Pereiti į pagrindinį turinį

Prabangiausi Kauno sklypai – miesto kapinėse

2012-08-16 10:00
Prabangiausi Kauno sklypai – miesto kapinėse
Prabangiausi Kauno sklypai – miesto kapinėse / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kaunas turi ypatingą deficitą – kapinių žemę. „Kauno dienos“ duomenimis, už karsto dydžio sklypelį, kurį priklausytų gauti nemokamai, Karmėlavoje siūloma iki 7 tūkst. litų. Šaltinių teigimu, kai kurie sandoriai pavyksta.

Pravirksta net vyrai

Kapinių žemės vertę į absurdiškas aukštumas iškėlė Kauno valdžios nerangumas. Nors apie naujų kapinių būtinybę mieste kalbama nuo 1998 m., tačiau iki šiol nieko realiai nenuveikta, o visos senosios kapinės perpildytos.

Jau antri metai kauniečiai laidojami laikinai šiam tikslui skirtoje vietoje – pelkę primenančiose Ledos kaimo kapinaitėse. Kauno rajono valdžia leido kauniečius laidoti rajono teritorijoje, nes miesto ribose kapinių plėtra pasiekė maksimumą.

Vis dėlto kalbama, kad kai kam vietos Kauno kapinėse atsiranda. Todėl savo artimuosius deramai palaidoti norintys žmonės pasirengę prieš valdininkus klauptis ant kelių, kad šie parūpintų tinkamesnę, velionio atminties nemenkinančią vietą, kokia vadinamos Ledos kapinaitės.

„Būna, kad net vyrai ima verkti. Kaip tuomet nepadėsi?“ – „Kauno dienai“ prisipažino savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ vadovas Algirdas Verbickas.

Šioje įmonėje sudaryta speciali komisija kai kuriems kauniečiams suteikia išskirtinę galimybę – palaidoti savo artimuosius ne Ledoje, bet Karmėlavoje ar net kuriose nors senesnėse Kauno kapinėse.

Elgėsi, kaip įprasta

Išskirtinė teisė buvo suteikta ir tragedijos sukrėstai kauniečių Drėzų šeimai, kuri dėl medikų kaltės parado vos 11 mėnesių sūnų Domą.

Jo kapo kauburėlis – šalia tako Karmėlavos kapinėse. Vis dėlto net ir tokia vieta, atrodo, nemenkas laimėjimas.

„Norint gauti šį plotelį reikėjo praminti tiek kelių, kad net ir nesinori prisiminti. Kai pamatėme, kad Ledos kapinėse reikės laidoti į vandenį, supratome, kad su tuo tikrai nesutiksime“, – „Kauno dienai“ sakė Egidijus Drėzas.

„Pats ėjau į savivaldybę, tariausi, šiek tiek padėjo pažįstami žmonės. Žodžiu, viskas buvo daroma, kaip Lietuvoje įprasta“, – atvirai pasakojo ligoninėje mirusio kūdikio tėvas.

E.Drėzo nuomone, gauti vietą Karmėlavoje padėjo ir tai, kad daug kas žinojo apie šeimą ištikusią tragediją.

Prošvaisčių nematyti

Katastrofiškas laidoti skirtų plotų trūkumas Kaune tampa chroniška problema, kurios sprendimų dar nematyti.

Apverktiną situaciją galutinai sukomplikavo šių metų pavasarį Kauno apylinkės teisme priimtas sprendimas panaikinti Vainatrakyje numatomų naujųjų miesto kapinių detalųjį planą.

Priimdamas sprendimą teismas atsižvelgė į tai, kad Kauno miesto savivaldybė su Kauno rajonu nebuvo pasirašiusi detaliojo plano organizatoriaus sutarties ir nebuvo viešai svarstytas detalusis planas.

Teisme panaikintas detalusis planas yra jau antras. Pirmas buvo patvirtintas dar 2005 m., tačiau teismas jį panaikino, nes plano viešinimo tvarka neatitiko teisės aktuose numatytų normų.

Ieško rezervų

Aiškiai suvokdami, kad keliais ateinančiais metais Kaune naujų kapinių dar tikrai nebus, specialistai karštligiškai ieško laikinos išeities. Kapinių ūkį tvarkančių valdininkų žvilgsniai nukrypo į kai kurias senąsias Kauno kapines ir aplink jas esančias teritorijas.

„Bandome rasti papildomų vietų Petrašiūnų kapinėse. Ten yra galimybė praplėsti teritoriją dviem hektarais. Jau rengiamas detalusis planas, tik su miškininkais dar nepavyksta susitarti“, – sakė A.Verbickas.

 

„Be to, kreipėmės į savivaldybės administracijos direktorių, kad būtų ieškoma galimybės šiek tiek praplėsti Panemunės kapines, surasti naujų vietų Romainių kapinėse. Privalome turėti rezervą, kol sprendžiama įsisenėjusi Vainatrakio problema“, – pasakojo „Kapinių priežiūros“ vadovas.

Jo pastebėjimu, laidoti skirtų plotų dar galima surasti ir Karmėlavos kapinėse: reikėtų iškirsti kai kuriuos krūmus ir susiaurinti takus, kurie, A.Verbicko nuomone, yra per daug platūs, užima laidoti galinčią tikti žemę.

Jis pabrėžė, kad Karmėlavos kapinės nėra uždarytos, nors toks galimas sprendimas prieš kurį laiką ir buvo svarstomas.

Įtarimai dėl pasipelnymo

„Kauno dienoje“ lankėsi žmonės, tvirtinantys, kad žemę kapui Karmėlavoje įmanoma rasti paprastesniu, bet brangesniu keliu – sumokant už sklypelį nuo 5 iki 7 tūkst. litų.

Karmėlavos kapinių vedėja Vasilijus Maslovas tvirtino, kad pasakojimai apie perkamus sklypus neturi pagrindo.

„Esu girdėjęs visokių kalbų. Tai niekuo nepagrįstos apkalbos. Noriu pabrėžti, kad sprendimus dėl laidojimo Karmėlavos kapinėse priimu ne aš, bet įmonė “Kapinių priežiūra", – sakė V.Maslovas.

Įmonės „Kapinių priežiūra“ vadovas A.Verbickas tikino, kad kapinių žemė Kaune dalijama skaidriai. „Atliekame savo tyrimus ir piktnaudžiavimų nenustatėme“, – sakė jis.

„Įmonei vadovauju ne taip seniai, todėl, aišku, negaliu žinoti, kas vyko man čia nedirbant“, – jau ne taip kategoriškai pratęsė A.Verbickas.


Kaimuose – geresnės

Savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ vadovo A.Verbicko pastebėjimu, Lietuvos kaimai turi geresnes kapines nei Kaune dabar eksploatuojamos Ledos kapinaitės.

„Ledos kapinaitėse nuolat šlapia dėl ten esančios drenažo sistemos, kuri išvedžiota gana negiliai. Kasant kapo duobę, drenažo vamzdžiai kartais pažeidžiami, ir juose susikaupęs vanduo išsilieja“, – aiškino A.Verbickas.

Jo teigimu, tik nedidelė dalis žmonių nenori, kad jų artimieji būtų laidojami Ledos kapinaitėse.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų