iš rūmų skeptikai išeidavo virtę jų šalininkais", – tikino V.Dolinskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų