Pereiti į pagrindinį turinį

Šančiuose – karas dėl šiukšlių

2013-05-08 19:00
Šančiuose – karas           dėl šiukšlių
Šančiuose – karas dėl šiukšlių / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Socialinio būsto gyventojai Šančiuose už savo kiemo ribų ne vienus metus vertė visas savo šiukšles. Kaimyninių nuosavų namų savininkai su nelegaliu sąvartynu kovoti jau nebeturi kantrybės. Seniūnas irgi pagalbos nežada.

Gyvena prie sąvartyno

Talino g. gyventojai Galina ir Vytautas Gaškevičius pasakojo jau daug metų rašantys raštus savivaldybei dėl nelegalaus sąvartyno šalia jų sklypo. „Greta stovinčio daugiabučio Sodų g. gyventojai neša savo šiukšles ir meta mums prie tvoros, nuo tos atliekų krūvos sklinda baisi smarvė“, – skundėsi Gaškevičiai.

Sutuoktiniai stebisi, kad savivaldybė nesiima jokių priemonių. „Juk šis sklypas kažkam priklauso – keista, kad šeimininkai nebaudžiami dėl netvarkomos teritorijos“, – stebėjosi V.Gaškevičius.

Vienintelė Gaškevičių ir kitų kaimyninių sklypų savininkai paguoda, kad savivaldybė daugiau kaip prieš metus socialinio būsto kieme pastatė biotualetą. „Iki tol visus gamtinius reikalus jie nesivaržydami atlikdavo už savo sandėliuko, priešais mūsų langus, nes šio namo butuose nėra kanalizacijos“, – aiškino Gaškevičiai.

Jau užsisakė konteinerį

Šančiškiams įsipykusiame mediniame name yra devyni butai. Kieme užkalbintas Ruslanas Bagdonavičius nesigynė, kad jo šeima pila šiukšles gretimame sklype. „Bet tai daro visi čia gyvenantys žmonės, nes nežino, kur dėti atliekas. Bet mes jau užsiregistravome “Kauno švaroje„ ir gausime konteinerį. Be to, pasamdėme traktorių, kad iškuoptų šiukšles. Tik nežinia, kuriam laikui tai padės, nes kiti gyventojai išvis niekuo nesirūpina, tik ieško, kur prisigerti“, – aiškino romų tautybės vyras, aplink ranką vyniodamas rožinį.

R.Bagdonavičius tvirtino, kad jo žmona su vaikais, taip pat brolio ir tėvų šeimos glaudžiasi nedideliame 12 kv. m butelyje. „Iš viso gyvena 15 žmonių, iš jų – 9 vaikai“, – neįtikimus faktus dėstė R.Bagdonavičius.

Romai noriai parodė mažą, bet tvarkingą būstą ir tikino, kad ankštame kambarėlyje sutelpa visi. Visi gyvena vien iš vaikų pašalpų, kurių bendra suma –1,8 tūkst. litų.

„Nesiskundžiame, sumokame mokesčius, tik kaimynas virš mūsų gyvena baisiai netvarkingai, nuolat mus užlieja, tenka vis remontuoti kambariuką“, – guodėsi romai.

Prarado nuosavybę

Virš romų gyvenantis 61 metų Ričardas Budrikas irgi neneigė nešantis šiukšles už sandėlio. „Kažkada turėjome atliekų konteinerį, bet jis sulūžo“, – skėstelėjo rankomis jis.

R.Budrikas pripažino jau seniai nemokantis jokių komunalinių mokesčių, jam išjungta elektra. „Negaunu jokių pajamų. Anksčiau uždarbiavau statybose, bet kartą nušalau kojų pirštus pjaudamas žmonėms malkas, teko amputuoti dalį pėdų. Dokumentų dėl neįgalumo nesusitvarkiau, iki pensijos dar toli, tad gyvenu iš atsitiktinių darbų“, – savo skurdo istoriją pasakojo vyras.

R.Budriko žodžiais, tarpukariu visas daugiabutis priklausė jo senelei. „Sovietmečiu didelę namo dalį konfiskavo, o jos šeimai paliko vieną butą, kuriame užaugo ir mano tėvai, ir aš. Mano seseriai buvo atkurtos nuosavybės teisės, bet ji pasirinko kompensaciją ir namą paliko savivaldybei. Sako, sklypas prie namo turėtų priklausyti man, tačiau reikia eiti į savivaldybę, tvarkyti dokumentus. Sesuo išvyko į užsienį, o aš nežinau, kur kreiptis“, – numojo ranka R.Budrikas, kuris savo senelių name dabar tėra nuomininkas.

Visi bejėgiai

Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės saugos kontrolės skyriaus vedėja Ramutė Smolskienė įsitikinusi, kad gyventojams, kenčiantiems nuo netvarkingų kaimynų, tegali padėti savivaldybė. „Ji gal gali skirti baudas ar taikyti kitas sankcijas. Mūsų įstaiga tiria tik skundus, susijusius su ūkine ir komercine veikla, kuri pažeidžia gyvenamosios aplinkos interesus“, – aiškino R.Smolskienė.

Šančių seniūnas Ričardas Rusteika sakė gerai žinantis gyventojų skaudulius dėl šio nuolatinio sąvartyno. „Anksčiau teritoriją tvarkė savivaldybė, bet po to sklypas buvo privatizuotas. Esame surašę protokolą jo savininkui, bet paaiškėjus, kad Registrų centro duomenyse yra painiavos dėl tikslių nuosavybės teisių, baudą teko anuliuoti. Šiuo metu neaišku, ką įpareigoti sutvarkyti sklypą. Nežinome ir kaip pakeisti žmonių gyvenimo būdą“, – svarstė seniūnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų