Pereiti į pagrindinį turinį

"Romuvoje" – nekviesti svečiai

2009-01-22 09:00
"Romuvoje" – nekviesti svečiai
"Romuvoje" – nekviesti svečiai / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Paveldas: 1940 m. statyta "Romuva" tuomet buvo vienas didžiausių kino teatrų Baltijos kraštuose, dabar jis merdi.

"Kodėl nerodote kino?" – "Nežinau, ne aš nerodau, o Ramūnas Šalūga, jo reikia klausti. Jam, matyt, nelabai apsimoka." Tokie pokalbiai šią savaitę vyko "Romuvos" kino teatre.

Durys buvo atvertos

Netylant diskusijoms dėl kino teatro "Romuva" likimo, paveldo specialistai kartu savivaldybės atstovais surengė ekskursiją. Jiems kilo įtarimų, kad pastatą nuomojanti bendrovė "Rosh", vadovaujma R.Šalūgos, esą nesirūpina šiuo objektu. Miesto savivaldybė valdo beveik 80 proc. bendrovės "Romuva" akcijų.

Visuomenininkų iniciatyva pasidairyti po "Romuvos" pastatą užsuko Kauno miesto savivaldybės Antikorupcijos komisijos pirmininkas Raimundas Kaminskas, Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vyriausioji specialistė architektė Rymantė Gudienė ir vyriausiasis specialistas Liutauras Tarbūnas, taip pat architektas Linas Tuleikis bei labdaros ir paramos fondo "Kauno plėtros forumas" direktorius Dainius Genys.

Kad kinas čia nerodomas, liudija tuščios afišos ir užrakintos pastato durys. Jas atrakinus ir užėjus vidun, užplūsta stingdantis šaltis – pastatas nešildomas.

Nekviestų svečių delegaciją priėmė saivaldybei priklausančios bendrovės "Romuva" direktorius Romualdas Stankūnas. Ši bendrovė yra išnuomojusi patalpas bendrovei "Rosh". Minimalią algą, R.Stankūno teigimu, jam moka ne savivaldybė, o "Rosh", nes taip numatyta nuomos sutartyje.

Sutartyje numatyta, kad nuomininkas privalo tvarkingai ir tinkamai naudoti patalpas, rodyti kino filmus.

Užkliuvo šaltis ir drėgmė

Vaikščiodami po vestibiulį, kino salę, administracijos patalpas svečiai akimis ir rankomis tyrinėjo sienas, lubas, grindis, baldus, kitus daiktus ir net paveikslus, žvalgėsi atidarę visas neužrakintas duris.

Antrame aukšte, tarnybinėse patalpose, saugotinų vertybių neaptikta, čia apšiurę, nes tik sovietmečiu darytas remontas. Koridoriuje stovinčios trys medinės kėdės – ant vienos jų stovėjo peleninė – specialistų vertinimu, bene vienintelės vertos paveldo dėmesio. Pamatęs ant kabinetų sienų senstelėjusius plakatus, R.Kaminskas pasigedo senųjų kino afišų ir žadėjo sugrįžti į "Romuvą" jų apžiūrėti.

Apžiūrėjęs sienas architektas L.Tuleikis tvirtino, kad nuomininkas nesilaiko sutarties, nes pastatas nešildomas, jame kaupiasi drėgmė, sienos trupa. R.Stankūno aiškinimu, tai dėl kiauro stogo, kur nuo sienų atšoko dažai. Stogą apžiūrėti nebuvo galimybės. Taip pat nebuvo išpildytas pageidavimas pamatyti kino filmams rodyti skirtą aparatūrą. Patalpa, kurioje ji laikoma, buvo užrakinta.

Pertvarkos užmojai popieriuje

Paprašytas parodyti plėtros strategiją, R.Stankūnas ištraukė aplanką su brėžiniais ir kompiuteriniais vaizdais, rodančiais, kaip kino salė galėtų virsti universalia erdve kinui, koncertams ir kitiems renginiams. Esą sceną galima būtų pastumti, šalia pastatyti staliukus išskirtiniams žiūrovams.

Brėžinius ir vizualizacijas, pasakojo R.Stankūnas, kūrė Kauno kolegijos, J.Vienožinskio menų fakulteto studentai. Pagal optimistiškiausią variantą, salėje tilptų 380 žmonių. Direktoriaus įsitikinimu, pertvarkius salę, po kelerių metų ji pradėtų veikti pelningai. Tačiau tai tėra planai, kas ir kiek investuotų – neaišku.

Antikorupcijos komisijos pirmininkas stebėjosi, kodėl bendrovė "Romuva" nekelia pretenzijų bendrovei "Rosh", kad ši nevykdo nuomos sutarties.

"Šiais metais būčiau kėlęs, bet kadangi su savivaldybėmis tariamasi ir tariamasi, atrodo, kad jau susitariama, šeimininkas aiškus, ir vėl kažkas – bum", – teisinosi R.Stankūnas.

Paklaustas, ar šiuo metu galima "Romuvoje" rodyti nekomercinį kiną, R.Stankūnas atsakė teigiamai. Vėliau pasitaisė: "Mes iš viso negalime rodyti, nes patalpas esame išnuomoję." "Romuvos" direktorius nenorėjo sutikti, kad R.Šalūga nevykdo sutarties, nes nerodo kino. Periodiškai čia rengiami nekomercinio kino festivaliai.

Kai kurių specialistų nuomone, faktas, kad pastatas nešildomas ir taip jam daroma žala, būtų pakankamas pagrindas nutraukti nuomos sutartį. R.Stankūnas įsitikinęs, kad ginčą gali išspręsti nebent teismas.

Po apsilankymo "Romuvoje" sutarta, kad būtina samdyti ekspertus, kurie įvertintų pastato priežiūrą, nustatytų dabartinę jo būklę. Bendrovės "Romuva" direktorius taip pat paprašytas atlikti namų darbus – parašyti raštą Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriui apie paveldo objekto statusą turinčio kino teatro pastato būklę, čia vykstančius renginius, plėtros planus.


"Kauno plėtros forumo" valdybos pirmininkas Šarūnas Vasiliauskas

R.Šalūgos noras gauti iš savivaldybės beveik 1,5 mln. litų už akcijas ir sutarties nutraukimą – nepagrįstas. Mūsų siūlymas savivaldybei perimti kino teatrą "Romuva" ir inicijuoti nekomercinio kino bei kultūros centro steigimą išlieka. Tačiau manome, kad reikėtų ieškoti protingesnių būdų, kurie miesto biudžetui kainuotų ne tiek daug. Iki nuomos sutarties galiojimo pabaigos liko treji metai. Gal apskritai vertėtų palaukti, kol ji pasibaigs, o minėtas pinigų sumas paskirti nekomercinio kino idėjai įgyvendinti? Galbūt reikėtų paieškoti kitos vietos tokiems filmams rodyti, o į "Romuvą" atsigręžti vėliau?


Kauno miesto vicemeras Rimantas Mikaitis

Dalis Kauno miesto tarybos narių mano, kad akcijas reikia išpirkti, kiti į tai žiūri atsargiau ir siūlo bandyti keisti savivaldybei nenaudingą sutartį. Kokia šio proceso baigtis, sunku pasakyti. Galbūt kažkas paaiškės artimiausiame koalicijos arba tarybos posėdyje. Paskutinį kartą miesto taryboje svarstant "Romuvos" akcijų išpirkimo klausimą galiausiai nuspręsta jį atidėti. Akcijų išpirkimu viskas nepasibaigs, reikės dar nemažai į jį investuoti. Nepalaikau akcijų išpirkimo varianto, juolab kad šiuo metu brangus kiekvienas litas.


Antikorupcijos komisijos siūlymas

Kauno miesto merui kreiptis į teismą dėl "Romuvos" kino teatro patalpų išnuomojimo sutarties sąlygų pakeitimo.

Nepritarti, kad iš R.Šalūgos būtų perkamos 17 787 paprastosios vardinės 5 litų nominaliosios vertės akcijos, sudarančios 20,38 proc. kino teatro "Romuva" įstatinio kapitalo.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriui nuomos sutarties su "Rosh" galiojimo metu, esant reikalui, nekomercinį kiną rodyti kitoje miesto kino salėje, pasirinktoje konkurso keliu.


"Romuvoje" saugomos vertybės

Pastato tūris, aukštų išplanavimas, langų ir durų angos, fasadų architektūriniai sprendimai bei tūrinės detalės, konstrukcijos, patalpų architektūrinės detalės (lubos vestibiulyje ir salėje su geometriniu tinko piešiniu), karnizai, grindys vestibiulyje, metaliniai laiptų turėklai ir kt. Taip pat turi būti saugoma ir šio pastato funkcija – kino teatras.

Šaltinis: Kultūros paveldo departamentas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų