Pereiti į pagrindinį turinį

"Maisto bankas" - vienintelė viltis išvengti bado

2009-09-25 08:29
Kasdienybė: į "Maisto banko" sandėlius kas rytą atvežama naujų produktų.
Kasdienybė: į "Maisto banko" sandėlius kas rytą atvežama naujų produktų. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Sunkumus išgyvenančioms šeimoms labdaros organizacija "Maisto bankas" tampa vieninteliu šiaudu, už kurio galima užsigriebti. Kad bent badauti neprireiktų.

Įgyvendinti reikia pajėgų

"Maisto banko" savanoriai skaičiuoja, kad vien per rugsėjį paramą gavo beveik 30 tūkst. žmonių. Skurdžiai gyvenančioms šeimoms ir vargstantiems padedančios organizacijos džiaugiasi, kad kasdien kas nors jiems ištiesia pagalbos ranką.

Idėja paprasta – surinkti maisto produktus iš jų gamintojų ar pardavėjų ir atiduoti juos skurstantiems. Tačiau jai įgyvendinti reikia nemažai pajėgų. Net atradus sutinkančių atiduoti maisto produktų įmonių, reikia rasti sandėlius, kuriuose juos būtų galima laikyti, transporto priemonių, kaip jas išvežioti, be abejo, nemažai ir administracinio darbo – kad labdara būtų tinkamai paskirstyta.

Turi darbuotis kasdien

"Maisto bankas" džiaugiasi, kad ir Lietuvoje jau atsiranda įmonių, suprantančių, kas yra socialinė atsakomybė. "Mūsų padėtis buvo labai liūdna. Kur tik galėjome, kalbėjome, kad mums reikia patalpų ir transporto. Į mūsų pagalbos šauksmą atsiliepė "City Service". Kartu apvažiavome visas jų turimas patalpas, apžiūrėjome, kas mums gali tikti. Taip bendradarbiaudami atidarėme dar penkias labdaros dalijimo vietas, sandėlius perkėlėme į didesnes patalpas, mūsų biuras dabar patogesnėje vietoje", – džiaugėsi "Maisto banko" direktorė Deimantė Žebrauskaitė.

Kas rytą "Maisto banko" savanoriai važiuoja į parduotuves ir surenka iš jų atiduodamą maistą. Įvairioms organizacijoms – vaikų namams, dienos centrams ir pan. – skiriamas maistas, kurio galiojimo laikas baigiasi tą pačią dieną.

Anksti ryte į sandėlius atėję savanoriai dar kartą peržiūri visus maisto produktus, kad tarp jų nebūtų nebetinkamų vartoti, paskirsto juos įvairioms organizacijoms.

"Tokio maisto nesandėliuojame, jis turi būti tą pačią dieną paruoštas žmonėms pietums, todėl turime kuo greičiau jį išvežioti. Vieni iki pietų niekaip nespėtume, todėl "City Service" duoda mums savo automobilį, nereikia mokėti nei už degalus, nei už vairuotojo darbą", – pasakojo D.Žebrauskaitė.

Veža didelius krovinius

Kitas atvejis, kai reikia kreiptis pagalbos, – vežti dideliems kroviniams. "Mūsų sandėliai skirti negreitai gendančiam maistui, jį išvežiojame po visą miestą ir išdalijame mažas pajamas gaunančioms šeimoms. Duodame jiems miltų, makaronų, cukraus, konservų, panašių dalykų.

Tačiau automobiliu, kurį turime, galime vežti tik vieną toną, o šiandien, pavyzdžiui, reikėjo dešimt. Kad nereikėtų dešimt kartų važinėti pirmyn atgal, paskambinome "City Service", kad jie atsiųstų savo automobilį. Mums reikia tik paskambinti, ir jie atskuba į pagalbą", – šypsojosi "Maisto banko" direktorė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų