Mokinių – per daug, mokytojų – per mažai

Mažiau nei mėnuo liko iki naujų mokslo metų pradžios. Pernai mokslo metus kai kurių Vilniaus mokyklų moksleiviai pradėjo tarp statybininkų įrangos. Šiemet darbai judėjo sparčiau, tačiau atsirado kur kas didesnė problema – vietų mokyklose trūkumas.

Sudėtingi pirkimai

Kai pernai rugsėjo 3-iąją moksleiviai į mokyklas rinkosi švęsti Mokslo ir žinių dieną, Vilniaus savivaldybės atstovai džiaugėsi, kad šią vasarą daugelyje sostinės mokyklų vyko remonto darbai. Buvo skelbiama, kad Vilniuje atnaujintos Emilijos Pliaterytės, "Genio", Baltupių, Jeruzalės, Simono Stanevičiaus, Antano Vienuolio, "Ąžuolyno", "Spindulio" progimnazijos, "Žemynos" gimnazija ir Jono Basanavičiaus gimnazija bei progimnazija. Taip pat tvarkymo darbai vyko Lazdynų mokykloje, Vilniaus Gedimino technikos universiteto inžinerijos licėjuje, Žygimanto Augusto pagrindinėje mokykloje ir Aleksandro Puškino vidurinėje mokykloje.

Tačiau paaiškėjo, kad remonto darbai iki mokslo metų pradžios nebuvo baigti, nors savivaldybės tinklalapyje ir buvo teigiama priešingai. Tuo galima buvo įsitikinti tiesiog internete, Centriniame viešųjų pirkimų portale susiradus informaciją apie savivaldybės pasirašytas sutartis dėl remonto darbų konkrečiose švietimo įstaigose. Pagal daugumą jų darbų pabaiga buvo numatyta 2019 m. pradžioje, kai kur – net balandį ar gegužę.

V. Skaraičio / Fotobanko nuotr.

"Vilniaus dienai" pasidomėjus, kodėl ugdymo įstaigose remonto darbai pradėti tik vasaros pabaigoje, šiuos darbus koordinuojančios UAB "Vilniaus vystymo kompanijos" tuometis direktorius Arūnas Remigijus Zabulėnas teigė, kad rangovams trūksta darbo jėgos, todėl jie nelabai aktyviai dalyvavo konkursuose. Tačiau tai laikina ir tik keliems projektams, kuriems dėl užsitęsusių viešųjų pirkimų procedūrų nebuvo atrinkti pirkimų laimėtojai. Anot A.R.Zabulėno, susivėlinta tik Sofijos Kovalevskajos gimnazijoje ir progimnazijoje bei Salomėjos Nėries gimnazijoje.

Švietimo sritį kuruojanti sostinės vicemerė Edita Tamošiūnaitė "Vilniaus dienai" tuomet teigė, kad vis dar vykstančių mokyklų remontų pagrindinė priežastis – sudėtinga viešųjų pirkimų tvarka.

"Tai nėra savivaldybės kaltė – Viešųjų pirkimų įstatymo privalu paisyti. Tuo labiau kad net 18 mokyklų vyksta nemaži darbai, jų vertė didesnė nei 300 tūkst. eurų. Iš viso vykdomi 42 dideli investiciniai projektai, – sakė vicemerė. – Gal yra tam tikrų nesklandumų, bet tikrai tiek mokyklų vadovams, tiek mūsų departamentui padedant tvarkome ir darbai tikrai vyksta sparčiai. Tai dideli investiciniai projektai ir natūralu, kad per mėnesį ar per vasaros atostogas visko padaryti neįmanoma."

Mokys vis tiek

Artėjant rugsėjui "Vilniaus diena" pasidomėjo, kaip šiemet vyko pernai pradėti mokyklų remonto darbai. Vilniaus savivaldybė informavo, kad dauguma praeitais metais pradėtų švietimo įstaigų statybų darbų šiemet užbaigti. Šiuo metu darbai dėl vėliau įvykusių viešųjų pirkimų tęsiasi "Žemynos" progimnazijoje, J.Vienožinskio dailės mokykloje, S.Daukanto gimnazijoje, Salininkų gimnazijoje ir Vilniaus licėjuje. Vilniaus "Žemynos" progimnazijos rangos darbai nepradėti vykdyti dėl užsitęsusių viešųjų pirkimų procedūrų ir rangovui atsisakius vykdyti rangos darbus, tad darbai bus atlikti iki kitų metų pradžios.

Net jei remonto darbai užtruktų ilgiau, nei planuota, savivaldybės atstovų teigimu, ugdymo veikla nebus stabdoma. Rangovas turės suderinti su švietimo įstaiga darbų grafiką ir darbus atlikti sutartu laiku. Taip pat galimi kiti sprendimai, pavyzdžiui, ugdymo veiklą dėl atliekamų remonto darbų laikinai vykdyti kitose patalpose. Darželiuose, pavyzdžiui, mažųjų vilniečių veikla vykdoma ištisus metus ir ji nebuvo stabdoma remonto darbų laikotarpiu.

Kas gi mokys?

Kur kas didesnė Vilniaus problema, apie kurią praėjusią savaitę pranešta, – mokyklose grėsmingai trūksta mokytojų, o mokiniai netelpa į mokyklas. Sostinėje į mokyklas netilpo 36 vaikai – 5 pirmokai, 30 penktokų ir 1 devintokas, kurie rinksis iš galimų alternatyvų iki rugpjūčio vidurio.

160 – maždaug tiek mokytojų Vilniuje trūko liepos 1-ąją.

Anot vicemero Vytauto Mitalo, didžiausias iššūkis užtikrinti galimybę vaikams lankyti mokyklą arti namų yra Pilaitėje. Tačiau niekas neliks be mokslo. Dviem pirmokų klasėms bus organizuojamas papildomas transportas, vaikai bus pervežami į "Ryto" progimnaziją.

Problema ir Tolminkiemyje, tačiau čia esą sparčiai į priekį juda gimnazijos projektas. Priestatas statomas ir prie "Gabijos" gimnazijos, esančios Pašilaičiuose. Panašų priestatą norima sukomplektuoti ir prie "Vilnies" pagrindinės mokyklos Pavilnyje. Dar vienas probleminis taškas – Balsiai. Čia juntamas poreikis formuoti daugiau nei šešias pirmas klases, tačiau tėvai su tokiu sprendimu nesutinka.

Vilniui vis labiau ima trūkti ir mokytojų. V.Mitalo teigimu, liepos 1 d. duomenimis Vilniui trūksta daugiau nei 160 mokytojų. Pradinio ugdymo mokytojų poreikis – 44, lietuvių kalbos mokytojų – 27, anglų kalbos – 20, priešmokyklinio ugdymo pedagogų – 19, matematikos – 18, muzikos – 11, informacinių technologijų – 9, istorijos – 9.



NAUJAUSI KOMENTARAI

K

K portretas
Tiketi , kad truksta mkytoju gali tik tas, kas neieskojo ir neiesko mokytojo darbo. Kas ieskojo, tas zino, kad konkursai yra milziniski, po keliasdesimt kandidatu i viena darbo vieta. Kodel direktoriai tyli, jie gi zino, kiek zmoniu kandidatuoja i viena pozicija. Kol jie tyles, tol Lietuvoje klestintis melas traumuos visuomene. Zmones grus is kitu krastu tikedamiesi isidarbinti pagal specialybe, o darbu neras...kiek dar meluosime

Milda

Milda portretas
Tik nereikia skleist nesąmonių, kad trūksta mokytojų, nu, gal, Vilniuj kelių ir reikia, bet kitur, tai ne. Aš ieškau mokytojos darbo, bet dar neradau. Kai paskambinus pasikalbu, tai pasako, kad paskambinsime, bet dar niekas neskambina ir nepakvietė. Matyt, dar renkasi. Vadinasi pedagogų sočiai. Kai pažiūri mokyklos internetinį puslapį, tai visur rašo, kad laisvų darbo vietų nėra. Tai kur trūksta?

XX

XX portretas
Kodėl čia seni duomenys pateikiami - liepos 1 d.? Negi per pusantro mėnesio niekas nepasikeitė? Tingėjo statistiką pasitikrinti, tai kaip jie gali mokytojų personalą administruoti??? GĖDA!!!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių