Pereiti į pagrindinį turinį

Rezervuota? Ar tikrai?

2009-02-04 09:08
Rezervuota? Ar tikrai?
Rezervuota? Ar tikrai? / Tomo Raginos nuotr. Bevertis: tokie perspėjimai nestatyti automobilių – tik prašymas, bet ne reikalavimas.

Kauniečiai įvairiausiais būdais kovoja dėl automobilių stovėjimo vietų. Dažniausiai pasitelkiami neoficialūs leidimai.

Kovoja dėl vietų

Kauno gyventojų ir įmonių kovos priemonės dėl automobilių stovėjimo vietų neretai sulaukia ir policijos dėmesio. Daugiabučių namų kiemuose automobilių savininkai rizikuoja ryte rasti pradurtą padangą, subraižytus mašinos šonus ar neaiškios kilmės skysčiais apipiltą variklio dangtį. Per šią žiemą nuskambėjo pora atvejų, kai buvo įtarta, kad kova dėl vietos baigėsi mašinų padegimais.

Daugelis miestiečių kovoja labiau civilizuotomis priemonėmis. Pasivaikščiojus po miestą galima pamatyti į lauką išbėgusią kirpėją, kuri iš automobilio išlipusiam nustėrusiam vairuotojui šaukia, ar šis nemato, kad mašiną stato po kirpyklos langais. Esą čia automobilius galima statyti tik kirpyklos klientams. Kitapus kelio pro atvirą langą persisvėręs solidaus amžiaus vyriškis kitam vairuotojui "žiopliui" rodo į ant sienos kabančią lentelę ir klausia, ar jis aklas ir nemato, jog čia mašinas gali statyti tik firmos darbuotojai.

Dėl automobilių stovėjimo vietų kovojama ne tik centre ir daugiabučių kiemuose. Raudondvario plente įsikūrusios įmonės "Surfkolita" darbuotojai kultūringai už prie jų pastato pastatytų automobilių valytuvų užkiša popieriaus lapelį su prašymu daugiau automobilio čia nestatyti.

Visų ženklų dar nesuskaičiavo

Ne privačioje teritorijoje užsiimti stovėjimo vietą galima tik pastačius ženklą "Rezervuota" ir įsigijus konkrečioje vietoje automobilį leidžiantį statyti leidimą. Visi kiti apie kokiai nors įmonei ar gyventojams priklausančias vietas automobiliams perspėjantys ženklai – tik apeliacija į vairuotojų supratingumą.

Patikrinus paaiškėjo, kad nemažai ženklų "Rezervuota" pastatyti savavališkai, todėl negalioja. Čia automobilius gali palikti ir neturintieji specialių leidimų.

Iki praėjusios vasaros niekas negalėjo pasakyti, kiek rezervuotų vietų yra Kaune. Prieš pusmetį savivaldybė nusprendė imtis griežtų priemonių ir užbaigti šį chaosą. Iki rudens ketinta suskaičiuoti visas rezervuotas vietas. Išsiaiškinti, kiek išduota leidimų, o nelegalius ženklus nuimti. Praėjo pusmetis, o nelegalių ženklų vis dar yra.

Bendrovės "Automobilių stovėjimo aikštelės" vadovas Algimantas Puidokas vakar tiksliai negalėjo pasakyti, kiek išduota leidimų statyti mašinas po ženklu "Rezervuota". Apytiksliais skaičiavimais jų išduota kur kas mažiau nei šimtas. A.Puidoko nuomone, legalių ženklų "Rezervuota" yra mažiau nei nelegalių.

"Visiems ženklų savininkams įteikti oficialūs raštai, bet ženklaus poslinkio nėra. Neturime tiek žmonių, kad jie kasdien galėtų važinėti ir skaičiuoti ženklus", – kalbėjo A.Puidokas.

Nelegalius ženklus nuima

Miestui priklausančiose teritorijose esančiose rezervuotose vietose leidimai statyti automobilį mėnesį kainuoja nuo 60 iki 400 litų. Per mėnesį už juos surenkama apie 6 tūkst. litų.

Neleistinai pastatyti ženklai "Rezervuota" mažina automobilių statymo vietų. Oficialiai po jais negali stovėti niekas. Savivaldybės Transporto skyriaus vedėjo Pauliaus Kero teigimu, nelegalūs ženklai periodiškai nuimami, tačiau dažniausiai sunku surasti jį be leidimo pastačiusius asmenis.


Mėnesinis mokestis už rezervuotą vietą automobiliui

Raudonoje zonoje – 400 Lt

Mėlynoje zonoje – 300 Lt

Žalioje zonoje – 240 Lt

Baltoje zonoje – 60 Lt

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų