Pereiti į pagrindinį turinį

Kur dingsta konfiskuoti automobiliai?

2010-04-06 09:04
„Vieta: Vilniuje konfiskuoti automobiliai saugomi ir parduodami Giraitės gatvėje ir Minsko plente esančiose aikštelėse.
„Vieta: Vilniuje konfiskuoti automobiliai saugomi ir parduodami Giraitės gatvėje ir Minsko plente esančiose aikštelėse. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Pastebima, kad atvejų, kai teismas nusprendžia konfiskuoti Kelių eismo taisyklių pažeidėjų automobilius, daugėja. Teismui visiškai nesvarbu, koks tai automobilis – 20 metų senumo "Mazda" ar naujutėlaitis "BMW".

Nevairuok girtas

Pasak Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos Tarnybos organizavimo poskyrio viršininko Liudviko Malakausko, dažniausiai konfiskuojami asmenų, kurie antrą kartą per metus sulaikomi neblaivūs prie vairo, automobiliai.

"Galima automobilį konfiskuoti ir sulaikius neblaivų vairuotoją pirmą kartą, tačiau jis jau turi būti praradęs vairuotojo pažymėjimą", – aiškino L.Malakauskas.

Automobilio konfiskavimas yra dažna auklėjimo priemonė ir iš įvykio vietos pasišalinusiems vairuotojams. "Pabėgai, automobilio neteksi", – sakė pareigūnas.

Pasak jo, automobiliai už Kelių eismo taisyklių pažeidimus konfiskuojami tik nuo 2008 m., kai Administracinių teisės pažeidimų kodekse atsirado tam tikros pataisos. Vos jos įsigaliojo, teismai mielai ėmėsi drausminti kelių erelius, palikdami juos be automobilių.

Vien Vilniuje 2008 m. už Kelių eismo taisyklių pažeidimus buvo konfiskuoti 35 vairuotojų automobiliai, pernai – apie 40, per tris šių metų mėnesius – 10.

Konfiskavo draugo automobilį

Konfiskuoti galima ne tik pačiam pažeidėjui priklausantį automobilį, bet ir kitam asmeniui, jei jis leido savo pažįstamam vairuoti, nors puikiai matė, kad jis yra neblaivus.

Taip pernai atsitiko jaunam vilniečiui: nors prie automobilio vairo neblaivus buvo sulaikytas jo draugas 19-ametis Maksimas Gulevičius, administracinę bylą išnagrinėjęs Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas nusprendė nubausti abu.

M.Gulevičiui skirtas 30 parų areštas, o jo draugo automobilis "VW Golf" konfiskuotas.

"Prieš duodamas automobilį vairuoti neblaiviam draugui jis turėjo suprasti, ką daro, ir privalėjo būti atsakingas už savo transporto priemonę", – tada pareiškė teismas.

Beje, paties M.Gulevčiaus automobilį "Audi 80" teismas jau buvo konfiskavęs tų pačių metų gegužę.

Pasirinkimas: jei automobilis kainuoja mažiau nei 10 tūkst. litų, jums patikusį galima išsivežti tiesiai iš saugojimo aikštelės.
Gedimino Bartuškos nuotr.

Pirk ir važiuok

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, 2008 m. visoje Lietuvoje už Kelių eismo taisyklių pažeidimus buvo konfiskuota 330 automobilių, pernai – net 841. Per dvejus metus, pardavus pažeidėjų automobilius, valstybės biudžetas papildytas 1 283 271 litu. Tiesa, valstybė neišvengė ir išlaidų – jos per 2008–2009 m. siekė 280,5 tūkst. litų.

"Automobiliai saugomi, o paskui parduodami. Tuo užsiima įmonės, kurios yra laimėjusios skelbtus konkursus ir užsiima konfiskuotų automobilių saugojimu ir pardavimu", – aiškino L.Malakauskas.

Vilniuje šiais reikalais užsiima bendrovė "Sauda". Jos darbuotojo Valentino Girnio teigimu, automobilių yra pačių įvairiausių – ir naujų, ir senų, ir gerokai aprūdijusių, ir prabanga tviskančių.

Jų kaina, anot V.Girnio, taip pat įvairi. Kainą konfiskuotiems automobiliams nustato VMI specialistai. Jie atsižvelgia į rinkos kainas, pagaminimo metus, automobilio būklę, paklausą, realias pardavimo galimybes ir t. t.

Prabangesniems automobiliams vertinti pasitelkiami nepriklausomi turto vertintojai. "Jei automobilis įkainotas mažiau nei 10 tūkst. litų, gali jį imti tiesiog dabar – sumoki pinigus ir važiuoji. Brangesni automobiliai parduodami aukcionuose", – kalbėjo "Saudos" darbuotojas.

Vilniuje konfiskuoti automobiliai saugomi ir parduodami Giraitės gatvėje ir Minsko plente esančiose aikštelėse.

Netektis už 30 tūkst. litų

Automobiliai, pasak V.Girnio, ne visada parduodami už tą kainą, kuri buvo nustatyta. Jei automobilio niekas nenuperka du tris mėnesius, jo kaina sumažinama 10 proc. ar daugiau. Pagal tokių automobilių pardavimo taisykles, nepardavus turto per mėnesį, jis gali būti nukainojamas – pirminė automobilio kaina nuo galutinės gali būti mažesnė 30 proc. Transporto priemonės kaina gali mažėti tol, kol turtas parduodamas arba nurašomas.

Pasitaiko atvejų, kai konfiskuoti automobiliai pasirodo esą nieko verti. Jei turtas pripažintas nerealizuotinu, jis valstybės nuosavybėn neperimamas – apie tai informuojami antstoliai, teismai, policijos komisariatai ir kitos institucijos.

VMI duomenimis, brangiausias automobilis pernai buvo konfiskuotas Vilniaus apskrityje. Jis įvertintas net 30,1 tūkst. litų. Panevėžio apskrityje vairuotojas neteko automobilio, kurio vertė – 27,7 tūkst. litų, o Kauno apskrityje – 20 tūkst. litų.

Alytaus apskrityje brangiausias konfiskuotas automobilis buvo 14,4 tūkst. litų, Klaipėdos – 18 tūkst. litų, Marijampolės – 5,3 tūkst. litų, Šiaulių – 10 tūkst. litų, Tauragės – 2,9 tūkst. litų, Telšių – 7,2 tūkst. litų, Utenos – 9,4 tūkst. litų.

Pastebima, kad daugiausia konfiskuojama "Audi" markės automobilių, taip pat "Volkswagen" ir "BMW". Klaipėdos apskrityje vairuotojai taip pat dažnai netenka "BMW" ir "Ford" markės automobilių, Vilniaus – dar ir "Mazdų".

Nors pasitaiko ir apynaujų automobilių, VMI duomenimis, dominuoja seni – jų amžiaus vidurkis visose apskrityse svyruoja nuo 17 iki 20 metų.

Tai kelių policijos pareigūnai paaiškina paprastai: jaunimas nelabai turi pinigų naujiems automobiliams, todėl prisiperka senų ir jais skraido, neretai ir neblaivūs.

Daugiausia parduota Kaune

Už Kelių eismo taisyklių pažeidimus konfiskuotų automobilių 2008 m. daugiausia buvo parduota Telšių apskrityje. Čia buvo parduoti 57 automobiliai, už juos gauta 52 039 litai.

Vilniaus apskrityje buvo parduoti 37 automobiliai, už juos pirkėjai sumokėjo 93 829 litus, Alytaus – 4 (4000 litų), Kauno – 24 (33 200 litų), Klaipėdos – 20 (23 457 litai), Marijampolės – 24 (11 604 litai), Panevėžio – 28 (13 488 litai), Šiaulių – 9 (12 750 litų), Tauragės – 9 (12 800 litų), Utenos – 24 (27 973 litai).

Pernai konfiskuotų automobilių lyderiu tapo Kauno apskritis. Čia buvo parduota net 117 automobilių, už juos pirkėjai sumokėjo 160 300 litų.

Daugiau nei po 100 tūkst. litų už parduotus automobilius taip pat gauta Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Utenos apskrityse. Klaipėdos apskrityje buvo parduoti 56 (127 183 litai) konfiksuoti automobiliai, Panevėžio – 76 (107 391 litas), Šiaulių – 88 (105 390 litų), Utenos – 67 (104 995 litai).

Daugiausia pinigų už parduotus automobilius pernai gavo Vilniaus apskrities VMI darbuotojai. Pardavę 75 automobilius jie valstybės biudžetą papildė 201 186 litais.

Prasčiausiai prekiauti sekėse Alytaus (38 automobiliai, 70 256 litai), Tauragės (25 automobiliai, 26 170 litų) ir Telšių (63 automobiliai, 52 65 litai) apskrityse.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų