M.K.Čiurlionio šedevras keliauja be apsaugos

Neseniai į Lietuvą sugrįžęs Mikalojaus Konstantino Čiurlionio šedevras "Andante" šiandien perduodamas į restauratorių rankas. Į Vilnių jis keliaus be ypatingų apsaugos priemonių.

Paveikslą paruošė pervežti

Prieš keletą dienų tapybos darbą "Andante" iš paskutinio, nebaigto "Piramidžių sonatos" ciklo Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus darbuotojai atsargiai iškėlė iš stiklinio stendo, kuriame jis porą mėnesių eksponuotas šalia kitų šio ciklo darbų. Paveikslas perneštas į muziejaus fondus ir parengtas transportuoti – stiklas apklijuotas lipnia juosta, kad dūžio atveju šukės nepažeistų kūrinio, supakuotas į smūgius švelninančią plėvelę ir įdėtas į specialią gabenti skirtą dėžę.

Šiandien paveikslas iškeliaus į Lietuvos dailės muziejaus Prano Gudyno restauravimo centrą Vilniuje. Ilgai nesvarstyta, kas turėtų restauruoti laiko paženklintą kūrinį – geresnių M.K.Čiurlionio kūrybos specialistų, kaip P.Gudyno restauravimo centre, Lietuvoje nėra.

"Kauno diena" jau rašė apie ilgą laiką dingusiu laikyto šedevro grąžinimą į Lietuvą. Muziejus paveikslą nupirko Nyderlanduose iš rusų diplomato Paulo Poustochkine palikuonio. Kiek sumokėta už vertingą paveikslą, neskelbiama. M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktoriaus Osvaldo Daugelio teigimu, paveikslo vertės rinkoje pasakyti negalima, nes tarptautinėje rinkoje genialaus lietuvių menininko kūrinių tiesiog nėra.

Nemalonumų kelyje nebijo

Pervežant vertingą M.K.Čiurlionio kūrybos paveikslą iš Kauno į Vilnių, ypatingų atsargumo priemonių nebus imtasi. Dėžę su "Andante" planuojama pervežti muziejaus mikroautobusu, kuriame įrengta speciali kondicionavimo sistema. Šedevrą į Vilnių lydės trys muziejaus darbuotojai.

"Dėl visa ko pasiimsiu dujų balionėlį", – juokėsi paveikslą lydėsianti muziejaus vyriausioji fondų saugotoja Nijolė Adomavičienė. Pašnekovė pridūrė, kad autostrada važiuojant bus stengiamasi neviršyti 90 km per valandą greičio.

Muziejininkė sakė avarijos nesibaiminanti – paveikslas labai gerai supakuotas. "Jei ir kristų dėžė, paveikslas neturėtų nukentėti. Iš visų pusių jis minkštai ir storai suvyniotas į poroloną ir smūgius minkštinančią plėvelę. Žinoma, jei avarija ar panašus netikėtumas įvyktų kelyje, pirmiausia saugotume paveikslą, ne save", – prisipažino N.Adomavičienė.

Muziejaus direktorius tikino, kad bendru susitarimu meno kūriniai Lietuvos teritorijoje keliauja iš vienos vietos į kitą jų nedraudžiant. To paties principo laikomasi ir pervežant nacionalinio paveldo statusą turinčio M.K.Čiurlionio kūrybą.

"Žinoma, visko gali atsitikti. Gali girtas lakūnas nukristi ant muziejaus ar vairuotojas įvažiuoti. Nuo visų pasaulio nelaimių neapsidrausi. Kaip iš Nyderlandų tyliai tą kūrinį parsivežėme, taip ir dabar jį į Vilnių nuvešime", – planavo O.Daugelis.

Iš restauratorių – į parodą

Iš restauratorių paveikslas keliaus į parodą "Spalvų ir garsų dialogai. M.K.Čiurlionio ir jo amžininkų kūryba", birželio–rugpjūčio mėnesiais vyksiančią Vilniuje, Lietuvos dailės muziejaus Nacionalinėje dailės galerijoje. Šiuo metu tikslinamas kūrinių, kurie vasarą bus vežami į parodą Vilniuje, sąrašas. Neaišku ir tai, ar tuomet į sostinę keliausiantys M.K.Čiurlionio kūriniai bus draudžiami.

"Ar drausime, kiek drausime, kaip ir kitų parodos pervežimo sąlygų, su kitais šio renginio organizatoriais dar nesame aptarę", – sakė vienas parodos organizatorių Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys.

Muziejaus vadovas pasakojo, kad, rengiant tarptautines parodas ir į jas atsivežant meno kūrinių iš užsienio, brangių draudimų privačiose bendrovėse padeda išvengti suteiktas valstybinis garantas. Šiemet jo suma siekia 5 mln. litų.

"Šiemet rengsime kelias tarptautines parodas. Tai ir "šaltojo karo modernizmas" iš Londono, ir Europos peizažas iš kelių valstybių. Toms parodoms mes turime valstybinį garantą ir mes į tą sumą telpame", – tvirtino R.Budrys.

Praėjusį lapkritį vežant M.K.Čiurlionio darbus į Ukrainą, 90 kūrinių parodos ir jų transportavimo draudimas siekė 19 mln. litų. "Užsienyje visai kitaip vertinama su brangiais draudimais atvežama paroda. Toks draudimas parodai suteikia svorio", – pasakojo O.Daugelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

truksta zodziu

truksta zodziu portretas
Nezinau kokiu debilu reikia buti laikrasciui ir zurnalistui, kad viesai paskelbti, jog "SIANDIEN SEDEVRAS KELIAUJA BE APSAUGOS. Truksta zodziu. Muziejui belieka tik keisti keliones i Vilniu data.

nepolitikas

nepolitikas portretas
nesinervuokit, niekas to šedevro neims, bet reikia bijoti kultūros valdininkų, kurie mano, kad visi geriausi kūriniai ir istorinės vertybės turi būti vilniuje. pavyzdžių jau yra

zuzulė

zuzulė portretas
Tai žinoma, geriausia būtų, jei žurnalistai apie jokias problema snerašytų - kaip sovietmečiu. Kai nebuvo nei žmonių su negalia, nei kriminalo, nei ligų... Nutylėkim viską, ir tai, kad kai kurie kultūros žmonės gal yra pernelyg atsipūtę, todėl nė nepagalvoja, jog greitkelyje gali įvykti elementariausia avarija, gali užsidegti netoli esantis automobilis ar kilti panaši grėsmė nacionalinei vertybei. Nė viena civilizuota šalis nerizikuotų taip. O mes juk sakome, kad MKČ - neįkainojama vertybė. Žvelkite plačiau, gerbiamieji...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių